Nasıl bir Cumhuriyet?
.
Müjdat Gezen Tiyatrosu’nun sahneye koyduğu ve Gezen’in yetiştirdiği sanatçıların yer aldığı “Mucize” adlı oyunun galası 10 Kasım Perşembe akşamı kalabalık bir izleyici kitlesi tarafından izlendi.
Genelkurmay Eski Başkanı Emekli Orgeneral İlker Başbuğ’un “20. Yüzyılın En Büyük Lideri Atatürk” adlı kitabından uyarlanan oyun Atatürk’ü, Çanakkale ve Kurtuluş Savaşı’nı ve Cumhuriyet’in kuruluşunu gerçekçi bir anlatımla sunuyor.
Müjdat Gezen’le birlikte 2 yıl yoğun bir çalışma yaparak gerçekleştirdikleri oyun için “Kitabı değil de Cumhuriyet gibi bir mucizeyi oyunlaştırırken zorlandık” diyen İlker Başbuğ oyunun finalinde de Gezen’le sahneye çıktı ve Atatürk’ü gelecek kuşaklara daha iyi anlatan bir eser bıraktıkları için mutluluğunu dile getirdi.
Milyonlarca vatandaş ve dünya “Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun bir mucize olduğunu” takdir ediyor.
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan da 10 Kasım konuşmasında “Gazi Mustafa Kemal’in ‘en büyük eserim’ dediği Cumhuriyetimizin güçlenmesi için yılmadan, yorulmadan çalışmayı sürdüreceğiz” dedi.
Demokratik Cumhuriyet…
Ancak bütün bu Cumhuriyet’le ilgili sözlerde önemli olan “laik, demokratik, hukuk devleti olan gerçek bir Cumhuriyet”i vurgulama zorunluluğudur..
İran, Mısır, Afganistan, Suriye, Somali, Çin, Küba hatta Kim Yong-Un isimli diktatörün her tür baskı ve şiddetle yönettiği Kuzey Kore’nin adında bile Cumhuriyet var.
O zaman şunu netleştirmek lazım; “Türkiye nasıl bir cumhuriyeti koruyacak ve güçlendirecek? Şu andaki ve yakın gelecekteki şartları, kurulma amacını muhafaza ediyor mu?”
Başkanlık ve yeni Anayasa
Türkiye aylardır iktidar partisinin “parlamenter rejim” yerine getirmek istediği “başkanlık sistemi”ni konuşuyor.
Cumhurbaşkanı Erdoğan 2 gün önce El Cezire TV’ye “Türkiye’ye yakışan Türk tipi bir başkanlık sistemini devreye sokalım. Bu Türkiye’ye daha hızlı bir kalkınma fırsatı verecektir” dedi.
Zaten 14 yıldır tek parti iktidarı varken neden “başkanlıkla daha hızlı bir kalkınma” olacak, bunu açıklamadı.
Bahçeli, Başbakan Yıldırım’la görüşmesinden ve anayasa teklifinden memnun olduğunu açıkladığına göre büyük ihtimalle referandum yapılacak ve haftalar önce de yazdığım gibi ‘başkan seçimi 2019’a bırakılsa da yetkileri hemen verilecek’.
Denetim anlatılmalı!
ABD’deki sistemle hiç ilgisi yok, Türk tipi; üniter devlet yapısını koruyarak ve tek meclisle olacak, Başbakan bunu da uzun süredir söylüyor.
Bu sözlerin anlamı “başkanı denetleyecek eyalet valileri ve 2 ayrı meclisin olmaması” demektir. Mevcut Meclis’in çoğunluğu da başkanla aynı partiden olacağına göre “nasıl bir denetim düşünüldüğü” en önemli sorudur.
ABD’de mevcut olan “çok güçlü ve bağımsız bir yargı ile medya”nın bizde olduğunu iddia etmek de güçtür. Kısacası; mesele Bahçeli’nin hassasiyeti olan “Anayasa’nın ilk 4 maddesi” ile bitmiyor. Laik, demokratik hukuk devletine sahip Cumhuriyet’in korunması için başka şartların da sağlanması gerekiyor.