Şampiy10
Magazin
Gündem

Musul ve Barzani bilmecesi!

.

ABONE OL
Vatan Haber

Dün Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesut Barzani öğle saatlerinde Türkiye’ye geldi.

Gelir gelmez de bir soru işareti daha yaratarak, “programında olmamasına rağmen” önce Hakan Fidan’la görüşmek üzere Milli İstihbarat Teşkilatı’na (MİT) gitti.

Musul’da Türkiye için yeni bir gerilim ve tehlike yaratan önemli bir durum ortaya çıkmışken ve Irak Başbakanı İbadi NATO’dan “Türkiye’nin Kuzey Irak’ta bulunan askerlerini çekmesi için gücünü kullanmasını” istemişken Barzani’nin Türkiye’de gideceği ilk yer olarak MİT’i seçmesi anlaşılabilir mi?

Peşmerge, pyd, pkk

Suriye’de Rusya ile olduğu gibi Irak’ta Musul’la ilgili gelişmelerde de çok soru işareti var.

IŞİD Musul’a saldırdığında Irak ordusu teslim bayrağını çekerek Musul’dan kaçmıştı. Bu durumda eğer Türk askeri “Peşmergeyi Başika’da IŞİD’e karşı savaşmak üzere eğitiyorsa” Irak Başbakanı İbadi’nin buna tepki göstereceğine memnun olması gerekmez mi?

Daha önce yine IŞİD saldırısında Barzani “Irak hükümetinden yardım istediğinde” onlara yardım etmişlerdi, şimdi Musul’un “IŞİD kontrolünde kalmasını” tercih ediyor olabilirler mi?

Kobani olayında Türkiye’den geçen peşmergenin üzerinde Amerikan üniformaları varken, Irak’taki onbinlerce peşmergenin ABD silahlarıyla donatıldığı, ABD ve İsrail tarafından desteklendiği bilinirken ABD neden Başika’da bu çalışmanın içinde değildir?

IŞİD saldırısından kaçarken Suriye’de PYD-PKK’ya sığınan, Kobani’de onların yardımına koşan peşmergeyi eğitmek sonuçta Türkiye’ye yarar sağlar mı orası da bir başka soru işaretidir.

Türkmenler…

Musul, Kerkük gibi kentlerin tarihi olarak Türkiye için önemli olduğunu, Kerkük’ün Türkmenler için sembol sayılan bir Türkmen şehri olduğunu düşünecek olsak, daha dün Irak’ta Kürdistan Demokrat Parti Genel Sekreteri’nin “Artık Kerkük’ü Türkiye de, bir başkası da Kürtler’den alamaz, Kürdistan bölgesine dahil edeceğiz” dediğini yazdım.

Peşmergenin daha önce “IŞİD’e karşı Türkmenlere destek vermediğini”, Barzani’nin de onları bölgesine sokmak istemediğini de bunlara ekleyebiliriz.

Bu durumda neden şimdi Başika’da (Irak yönetiminin tepkisine rağmen) Barzani ile ortak hareket edildiği sorusu ortaya çıkıyor.

Başkonsolos’un sorusu

IŞİD’in 47 kişiyle birlikte 101 gün rehin tuttuğu eski Musul Başkonsolosu, CHP Milletvekili Öztürk Yılmaz da geçen Pazartesi Hürriyet’te bu konuyu dile getirmişti. Şöyle diyordu;

“Musul IŞİD’den kurtarılabilirse terör örgütünün damarlarından biri kesilmiş olur ancak kurtarıldıktan sonra kime bağlı olacak? Sincar’daki gibi Kürtlerin eline geçecekse, ki Kürtlerin uzun süredir beklediği olay Musul’u, Kerkük’ü ilhak etmek, o zaman başka bir senaryo çıkıyor ortaya.

Kürt Bölgesel Yönetimi’nin sınırları büyük bir devlete doğru gitmiş oluyor. Suriye’de de çok büyük bir alanı PYD kontrol etmiş oluyor. O zaman, başkasının genişlemesine zemin mi hazırlamış oluyoruz?”

Bunlar çok doğru açıklamalardır, dış politikada karar ve ilişkilerimize son derece dikkat etmemiz gereken dönemdeyiz.

Yazarın Diğer Yazıları

  1. Yazarımız, yıllık izne çıktığı için bir süre yazılarına ara vermiştir.
  2. CHP’de seçim ve yerel seçim!
  3. Yeni sistemde denetim nasıl?
  4. Yeni bir erken seçim mi?
  5. Mülteciler ve Merkel!
  6. Siyasette şiddet!
  7. Farklı bir demokrasi!
  8. Değişim hemen başlamalı!
  9. Türkiye’nin yeni dönemi!
  10. Heyecanla Beklenen Pazar!

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.