Şampiy10
Magazin
Gündem

Mülteci sorunu ve terör!

.

ABONE OL
Vatan Haber

Paris’teki büyük IŞİD saldırısından sonra G-20 ülkelerinin liderler toplantısı beklendiği gibi “IŞİD terörü ve Suriye sorunu” üzerinde yoğunlaştı.

Dünya nüfusunun 2/3’sinin yaşadığı G-20 ülkelerinin liderleri “IŞİD’e karşı işbirliği “konusunda aynı fikirdeler. Suriye’nin toprak bütünlüğünün korunması, geçici bir hükümetle seçime gitmesi ve bu seçimde Esad’ın aday olmaması konusunda da anlaşmaya varıldı.

Yalnız bu anlaşmaya Esad’ın ve örneğin Rusya’nın ne kadar uyacağını, kabullenip kabullenmeyeceğini kimse bilmiyor.

Ateşkes, nasıl?

Nitekim Putin’in Basın Sözcüsü “Putin ve ABD Başkanı Obama’nın 20 dakikalık görüşmesinin bir dönüm noktası olması gerektiğinin beklenmesi gerçek dışıdır. İki ülke arasındaki görüş ayrılıkları aynen devam ediyor” açıklaması yaptı.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-Mun ise “Suriye’de geçici bir hükümet ve seçime gidilmesinin 2 yıllık bir süreç gerektireceğini, bunun başarılı olması için ülke çapında bir ateş kes sağlanması gerektiğini” söyledi.

Kısacası “Suriye’nin meşru bir yapıya kavuşması ve toprak bütünlüğünün korunması” için ideal bir çözüm kararı ortaya çıkmış görünse de mevcut kaosu ve şiddeti kaldırmanın uygulamaya konması oldukça zor görünüyor.

AB ve Schengen vizesi

Batı ülkeleri terörü o kadar ciddiye alıyor ki, Fransa’da bir kamuoyu yoklamasında “Bugün seçim olsa Cumhurbaşkanı Hollande’nin ilk turu dahi geçemeyeceği” sonucu çıkmış. Bu tepki, Fransa ve diğer AB ülkelerinin Suriyeli mülteciler konusunda yakın gelecekteki tutumu hakkında da fikir verebilir.

Avrupa Komisyonu Başkanı Juncker her ne kadar “Sığınmacılarla suç işleyen teröristleri karıştırmayalım, mülteciler de bu korkunç olaylardan kaçmak için kapımıza geliyor” diyorsa da bırakın mültecileri, Avrupa’ya normal seyahat edenler için bile “Shengen vizesi’nin tehlikede olduğunu” aynı konuşmada bildiriyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Terör olayları ile mülteciler arasında ilişki kurmayı sorumluluktan kaçma olarak değerlendiririz” sözleri bu nedenle çok yerindedir.

Irkçılık tehlikesi

Biz “terörün dini, ırkı, vatanı yoktur” desek de Batı bunu böyle algılamıyor. “Suriyeli, Mısırlı ve Cezayir kökenli Fransız” IŞİD’li teröristlerin yer aldığı Paris saldırısından sonra özellikle Avrupa ülkelerinde Anti-İslamist bir ırkçılık akımının başlaması ve yayılması kolay olacaktır.

Dün Fransa İslam Konseyi Başkan Yardımcısı Ahmet Oğraş TV’de “Fransa camileri koruma altına aldı ama Müslümanlar dışarıda tehlike altında” diyordu.

“Suriye’den yeni mülteci akınlarının olacağını” ve Türkiye’nin de ciddi terör sorunuyla boğuştuğunu bilmelerine rağmen Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “2.5 milyon mülteci aldık, bu sorun tek başımıza göğüs gerebileceğimiz bir sorun olmaktan çıkmıştır” sözlerine Batılı liderlerden açık bir cevap gelmemiştir.

Suriye ve Irak’la sınır komşusu olan Türkiye diğer ülkelerden daha fazla risk altındadır, kendi mülteci sorunumuzun çözümüne ve sınırlarımız kadar tüm illerimizin sıkı şekilde korunmasına onlardan daha çok ihtiyacımız var!

Yazarın Diğer Yazıları

  1. Yazarımız, yıllık izne çıktığı için bir süre yazılarına ara vermiştir.
  2. CHP’de seçim ve yerel seçim!
  3. Yeni sistemde denetim nasıl?
  4. Yeni bir erken seçim mi?
  5. Mülteciler ve Merkel!
  6. Siyasette şiddet!
  7. Farklı bir demokrasi!
  8. Değişim hemen başlamalı!
  9. Türkiye’nin yeni dönemi!
  10. Heyecanla Beklenen Pazar!

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.