Şampiy10
Magazin
Gündem

Kampanyalar; içerik, yalan, korku!

.

ABONE OL
Vatan Haber

Anayasa değişikliği ve referandum konuları MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin aniden ortaya attığı önerisiyle başlamıştı.

Bahçeli daha sonra iktidar partisinin “başkanlık” projesini beğendiğini ve destek vereceklerini açıkladı. Sözünü tuttu, o günden beri gerçekten koalisyon ortağı gibi davranıyor.

Yalnız dikkat çeken bir nokta var. Baştan beri vurguladığım gibi referandum kampanyaları adeta bir “genel seçim” havasında götürülüyor.

Başbakan Binali Yıldırım son olarak “Biz bir yalan-dolan kampanyasıyla karşı karşıyayız. Kağıt üzerinde olmayan şeyler söyleniyor” dedi.

Eğer böyle bir durum varsa, bu sonuçta “oy verecek seçmene ve ülkeye büyük haksızlık” olacağından açıklamalar “somut” hale getirilmelidir.

Yalan nerede?

Mesela; Anayasa metni üzerindeki hangi madde ile ilgili yalan kampanya yapılıyor, bu halka açıklanmalı…

“Cumhurbaşkanı’nın Meclis’i feshetme yetkisi yok, yalan söyleniyor” deniyorsa, 18 madde arasında böyle bir yetkinin olmadığı ortaya konmalıdır. Bu yapılmadığında halk açıp bakıyor ve o maddenin var olduğunu görüyor.

Böyle bir durumda seçmenin “şaşkınlığa, kararsızlığa düşmesi” nasıl önlenecek?

Devlet yönetiminin, ülke geleceğinin bağlı olduğu önemli bir referandumda “belirsizlik” yaratılmamalıdır.

Bir nokta daha; “Avrupa Birliği’ni istiyor muyuz, halka sorarız”, “İdam gelsin mi, halka sorarız” gibi, her konuda referanduma gitmek de Türkiye gibi içte ve dışta sorunlar yaşayan bir ülke için maddi-manevi kayıptır.

Şu anda da, değişiklikler net şekilde anlatılmadığı için, oy verecek insanlara “neden bu oyu vereceği” sorulduğunda çoğu nedenini söyleyemiyor.

Garip ne yapsın?

Bazı köşe yazarlarının “Hayır oyu vereceklerin motivasyonu Erdoğan karşıtlığı” veya “Evet oyu vereceklerin motivasyonu Erdoğan sevgisi, olay Erdoğan referandumuna dönüşüyor” dediklerini görüyoruz.

Durum buna dönüşmüşse, “ülkenin geleceğinde çok önemli rol oynayacak bir referandum” için Erdoğan ve Kılıçdaroğlu isimleri üzerinden kampanya yürütülmesiyle ne kadar yanlış yolda olduğumuz açık değil midir? Referanduma gidişi başlatan Bahçeli’ye dönecek olursak, önce “Anayasa değişikliği referandumdan geçmezse Türkiye karmakarışık olur” diyen Bahçeli “18 maddelik Anayasa değişikliği üzerinde anlaştıklarını, CHP Genel Başkanı’nın ise milleti korkutmakla meşgul olduğunu” söyledi. Ancak…

“Kamplaşma olmamalı, gerilime son verilmeli, herkesin oyuna saygı duyulmalı” sözüyle daha önceki ürkütücü “ülke karmakarışık olur” mesajı büyük çelişki içinde.

Bahçeli, Ak Parti’nin “MHP çok çalışmıyor” iddiaları sorulduğunda ise “Biz Hazine’den aldığımız yardımlarla çalışma yapıyoruz. Garibin yaptığı bu kadar, garip ne yapsın” cevabını vermiş. Türkiye’ye en riskli süreçlerinden birinde referandum yolu açan bir genel başkanın “gariplik” mazereti kabul edilemez.

Twit atarak değil, televizyonlardan, gazetelerden, mitinglerden “üzerinde anlaştığı maddeler”in ülkeye ne getirip, ne götüreceğini açıklaması beklenmektedir.

Yazarın Diğer Yazıları

  1. Yazarımız, yıllık izne çıktığı için bir süre yazılarına ara vermiştir.
  2. CHP’de seçim ve yerel seçim!
  3. Yeni sistemde denetim nasıl?
  4. Yeni bir erken seçim mi?
  5. Mülteciler ve Merkel!
  6. Siyasette şiddet!
  7. Farklı bir demokrasi!
  8. Değişim hemen başlamalı!
  9. Türkiye’nin yeni dönemi!
  10. Heyecanla Beklenen Pazar!

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.