Erken seçim senaryoları!
.
Genel seçimin üzerinden bir aydan fazla zaman geçti ve sonunda Ak Parti’nin koalisyon çalışmasının nihayet başladığı bildirildi.
AKP’nin CHP ve MHP ile koalisyon görüşmelerini yapacak heyetler belirlendi, Başbakan bu heyetlerle toplantılar yaptı.
Dün Cumhurbaşkanı Erdoğan’la Başbakan Davutoğlu Beştepe’de görüştüler ve bu yazının yazıldığı dakikalarda büyük olasılıkla hükümeti kurma görevi Davutoğlu’na verilmekteydi. Bununla birlikte “koalisyondan çok erken seçim ihtimali” konuşulduğu için koalisyon olmazsa ne olacak konusu gündemden düşmüyor.
Erken seçim için 2015’in Kasım ayının düşünüldüğü bile gelen bilgiler arasında…
Zamanınız yok!
Tüm partilerin, aldıkları oy oranına göre bakanlık alacağı bir “geçici hükümet”, AKP’nin 20 ilde kaybettiği milletvekillerini geri almaya ve oy oranını yükseltmeye çalışarak “tek başına iktidar olma” isteği ve daha birçok senaryo öne çıkıyor.
7 Haziran seçiminde halkın verdiği mesaja rağmen bu meclisten bir koalisyonun çıkmaması toplumun, ülkenin huzurunu, güvenini olumsuz etkileyecek, iç ve dış politikanın ciddi sorunları daha aylarca çözümsüz kalacaktır.
Siyasi partilerin hepsi büyük bir sorumluluk altında olduğunu ve seçimin üzerinden 5 ay geçtikten sonra ülkeyi bir seçime daha sürüklemenin getireceği maddi-manevi kayıpları unutmamak zorundadır. İçinde bulunduğumuz şartlarda ülke bir seçime daha hazırlanma süreci yaşayamaz, buna zamanımız yok!
Mülteciler ve IŞİD!
Abdullah Gül bir Alman gazetesine verdiği röportajda “Suriye ve Irak arasındaki sınırın çözülmekte olduğunu, bölgeye büyük bir kaos ortamının hakim olduğunu” söyleyerek Avrupa’nın Suriyeli mültecileri kabul etmesini, sorumluluk almasını söyledi.
Öncelikle sınır bölgemizde ve Ortadoğu’daki bu kaos ortamı ve Türkiye’deki milyonlarca mülteci acilen bir hükümetin kurulmasını ve bu sorunun ele alınmasını şart kılıyor. Diğer ülkelerin birkaç bin mülteciyi bile almadığı bilinirken biz birkaç milyon Suriyeli’ye kapılarımızı açtık ama şimdi bunun getireceği sorunları görüyor ve Batı’dan yardım istiyoruz.
Mülteciler arasında ülkeye girdiği birkaç kez açıklanan cihatçı terör örgütü militanları ayrı bir tartışma konusudur.
HDP mitinginde 4 vatandaşın ölümüne sebep olan bombayı bir “IŞİD’li Türk”ün koyduğu anlaşıldı. Adıyaman Emniyeti’ne onunla ilgili “terör nitelikli kayıp şahıs” bilgisi gelmesine rağmen önlem alınmamış olması, bu militanların başka eylemlere kalkışma ihtimali araştırılması ve çözülmesi gereken sorunlardır.
Sadece bu meseleler bile AKP dahil tüm partilerin daha uzlaşmacı davranması için yeterli değil mi?
CHP “halktan gelen mesajı doğru okuduklarını” sık sık tekrarladı ve doğrusu buna uygun bir tavır sergiledi. Ak Parti de CHP’nin “olmazsa olmaz” dediği ve yapılması hukuken de doğru olan şartlarda uzlaşma yolu aramalıdır.
Erken seçim senaryoları rafa kalkmak zorundadır!