Adalet nerede aranır?
.
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan dün yaptığı konuşmada CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun başlattığı “Adalet Yürüyüşü”ne de değindi.
Adalet Yürüyüşü için “Bakıyorsunuz bir taraftan ‘Bizim hukuka saygımız var, Anayasa’ya saygımız var’, diğer tarafta Anayasa hükümlerini ayaklar altına alacak şekilde vatandaşları sokağa dökmek ne kendilerinin ne ülkenin yararınadır” dedi.
Yürüyüşü “Anayasa’nın 138’inci maddesine” bağladı ve onun çiğnendiğini söyledi, “adaleti aramanın yeri parlamentodur” dedi.
Anayasa son dönemde (örneğin cumhurbaşkanı tarafsızlığı veya YSK’nın “mühürsüz oyları geçerli sayması” gibi konularda) sık sık çiğnendiği için artık Anayasa’dan söz etmek maalesef biraz zor.
Parlamento’da ise “iki partinin gayri resmi koalisyonu” ile artık Ana Muhalefet Partisi’nin tepkileri etkisiz hale gelmiş durumda.
Hakim bağımsızlığı
Hukuka-yargıya saygı deseniz, ancak “yargının bağımsız karar verebildiği ülkeler” için geçerlidir.
Anayasa’nın 138’inci maddesi kısaca şöyle; “Hakimler görevlerinde bağımsızdırlar. Anayasa’ya, kanuna ve hukuka uygun olarak vicdani kanaatlerine göre hüküm verirler. Hiç kimse hakimlere emir, talimat veremez”.
Bu maddeye rağmen örneğin 15 Temmuz darbe davasını izleyen Adalet Bakanı ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı’nın çıkışta medyaya yaptıkları konuşmalar hakimleri etkileyemez mi?
Mahkemeye çıkan tutuklular arasında suçlu olmayanlar varsa onlar adına mağduriyet yaratamaz mı?
2010 referandumu sonrası HSYK’nın yapısı değiştirilmiş, “hakim ve savcıları denetleyen Teftiş Kurulu” HSYK’ya bağlanmıştı.
O referandumdan sonra HSYK’nın FETÖ tarafından ele geçirildiği, Türkiye’nin her köşesini paralel yapı mensubu hakim ve savcıların sardığı ortaya çıktı.
‘Sizi de davet ederlerse…’
Bugün hala bir günde çok sayıda hakim ve savcı “FETÖ ilişkileri nedeniyle” tutuklanıyor veya görevden alınıyor.
HSK ismini alan HSYK üyeleri artık tümüyle “tek kişi ve Meclis’te tek parti” tarafından seçiliyor.
Verilen adaletsiz yargı kararları sonunda büyük toplum kesimleri yargıya olan güvenini kaybetmiş durumda.
Cumhurbaşkanı Erdoğan dün yaptığı konuşmada, Adalet Yürüyüşü’nü kast ederek “Eğer yargı yarın sizi de bir yerlere davet ederse şaşırmayın” sözünü “138’inci madde herkes için çalışır” dedikten hemen sonra söyledi.
“Yargı bağımsızlığından” söz eden bir Anayasa maddesinin arkasından Cumhurbaşkanı’nın “yargıya etki edecek bir ifade” kullanması dikkat çekiciydi, nitekim CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan kısa süre içinde “Cumhurbaşkanı’nın savcılara Kılıçdaroğlu için talimat verdiğini” öne sürdü.
Ankara’dan İstanbul’a yapılan yürüyüş “Anayasal gösteri hakkı”na uygundur ve bu konuda hiçbir sorun çıkmadan tamamlanmalıdır.
ABD’de Cumhurbaşkanı korumaları için çıkarılan yakalama kararını haksız bularak “Bu nasıl bir yasadır, nasıl bir hukuktur” diyorsak, kendi ülkemizde de haksız yargı kararlarına tepki gösterileceğini kabullenmeliyiz.