Açık oy, kapalı oy!
.
Dün TBMM Genel Kurulu’nda 18 maddelik yeni anayasa teklifinin oylanmasına başlandı.
Aslında ülkenin geleceğini, toplum yaşamının tüm kurallarını düzenleyecek anayasanın görüşmeleri televizyonlardan verilebilir ve herkes Meclis’in genel havasını ve oylamaları izleyebilirdi.
Ana muhalefet partisinin de talebi olan bu uygulamanın yapılması sonradan bu görüşmelerle ilgili yapılacak konuşmalarda halkın yanılmasına neden olabilecek sorunları ortadan kaldırırdı.
Televizyon yayını olmadı, bunun yanında bir de “isteyen milletvekillerinin açık oy kullanması” sorunu ortaya çıktı.
Ak Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş bununla ilgili soruya “Ak Parti milletvekillerinin çoğu ‘oyumu açık kullanacağım’ dedi, isteyen kullanır” cevabını verdi.
“Ortadan kalkacak vesayet odaklarından söz ettiniz, kim bu vesayet odakları” sorusunu ise “Önce üniformalılar, sonra yargı, sonra Gezi olaylarında olduğu gibi bölücüler… Bundan sonra her şey milletin sözüyle olacak” şeklinde cevapladı.
Egemenlik alınıyor
CHP Grup Başkanvekili Engin Altay “Yeni anayasada nelerin olduğu ve nelerin değişeceği” konusunun kamuoyunda anlaşılmadığını söyledikten sonra şöyle devam etti:
“Bu değişikliğin neleri çözeceğini millete açıklasınlar. Mesela ‘terör’ konusu çözülecek mi, işsizliği çözecek mi, ekonomik sorunlar, sınır güvenliği, Türkiye’nin Ortadoğu’da kaybolan itibarı geri gelecek mi, bunlar açıklanmalı.
Oylamaya sundukları yeni anayasa ile ‘bugüne kadar halka verilmiş olan egemenlik’ Meclis’ten alınarak bir kişiye veriliyor. Bugün dünyadaki krallıklarda bile kralın yetkisi ‘sembolik’tir, yetki meclistedir.
Yeni anayasa ‘kuvvetler ayrılığını’ ve yıllarca kazanılmış temel hakları ortadan kaldıracaktır.
Sayın Bahçeli sadece kendi oyundan söz etti, ‘Ben evet oyu vereceğim’ dedi. Bu teklifi MHP hazırlamadı, ben diğer MHP milletvekilleri arasında da ‘hayır’ diyecek çok kişinin olacağına inanıyorum.
Altay “Açık oylama ile karşılaşırsanız ne olur” sorusuna: “Mustafa Elitaş’ın açık oy lafı, edilmemesi gereken bir laftır. Bu Meclis’te herkes ‘İç tüzük ve Anayasa’nın açık hükümlerine uymak’ zorundadır. Açık oy kullanmak ‘iç tüzüğü tanımıyorum’ demektir. AKP bunun aksine vesile olmamalıdır” cevabını verdi.
MHP “kapalı” oy…
Ana Muhalefet Partisi “Açık oyla geçen bir anayasa teklifi ile referanduma gidilirse bunun sonucunun meşruiyetinin olmayacağını” söylüyor.
Gerçekten de burada söz konusu olan herhangi bir yasa değil, baştanbaşa değişik ve “yargı” dahil bağımsız olması ve denetlemesi gereken tüm kurumların bir tek kişiye bağımlı olacağı bir yeni anayasa.
MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay “İç tüzük kapalı oy diyor, biz iç tüzüğe ve Anayasa’ya uygun şekilde oy kullanırız” dediğine göre MHP milletvekilleri “demokrasilerde olması gerektiği gibi” özgür iradeleriyle oy verecekler.
Milli irade için yapılan fakat milli iradenin içeriğini anlayacağı şekilde tartışılmayan yeni anayasa bakalım Meclis’te nasıl bir sonuçla karşılaşacak?