ABD için IŞİD ve PKK farkı!
.
Savunma, güvenlik ve dış politika analisti Cahit Armağan Dilek, ABD’nin “Türkiye’deki PKK terörü” konusunda iki yüzlü bir politika izlediğini yazmış.
Suriye’de, özellikle PYD’yle ortak çalışma konusunda ısrarından bir türlü vazgeçmeyen ABD’nin PKK terörüne de “IŞİD terörü” kadar ilgi göstermediğine ben de aylardır birçok kez dile getirdiğim için vurguladığı noktalara dikkat çekmek istiyorum.
ABD Ankara Büyükelçisi John Bass’ın 7 Nisan basın toplantısında söylediklerinin izleyen medya mensupları tarafından “PKK silah bıraksın” başlığıyla verildiğini, oysa ABD Büyükelçilik sitesinde yazılanların bu anlama gelmediğini anlatıyor.
Politik hedef mi?
Cahit Armağan Dilek ABD sitesinde; “silah bırakmanın ve teröre son vermenin” tam karşılığının yazılmadığını, “politik hedefler için şiddet kullanmaya karşı oldukları ve söz konusu problemlerin çözümü için masaya oturmak gerektiği”nin ifade edildiğini belirtiyor.
PKK’nın Türkiye’yi bölmeye yönelik hedeflerinin böylece “masum bir politik hedef” olarak gösterildiğini…
İfadenin ise “teröre son verilmesi”nden çok “masada muhatap alınarak politik hedeflerine yönelik taleplerinin karşılanması”nı kast ettiğini vurgulayan deneyimli analistin bir hatırlatması daha var.
Türkiye’deki saldırılar
ABD düşünce kuruluşlarının çalışmalarında da Türkiye’deki terör olayları konusunda fark edilen duyarsızlık!
Bu kuruluşların 15-20 Kasım 2003’te İstanbul’da gerçekleşen büyük El Kaide saldırılarına bile yer vermediğini…
IŞİD’in Batılı ülkelerdeki saldırıları konuşulurken Türkiye’deki Suruç, Ankara Garı ve Kızılay saldırılarının hiç gündeme gelmediğini bildiriyor. Dün Kilis’e ve Hatay’a Suriye’den atılan top ve roket mermileriyle 1’i ortaokul öğrencisi olmak üzere 2 kişi öldü.
Kilis’e atılan mermi bir ortaokulun yakınına düştüğü için okul boşaltıldı. Bu mermiden bir saat önce 2 roket mermisi daha atılmış, biri Devlet Hastanesi’ne düşmüştü.
Bunlar IŞİD’in bulunduğu bölgeden atıldığına göre ABD neden hiç ilgilenmiyor?
Bölgedeki asker yakınlarını ABD’ye geri çağırmasının ve hepsinin dönmelerinin, “bölge boşaltılıyor” haberleri çıkmasının bu saldırılarla nasıl bir ilgisi var?
Masaya dönüş yok
Uzmanlar “Türkiye IŞİD’e karşı askeri harekat yapabilir, bu olaylar ülkenin ciddi bir güvenlik riski içinde olduğunu gösteriyor” derken ABD’nin sadece kendi vatandaşlarının güvenliğiyle ilgilenmesi kabul edilemez.
Dün Nusaybin’de PKK saldırısında 1 şehit daha verdik. Nusaybin’de operasyonların bir aydan fazla süredir devam etmesine rağmen hala hendeklerin kapatılması, barikatların kaldırılması, bombaların toplanması bitmedi.
Bir yandan IŞİD’in top-roket mermileriyle Suriye’den saldırıları devam ederken sanki iki taraflı çembere almışlar gibi PKK da terörünü sürdürüyor.
Bu olaylarda sınırların güvenliği, PKK’ya destek olarak PYD’den, IŞİD’den silah ve militan girmemesi en önemli sorundur.
Şimdi ABD’nin; IŞİD’in temizlenmesi için gösterdiği yaklaşımı Suriye’den Türkiye’ye yapılan saldırılar ve terör konusunda gösterme zamanıdır.
Bekliyoruz!