16 Nisan sürprizleri!
.
Türkiye en zor süreçlerden birini yaşıyor demiştik ki bu zorluk her geçen gün artıyor gibi.
Hükümet AB’ye “mültecilerin Yunanistan’a geçmesine engel olacağımız” sözünü verdiğinde bu sözü tutmanın çok zor olacağını, mültecilerin farklı güzergahlar üzerinden Batı’ya geçmekten vazgeçmeyeceğini yazmıştık.
Uzun süredir mülteci botu batma olayı duyulmuyordu, dün Kuşadası’ndan Yunanistan’a geçmeye çalışan bot battı, aralarında 5 çocuğun da bulunduğu çok sayıda sığınmacı hayatını kaybetti.
Bulgaristan’daki seçimde “çift vatandaşlığı olan Türkler’in oy kullanmasını” engellemek isteyen Bulgar göstericiler sınırı Türk otobüslerine, araçlarına kapattı.
Fransız takımı Olympique Lyon UEFA Avrupa Ligi’nde Beşiktaş’la yapacakları rövanş maçına terör ihtimali nedeniyle “taraftarlarının gitmemesi” uyarısında bulundu.
Batı ile sorunlar bitecek gibi görünmüyor.
Rusya-ABD ortaklığı
Suriye’de ise Hatay’a bitişik olan ve PYD-PKK’nın kontrolünde bulunan Afrin’de önce Rus askerleri PYD’nin (SDG, PKK hepsi aynı) silahlı gücü YPG’nin eğitim gördüğü üsse konuşlandı.
Sonra Afrin’e PYD bayrağı çekildi. Rusya bu hamlesini “YPG ile ÖSO arasına ihlalleri önlemek amacıyla” koyduğu şeklinde açıklasa da TSK’nın, Fırat Kalkanı operasyonunun Afrin’e yönelmesini önleyeceği açık…
ABD ve koalisyon güçleri ise, Pentagon tarafından da doğrulanarak “Amerikan askerleri ile YPG’yi bir arada kendi uçaklarında taşıyarak” Rakka yakınlarına paraşütle indirdi.
Aynı sıralarda ABD Rakka yakınlarında yüzlerce sığınmacının bulunduğu okula hava saldırısı yaptı, 33 kişinin öldüğü bildirildi. Irak’ta benzer şekilde Musul’da ABD uçaklarının hava saldırısında aralarında sivillerin bulunduğu 200 kişi hayatını kaybetti.
Görüldüğü gibi Türkiye’nin “YPG’yi aradan çıkarın, operasyonları bizimle yapın” tekliflerini kabul etmeyen ABD ve Rusya, Suriye’de Türkiye’nin Rakka yolunu ve Afrin’e geçme ihtimalini kapattığı gibi “PYD-PKK’nın ele geçirdiği bölgeleri korumak” için de ortaklık yapıyor.
Bu nedenlerle ve Barzani’nin iki taraflı oyununu da hesaba katarsak, Suriye ve Irak’ta TSK’nın hareket alanı son derece kısıtlanmış vaziyette.
Türkiye her şeye rağmen ÖSO ile Rakka’ya ilerleme planı yaparsa bugüne kadar olduğundan daha büyük tehlike ile karşılaşabilir.
AB yolu bitecek mi?
Diğer tarafta AB ile ciddi gerginliklerin yaşandığı bir süreçteyiz.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “16 Nisan’dan sonra sürprizlerle karşılaşabilirsiniz” dediği konuşması çok önemli.
“Türkiye’nin artık AB Liderler Zirvesi’ne alınmadığını, bundan sonra ‘ekonomik ilişkilerin sürebileceğini’ ama siyasi ve idari konuların gözden geçirileceğini, AB’nin Türkiye ile ilgili herhangi bir mesaj yayınlamasının kabul edilemeyeceğini” söyledi.
Yaşanan gerginliklere rağmen Türkiye’nin “çağdaş normlardan vazgeçmesine” sebep olacak bir toptan kopuş kararı gelecek adına yanlış olacaktır.
Yine “sabır ve diplomasi” önerimizi sürdüreceğiz.