Şampiy10
Magazin
Gündem

Yüzde 90’ı kayak yapan Meşeköy

.

ABONE OL
Vatan Haber

Rize’nin İkizdere ilçesine bağlı Meşeköy’de kar yağışı ile birlikte 7’den 70’e herkes, “Petranboard” adını verdikleri tahtalarla kaymaya başlıyor.

Petranboard ile adını duyuran Meşeköy’ün muhtarı Ahmet Tığcı, petranboard geleneğini şöyle anlatıyor,“Bu kayak yöntemi köyümüzde 150 yıl önce başlayan, dedelerimizden bize kalan miras. Kayak için tahtaları çam ve gürgen ağaçlarından köyün erkekleri bizzat yapıyor. Her yaştan köylümüzün yüzde 90’ı kayıyor. Kadın, çocuk ve erkekler birlikte yapıyor. Her yıl Şubat ayının 4’ünde yarışma yapıp kazanana petran balı veriyoruz” diye anlatıyor.

Petranboard’ın hikayesi

Kaçkarlar’da 10 yıl önce helikopterli kayak sporu Heliski’nin başlamasıyla profesyonel kayakçılara özenen Meşeköy sakinleri de dedelerinin karda kaydığı tahtaları yeniden gün ışığına çıkarıp, köyün eski adı Petran’dan esinlenerek ‘petranboard’ adını verdikleri tahtalarla kayağa başlamıştı. 7’den 70’e herkesin kayak yaptığı köyde ‘petranboard’ artık kış aylarının ulaşım aracı oldu. Köyden kara yoluna yaklaşık 3 kilometrelik dik yolu tahtalarla kayarak inen köylüler, daha sonra da araçlarla ilçeye gidiyor. Yüksek kesimde oturanlar köyün alt kısmında yaşayan akrabalarına gidebilmek için de petranboardları kullanıyor.

Namaz tahtasından Petranboard’a

Bu köyün insanları eskiden kestikleri tahtaların üzerinde namaz kılarmış. Ve tahtaları temizlemek için de kar ile ovarlarmış. Üzerine oturup karlı bir yamaçtan kaymak temizlik için pratik kabul edildiğinden bu yöntemi tercih etmişler. Kaçkarlar’ın tepelerindeki köyden merkeze inmek için süper bir yol olduğunu da keşfetmişler. Bunun üzerine, tahtanın uçları kar toplamasın diye yukarı doğru yuvarlanmış. Yön verebilmek için denkleme bir de arka elde tutulan sopa (baton) ve burnunu kaldırarak fren yapmasını sağlayan ip eklenmiş.

İpi çekerek yön veriyorsunuz

Meşeköy’de yaşayan Fatma Havuz (57), Petranboard yapanlar arasında. Köylerinde yıllardır kayak yapıldığını beyirten Havuz, “Petranboardın ipini çekince yön veriyorsun. Arabanın direksiyonunu nasıl tutuyorsan bunun da ipini tutacaksın. Yoksa yönünü kaybedersin, yere yıkılır, dumanlara karışırsın” diyor.

Yazarın Diğer Yazıları

  1. Hangi probiyotik ne işe yarıyor?
  2. Kadın sağlığı konusunda doğru bildiğimiz yanlışlar
  3. Tenten’den Birkin çantaya; Avrupa’yı Avrupa yapan değerler
  4. Lider ve yöneticilerden başarıya götüren sözler
  5. Rooftop Festivali başlıyor
  6. Ağustos havası değil
  7. Türk gençleri kadına tokadı haklı buluyor
  8. Diyetisyenlerin asla yemedikleri gıdalar
  9. Hayvana işkenceye acil sert ve caydırıcı cezalar getirilmeli
  10. Gökdelenler sıcaklığı 10 derece fazla hissettiriyor

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.