Şampiy10
Magazin
Gündem

Menajer oyuncuyu rezil de vezir de edebilir

.

ABONE OL
Vatan Haber

“Oyuncu menajeri” Tümay Özokur, “Oyuncu Olmak İsteyen Parmak Kaldırsın” kitabında, biriktirdiği hayatı okurla paylaştığını söylüyor. Özokur’un kitabının geliriyle, beş ay önce kaybettiği tıp doktoru babasının adına bir kız çocuğu tıp fakültesinde okutulacak.

Niye bu kitap ?

Yıllardır biriktiriyorum. Hayattan öğrendiklerimi hep not ettim. Şimdi ikinci bir kitabım daha var. Adını da babam koymuştu... “Hayata Serenat”. Onu da yazıyorum.

Nasıl tepkiler aldınız kitapla ilgili?

Herkes dedikodu mantığında şeyler bekliyormuş. Dedikodu yapmaya kalksam zaten benim kulağımın duydukları, gözümün gördükleriyle sektörü çok karıştırırım. Çok ortalığı birbirine katardım.

Kaç yıl oldu?

Yirmi sene sadece ajans tecrübem, ondan önce yaklaşık 10 seneye yakın radyo, dergi, prodüksüyon, genel koordinatörlük var. İşin mutfağımdan A’dan Z’ye geldim.

Sizden piyasaya çıkan oyuncular?

Saymakla bitmez. Murat Yıldırım, Engin Altan Düzyatan, Mustafa Üstündağ, İlker Ayrık, Demet Evgar, Burçin Terzioğlu, Ertan Saban, Hatice Aslan Kaleli. Eskilerden Asuman Dabak, Ayta Sözeri, Yağmur Tanrısevsin.

‘Ben oyuncu olmak istiyorum’ diyen birinin olup olamayacağını nasıl anlarsınız?

Mankenlik ajansı olmadığım için oyuncunun güzellik veya çirkinliği ilgilenmem. Bu, artık bir hissiyat benim için. Bana bir çok oyuncu için bundan olmaz dediklerinde ısrarla oldurttum. Bahsettiğim noktalarda gerçekten zordu pek çok ismi kabul ettirmek. İlk başladığında Mustafa Üstündağ, Demet Evgar çok yetenekliydi. Şimdi olsa seçmelere göndermek, ne kadar yetenekli olduklarını ispat etmek gerçekten zor. İlker Ayrık olsun, Asuman Dabak olsun bunların hepsi önemli birer yetenek.

Oyunculukta eski ve yeni ne farkı?

Eskiden oyuncu kavramı yetenekle ölçülüyordu. Şimdi reklam öne çıktı. Eskiden kalite ön plandayken şimdi ucuzladı. Yarışma programlarından çıkanlara böyle şans verilmiyordu, şimdi ünlü oluyorlar. Sosyal medyanın yarattığı star algısı oyunculuğu geçti.

Kıvanç Tatlıtuğ gibi başarılı olmak için emek vermek lazım

Geçmişte yarışmalara girip çok iyi oyuncu olan, şimdi girseydi zorlanırdı diyeceğimiz isimler muhakkak olacaktır.
Belki güzellik yarışmasına katılıp da ünlü olan ama şimdi aynı popülariteyi yakalayamayacak isimler olabilir. Buna Kıvanç Tatlıtuğ’u örnek veremem ama. Çünkü Tatlıtuğ gerçekten bence hem derece elde etti, hem de çok çalıştı. Aynı yerde saymadı. Karakter yarattı her seferinde. Ama onun gibi dereceye girip aynı yerde sayan bir sürü best model oldu. Onları hatırlamıyoruz ve hatırlamayacağız. Şimdi onlarca çocuk var ve hepsi Kıvanç olmayı bekliyor. Ama büyük hayal kırıklıkları yaşıyorlar.
Onlara ne söyleyebiliriz?
Kariyer, planlanması gereken bir yolculuk. Ne olmak istiyorsun? Hedefin ne? Para kazanmak mı? Marka olmak mı? Marka olacaksan ucuz bir marka olmaktan mı bahsediyoruz yoksa kalıcı bir marka olmaktan mı? Benim hep söylediğim bir laf vardır. İğnenin ucundaki balon olmak. Eğer bir balon olacaksan vay senin haline. Şimdikilerin 10 tanesinden altı tanesi iğnenin ucundaki balon. Eğer ki sen kalıcı şöhret olmayı hedefliyorsan bunun için gerçekten doğru bedeller ödemen lazım. Kıvanç gibi çalışman lazım. Emek harcaman lazım. Maddi manevi bir bedel ödemen lazım.
Kıvanç Tatlıtuğ gibi başka örnekler verebilir miyiz?
Kenan’da kendine emek harcadı. Ama mesela oyuncu olarak model kimdir? Olgun Şimşek gibi olmalı oyuncular. Olgun Şimşek komedide de dramda da vardı. Bin bir tane oyuncu vardı içinde.
Yenilerin rol model alabilecekleri kadın oyuncular kimler?
Duruşuyla Bennu Yıldırımlar’ı örnek alabilir gençler. Murat Cemcir’le yaşamış olduğu, bu kadar medyaya yansıyan olay karşısında ki duruşu da çok güzel. Bütün oyunculara örnek olacak bir tavır. Bambaşka bir medyatik olay durumuna dönebilirdi aksi halde. Asuman Dabak hem komedide hem dramda örnek alınabilecek bir oyuncu. Kökeni dramdır. Çok önemli oyuncular var. Yeter ki bakmayı bilsinler. Çok önemli duayenler var. Bugün Arsen Gürzap’lar, Işıl Yücesoy’lar. Görmek istedikleri kim?
Kibariye dönüşmedi o nedenle seviyoruz
Bu ego meselesini ne yapmak lazım?
Bu sebeple bir menajerlik okulu açtım. Bir menajer, seni rezil de vezir de edebilir. Gerçek menajer oyuncunun egosunu, doğru yönetebilme konusunda iyi bir kılavuzdur. Ego hepimizde var. Eğer ki ego doğru yönetilemezse vay haline. Kitapta benim bir değişim ve dönüşüm şemam var. O çok önemli bir şema. Çünkü şöhret şöyle bir yolculuk; 90 dereceden sonra başlıyor. 90 dereceye kadar değişim olmalı. Sen artık eski oturduğun evde oturmayabilirsin. Artık otobüse binmeyebilirsin. Çok normal. Alkışlanan bütün meslek gruplarında ego bir müddet sonra tavan yapar. İster doktor, ister siyasetçi ol. 91’den sonra dönüşüm başlar. Değişim değil dönüşüm tehlikelidir. Dönüşmeye başladığınız an itibariyle egonuzu kontrol altına almanız gerekir. Dönüşmeye başlayınca sen eski sen olmamaya başlarsın. Ve 180 dereceye geldiğinde sen artık sen değilsin. İşte burası tehlikeli.
Terapistlerle çalışmalarını öneririm
Nasıl önüne geçilir?
Doğru bir ekiple çalışman lazım. Ve bütün bu döngüye giren kişilerin terapistlerle ve doğru menajerle çalışmalarını öneriyorum. İyi bir menajer senin insanlarla ilişkilerinde şımarmana, değişmene, hayat döngüsündeki açmazları yaşamana frenindir. Ama seninle birlikte şımaran, hatta senden daha fazla şımaran menajerse durmadan sana gaz verir. Sen o zaman virajı 300’le alırsın ve savrulursun. Biz Kibariye’yi bu yüzden seviyoruz. Dönüşmediği için.
Dizilerde hep güzel kadınlar var neden?
Televizyon güzel kadın ve yakışıklı erkek ister. Dizi bunu ister. Sinemada böyle bir koşul yok. Tiyatroda hiç yok. Pembe dizi mantığıyla bakacaksın. Ekranın karşısına geçince ne istersin? Hayalini kurduğun bir hayat, kıyafetler, araba istersin. Büyülü ekrana bakıyoruz yakışıklı, erkek ve kadın varken çirkini görmeyi arzu etmiyor.
Menajerlik ve akademi hizmeti
Biz iki kurum olarak; Tümay Özokur Menajerlik- Kariyer yönetimi, menajer, cast direktörü olarak devam ediyoruz. Bir de Tümay Özokur akademi var. Akademide de oyunculuk ve menajerlik eğitimi veriyoruz. Ve Anadolu’dan gelip eğitim alamayacak olanların ayağına götürmek üzere hocalarımızla birlikte maksimum 20 kişilik sınıf oluştuğunda eğitim götürüyoruz. başladık.

Yazarın Diğer Yazıları

  1. Hangi probiyotik ne işe yarıyor?
  2. Kadın sağlığı konusunda doğru bildiğimiz yanlışlar
  3. Tenten’den Birkin çantaya; Avrupa’yı Avrupa yapan değerler
  4. Lider ve yöneticilerden başarıya götüren sözler
  5. Rooftop Festivali başlıyor
  6. Ağustos havası değil
  7. Türk gençleri kadına tokadı haklı buluyor
  8. Diyetisyenlerin asla yemedikleri gıdalar
  9. Hayvana işkenceye acil sert ve caydırıcı cezalar getirilmeli
  10. Gökdelenler sıcaklığı 10 derece fazla hissettiriyor

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.