El Bab'da ‘Barış’ kazandı
Ağustos ayından bu yana devam eden Fırat Kalkanı Operasyonu bir kedinin hayatını kurtarmış oldu. Uzm. Çavuş Ömer Özkan'ın aç ve bitkin bir şekilde bulduğu kedi şimdi Gaziantep'te güvenli ellerde yeni yuvasını bekliyor.
Fırat Kalkanı Harekatı'nda görevli Uzman Çavuş Ömer Özkan, El Bab'da yürütülen operasyonlar sırasında bitkin bir halde bulduğu ve adını 'Barış' koyduğu kediye bir süre kendi imkanlarıyla baktı. Özkan, yoğun çatışmaların sürdüğü bölgede kediye kendi olanakları ile daha fazla bakamayacağı için onu Türkiye'ye gönderme kararı alarak sosyal medya hesabından gönüllülere çağrıda bulundu. Çağrıyı okuyan, Gaziantep Canlı Hayatı İyileştirme Derneği (CAHİDE) Başkanı Cengiz Bayram, Uzman Çavuş Özkan ile iletişime geçti. Dernek görevlileri, gittikleri sınır hattında operasyonda olan Uzman Çavuş Ömer Özkan'ın silah arkadaşından 'Barış'ı teslim alarak Türkiye'ye getirdi. Derneğin, Gaziantep'teki havyan barınağında tedavi edilerek bakımı yapılan kedi, kendisini sahiplenecek gönüllüyü beklemeye başladı.
Süreci anlatan başkan Cengiz Bayram, Özkan'ın çağrısına tepkisiz kalmayarak iletişime geçtiklerini, 'Barış' kediyi almak
ve Özkan ile tanışmak için Suriye sınıra gittiklerini belirtti. Dr. Cengiz Bayram herkese umut veren hikayenin gelişimine ilişkin şunları söyledi: "Barış kedi ile ilişkimiz; bize sosyal medya üzerinden ulaşan Ömer Özkan çavuşun orada bir kedi bulduğunu, beslediğini onun da bir can olduğunu ve insandan farklı olmadığını, dolayısıyla onu kurtarmak istediğini iletmesi ile başladı. Ekibimiz Barış kediyi sınırdan aldı. Kedi çok bitkin ve açtı. Beslenmesi ve tıbbi bakımı yapılırken kafesten dışarı çıkmak istemedi çünkü çok ürkek ve sesten korkuyor. Ancak oyuncaklar ile oynamayı seviyor. Sanırım sessiz ve sıcak bir yuva ona iyi gelecektir.
Barış, 5-6 aylık bir erkek kedi ve muhtemelen ev kedisi çünkü insanlardan kaçmıyor. Ancak savaş ortamından olmalı ki ürkek ve kendini kafeste güvende hissediyor. Depresif bir kedi. Ömer Özkan Çavuş Barış kediyi ailesine göndermek ile sahiplenmek arasında karar veremedi henüz. Sahiplendirme kararı verirse Kırmızı Kedi yayınevinin sahibine göndereceğiz.”
CAHİDE hayvanların belediyesi
“CAHİDE uzun adı ile Canlı Hayatını İyileştirme Derneği, özetlemek gerekirse biz hayvanların belediyesiyiz. Ne mi yaparız.? Facebook sayfamıza bakıldığında anlaşılır ama ben özetleyeyim. Ortalama 60 dostumuzu tedavi ettiğimiz bir kliniğimiz var. Veterinerler ile anlaşmamız var. Onlar burada tedavileri sürdürüyor. Ağır ameliyatlar için haftada bir defa MKÜ Veteriner Fakültesine Hatay’a gidiyoruz. Gaziantep’te hayvan hastanesi yok. 7500m2 Karakız Köpek Barınağımız var 350 tane engelli köpeğimiz bulunuyor. Bunların içinde 200 m2 alan kapalı ve 20 cm kalınlığında ince kum ile kaplı alan var. Orada felçli köpekler yaşıyor çünkü içinde bulundukları malzeme vücutlarında yara oluşmasını engelliyor. İdrar ve dışkıları kolayca toplanıyor. Organize Sanayi Bölgesinde 16 beslenme noktamız var ekibimiz her gün buralara yiyecek dağıtıyor. Nerden mi alırız? Yemek fabrikalarından, tavukçulardan ve kuru mama tabii ki. Özel bir hastanenin santralini kullanarak 24 saat ihbarlara gidiyoruz. Kaza yaralanma soğuğa maruz kalma gibi durumlarda... Ayda yaklaşık 30-40 dostumuzu sahiplendiriyoruz ve 3 ay sonrasında onları arıyoruz. Bugüne kadar kayıtlı 1500’e yakın sahiplendirme yaptık. Ortalama, ayda bir okula giderek farkındalık yaratmaya çalışıyoruz.
Hayvan dövüştürenlere, eziyet çektirenlere karşı yüzbinlerce liralık ceza kestirdik. Barınağımız bundan dolayı basıldı, 5 dostumuz hunharca öldürüldü. Finansmanı kendi üyelerimiz arasından topluyoruz. Duygu sömürüsü yapacak ilanlar yayınlamıyoruz.