Şampiy10
Magazin
Gündem

Çalışan nüfusun sadece % 25.9'u kadın!

.

ABONE OL
Vatan Haber

Gündemi; doğum yapan kadınlara para yardımı yapılacağı, çalışma saatlerinin azalacağı, izinlerini ise tam ücret alarak geçirebilecekleri haberleri ile kapadık. Konu kadın çalışması ve ücretlerinden açılmışken, üniversite mezunu olmasına rağmen işgücüne katılamayan kadınların çalışma istatistiklerine baktık.

Türk kadının eğitim seviyesi yükseliyor. Bu umut verici bir gelişme, ancak işgücüne katılım oranları hala düşük. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan Hanehalkı İşgücü İstatistikleri’nden yola çıkarak yapılan değerlendirmeye göre, iş gücüne katılan üniversite mezunu kadın sayısı 2 milyon 14 bin kişi olurken bunun 1 milyon 668 bini iş buldu. Bu dönemde kadın nüfusta 346 bin kişi işsiz kalırken, bu rakamın erkek işsizlerden 100 bin kişi daha fazla olduğu görüldü. Kadın üniversite mezunları arasında işsizlik sayısı bir önceki yıla dönemine göre ise 95 bin kişi arttı.



ÇALIŞMAYAN KADIN DAHA ÇOK ÇOCUK YAPIYOR

Nüfus ve Konut Araştırması sonuçlarına göre 2011 yılında; çalışan kadınların yüzde 35,6’sı, bir yerde ücretli olarak çalışmayan kadınların ise yüzde 52,8’i 3 ve daha fazla çocuk doğurdu.

İŞGÜCÜNE KATILIMDA KADIN ORANI ERKEKLERİN ÜÇTE BİRİ

2011 yılında, Türkiye’de yaşı 15 ve daha üzerinde olan nüfusun içinde işgücüne katılma oranı yüzde 47,5. Bu oran erkeklerde yüzde 69,2, kadınlarda ise yüzde 25,9’da kalıyor.

İSTANBUL’DA ÇALIŞAN KADIN SAYISI CEZAYİR VE SURİYE’DEKİ KADAR

Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı’nda araştırmacı Güneş A. Işık’ın Aralık 2012’de yayınlanan; Türkiye’de kadının işgücüne katılımı değerlendirmesi çok dikkat çekici rakamları içeriyor.

İstatistiklere göre kadınların en fazla çalışma hayatına katıldığı bölgeler yüzde 45.8 ile “Çankırı, Kastamonu ve Sinop” il grubu, ikinci sırada ise yüzde 44 ile “Trabzon, Ordu, Giresun, Rize, Artvin, Gümüşhane” il grubu. Kadınların en fazla istihdam edildiği sektör hala tarımcılık. Kıyı şeridimizdeki katılım oranları Belçika ve İtalya seviyesine yakınken, Doğu Anadolu ve İstanbul’daki katılım oranları Cezayir ve Suriye ile aynı seviyelerde. Hatta “Şanlıurfa ve Diyarbakır” il grubundaki yüzde 8’lik oran, abluka altındaki Gazze’deki çalışan kadın oranından (yüzde 16) bile düşük. Türkiye’de 15 yaş üstü kadınların yüzde 61’i ilkokul veya altı seviyede eğitimli, Nitelikli işgücü diyebileceğimiz lise, teknik lise ve yüksekokul mezunu kadın oranı ise yüzde 22.8.

Genel lise ve altındaki diplomalara sahip kadınlar maalesef iş hayatından izole olmuş.



KIRSALDAKİ KADINLARIN YÜZDE 84'Ü TARIM KESİMİNDE VE YÜZDE 77’Sİ DE ÜCRET ALMIYOR

Türkiye'de kadın istihdamı temel sorun alanlarından biri olarak varlığını sürdürüyor. Raporda, kadınların işgücüne katılma oranının 1990'da yüzde 34.1, 2002 yılında yüzde 26.9, 2004 yılında yüzde 25.4, 2009 yılı için yüzde 26 olarak gerçekleştiği kaydedildi.

Rapora göre, kentteki kadınlara oranla (yüzde 22.3) kırsal alanda daha çok kadın işgücüne katılıyor (yüzde 34.6) gibi görünse de kırdaki 100 kadından 84'ü tarım kesiminde ve bunların yüzde 77'si herhangi bir ücret almaksızın, ücretsiz aile işçisi olarak çalışıyor.

ÜST DÜZEY KADIN YÖNETİCİ ORANI YÜZDE 9,3

Türkiye’de 2013 yılında kamusal alanda üst düzey kadın yönetici oranı yüzde 9,3 oldu. Kadın hâkim oranı ise yüzde 36,3 oldu. Akademik personel içerisinde kadın profesörlerin oranı 2012-2013 öğretim yılı için yüzde 28,1 oldu. Kadın polis oranı yıllara göre bir değişiklik göstermeyerek 2013 yılında da yüzde 5,5 oldu.
Kaynak: TÜİK, Toplumsal Cinsiyet Göstergeleri Veri Seti, 2013

KADINLARIN İŞGÜCÜNE KATILMA ORANININ EN YÜKSEK OLDUĞU İL YÜZDE 43,5 İLE ARTVİN

Erkeklerin işgücüne katılma oranının en yüksek olduğu il Kars (yüzde 80,1), en düşük olduğu il ise Karabük (yüzde 59,5). Kadınlarda işgücüne katılma oranının en yüksek olduğu il Artvin (yüzde 43,5) iken en düşük olduğu il ise Şırnak (yüzde 9,7).



BÜROKSARİDE KADIN YOK GİBİ

Kadınların bürokrasi içerisinde üst düzey karar verici konumlarda yer almasının oransal olarak düşük olduğu belirtilen raporda, bürokraside üst düzey yöneticilerin yüzde 93'ünün erkek, yüzde 7'sinin kadın olduğu kaydedildi.

KAYITDIŞI ÇALIŞANLARIN YÜZDE 78.1’İ KADIN

Kayıtdışı olarak ücretsiz aile işçisi konumunda tarımsal faaliyetlerle uğraşanların yüzde 21.9'unu erkekler, yüzde 78.1'ini kadınlar oluşturuyor. Gelirin, dolayısıyla yaşam standartlarının düşüşü kadınların ev içi üretime ayırdıkları zamanı artırıyor. Ve onları ev kadını haline getiriyor.

Yazarın Diğer Yazıları

  1. Hangi probiyotik ne işe yarıyor?
  2. Kadın sağlığı konusunda doğru bildiğimiz yanlışlar
  3. Tenten’den Birkin çantaya; Avrupa’yı Avrupa yapan değerler
  4. Lider ve yöneticilerden başarıya götüren sözler
  5. Rooftop Festivali başlıyor
  6. Ağustos havası değil
  7. Türk gençleri kadına tokadı haklı buluyor
  8. Diyetisyenlerin asla yemedikleri gıdalar
  9. Hayvana işkenceye acil sert ve caydırıcı cezalar getirilmeli
  10. Gökdelenler sıcaklığı 10 derece fazla hissettiriyor

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.