Bahar geldi dans kurslarını doldurduk
.
Baharla birlikte dans salonlarını doldurduk. Aylık 200 liradan başlayan fiyatlarla siz de dans etmeyi deneyin.
Türkiye’de dans kurslarına ilgi artıyor. Kurslar hemen her şehrin merkezinde açılmaya başladı. Üniversitelerin dans kulüpleri, tv programları ve sosyal medyanın da gücü ile herkes dansın çeşitli branşlarını fark edip denemeye çalışıyor. Kurslara katılanların yüzde 70’i kadın 30’u ise erkeklerden oluşuyor. Dansstüdyo Dans Kursu kurucusu İlker Şahinbaş, Türk insanının fiziksel yapısının tüm danslara yatkın olduğunu belirterek, “Fiziksel açıdan Türk insanını zorlayacak dans yok. Fakat, kültüre en uygun danslar; zeybek, halk oyunları, çiftetelli, roman dansları diye dağılım gösterse de Latin, tango, hiphop ilgi görüyor ve yapıya uygun” diyor.
Aileler çocuklarının yeteneğini fark etsin
Dans eğitmeni Yuriy Mezokh Türk insanının dansa yeteneği konusunda, “Türk insanları dansa çok yetenekli ve katılım sayısı da dansa milyonları buluyor” diyor ve ekliyor “Aileler çocuklarındaki yeteneği fark etmeleri için çocuklarını dans kurslarına göndermeli. Diğer ülkelerde olduğu gibi doktorlar motivasyon ve moral için hastalarını dans’a yönlendirmeliler. Sadece özel okullarda değil, devlet okullarının hepsinde dans dersi olmalı.
Genelde Türk insanı “dans” denilince 1- 2 adım geri kaçıyor, ama dansta 1- 2 adım bizim için bir figür. Samimiyetimle söyleyebilirim ki 7’den 70’e herkes yetenekli, yetenek eğitim ile desteklenirse gelişir, gelişirse başarı elde edilir. Sosyalleşmek ve fit kalmak içinde dans eden birçok kişi var. Herkes dans etmeli, dans eden insanlar daha sağlıklı ve daha mutlu olurlar.”
Yaşa göre Türkiye’de en çok ilgi gören danslar
5-8 yaş arası: Bale, Jazz, Halk Oyunları
8-16 yaş arası: K-pop, Hip-Hop, Break Dans
17-27 yaş arası: Moden Dans, Latin Dansları / Salsa, Bachata, Kizomba, HipHop, LindyHop
27-40 yaş arası: Zumba, Oryantal, Latin Dansları, Tango, Tap Dans, Halk Oyunları
40-75 yaş arası: Tap Dans, Zeybek, Sirtaki, Tango, Vals, Latin Dansları en yoğun ilgi gören danslar olarak sıralayabiliriz.
18 yılda 5 bin kişi tango öğrendi
Tangoist Dans Okulu kurucusu Aydın Kocamusaoğlu, “2001’den beri 5 bine yakın bedenle atölye çalışmalarını halen sürdürüyoruz” diyor. Kocamusaoğlu’na göre; Tangoyu farklı kılan hareket skalasının genişliği ve eşli danslar arasındaki alternatif adımın tangoya has bir adım olması. Tangonun Avrupa’ya gelişiyle, Türkiye’de müziği ve dansı popüler hale gelmiş. Yani geçmişten beri gelen müzik adına bir bilgi birikimi ve aşina olma durumu söz konusu, fakat dans olarak geride kalmış. Arjantin ve Türkiye ekonomik ve sosyokültürel açıdan birbirine benzer iki ülke. UNESCO tarafından Dünya Kültür Mirasının bir parçası kabul edilen tango evrensel dili ile insanımızı kucaklıyor. 1995’de yeni jenerasyonun tango formuyla tanışmasıyla birlikte tangoya olan ilgi arttı.
Dans kursuna başlarken...
- Kursa başlamadan önce mutlaka kurs mekanını görün.
- Kursa deneme teklif edin veya bir dersi izlemek isteyin. Her iyi dans eden kişi iyi eğitmen değildir.
- Öğretmek farklı bir yetenek türüdür ve her dansçıda bulunmaz.
- Kurs, pratik imkanı sağlıyor mu araştırın.
Sirtaki öğrencisi Ruhat Ataözden
Üç yıldır sirtaki yapıyor
“Dans bir beyin boşaltma yöntemi. Gençlik yıllarımdan beri çok iyi dans etmeyi hep isterdim. Ama hiç vakit bulamamıştım. Şimdi Sirtaki kursu aldım çünkü tango partner olmadan yapılacak bir dans değil. Üç yıldır hiç aksatmadan gidiyorum. Bir ülkenin dansını öğrenirken o ülkenin kültürünü de öğreniyorsun.“
Sirtaki öğrencisi Dilcu Aygün
Hayat böyle çok keyifli
“Dans etmeye yıllar önce Latin dansları ve müziğine olan hayranlığımla başladım. Süreç içinde latin danslarının partnersiz yapılamaması beni Sirtaki’ye yöneltti. Ve çok hoşuma gitti. 3 yıldır aynı dans okulunda farklı koreografiler öğreniyoruz ve her biri birbirinden keyifli. Çok sevdim ve hala devam ediyorum.”