2018’de iyi yaşam için 12 öneri
Uzman diyetisyen Dilara Koçak İyi Yaşam Günlüğü’nde 2018 için önerilerde bulundu. Egzersiz yapın, yağı dengeli tüketin, kahkaha atın, ruhunuzu doyurun...
Vatan Haber
OCAK:
Kalori saymayı bırak
Kilo almanın ve obezitenin sorumlusu ilk bakışta ‘sağlıksız ve aşırı beslenme’ olarak görünse de tek başına suçlu değil. Hep aldığımız kalorilere odaklanıyoruz ama yaktığımız kaloriler de obezitenin büyük sorumlusu, daha doğrusu yakamadığımız… Ben de bu yüzden hem danışanlarıma hem de çevremdeki herkese ‘kalorileri saymayı bırak, adımlarına bak’ diyorum. Aktif olabilmek için profesyonel sporcular gibi spor yapmanız gerekmiyor. Öncelikle daha sağlıklı ve aktif bir yaşam için gün içinde en az 10.000 adımı hedefleyin. Yağ yakma nabzı ve egzersize yeni başlayanlara öneriler de iyi yaşam günlüğü 2018’de size eşlik ediyor.
ŞUBAT:
Popüler besin dene
Bazı besinlerin yıldızı parlıyor. Her gün medyada, yakın çevremizde isimlerini duyuyoruz. Kimisi her derde deva olarak kimisi de kilo verme vaadi ile sunuluyor. Elbette ki hiçbir besinden mucize beklenmemeli ama hepsinin kendisine özel faydaları olduğu gerçek. Geçtiğimiz yıl adından bahsettiren omega-3 içeren chia tohumu, C, A vitamini, B grubu vitaminleri ve antioksidanlar açısından oldukça zengin gojiberry, tahılların anası olarak bilinen kinoa, adını çok sık duymaya başladığımız yağ yakımına yardımcı Hindistan cevizi yağı, tüm dünyada yoğun talep gören kara lahana ve matcha çayı 2018’de hayatımıza tüm hızıyla giriyor.
MART:
Su ve çikolata yararlı
‘Ne yemeli’ konusu hep merak edilmiştir. Bu ikilinin başına bir çok şey getirebiliriz. Örneğin, ödem atmak için öncelikle yapılması gereken bol su içmek ve tuz içeriği yüksek besinlerden kaçınmak. Yağlı tohumlar, bitter çikolata ve omega-3 içeriğiyle balık da stresin azalmasına destek olur.
NİSAN:
Uyku yaşam enerjisi
Uyku bizler için yaşam enerjisi depolama aracı. Uyku ihtiyacı yeterli miktarda giderilmediği zaman, fazla kilolarımızdan, duygu durum bozukluğuna hatta kalp damar sağlığının olumsuz etkilenmesine kadar birçok sistem zarar görebiliyor. Evet doğru duydunuz, fazla kilolar ile uykusuzluk arasında önemli bir ilişki var, hatta günde ortalama 6 saat uyuyan bireylerin bel çevreleri, günde 9 saat uyuyanlara göre 3 cm daha fazla. Ayrıca yedikleriniz uyku düzeninizi ve uyku düzeniniz de yediklerinizi etkiliyor.
MAYIS:
Smoothie gerçekleri
Smoothieler son zamanların popüler konularından. Zayıflamak isteyen, detoks yapan bu içecekleri tercih ediyor. Eminim siz de herkes gibi, ‘Bunun içinde ne var? Neye iyi geliyormuş?’ diye merak ediyorsunuz. Hazırlaması kolay ve pratik. Üstelik taze sebze ve meyvelerle de hazırlandığı için sağlıklı ama sınırsız tüketmeyin.
HAZİRAN:
Dijital detoks
Teknoloji hayatı kolaylaştırıyor ama bağımlı olmamak ve faydalarını zarara çevirmemek gerekiyor. İnsan psikolojisi ile ilgili araştırmalara göre yemek yerken masanın üzerinde duran cep telefonları duygusal strese sebep olabiliyor. Sosyal medya paylaşımları iştahımız üzerinde etki bırakıyor, özellikle tatlı paylaşımlarının iştah açtığı belirtiliyor. Bu nedenle detoks lazım.
TEMMUZ:
Tencere diyeti
Organik beslenme uzun yıllar gündemimizi meşgul edecek gibi görünüyor, peki atmamız gereken ilk adım ne olmalı? Değişim kendi mutfağımızdan başlar, hep söyleriz anne yemeği gibisi var mı diye? Tencere yemeğine dönüş bu yıl sağlığınız için atacağınız adımlardan en önemlileri arasında yer alacak bana güvenin.
AĞUSTOS:
Bağışıklık önemli
Bağışıklık sistemi biz fark etmesek de gün içinde durmadan çalışır. Ancak bazı durumlarda bizim dışarıdan desteğimize ihtiyaç duyabilir. Bağışıklık sistemimizi güçlendirmek açısından, meyve-sebze tüketiminin artırılması önemli. Mürdüm eriği, şeftali, kayısı, vişne ve duta yer ayırın.
Yulaf betaglukanı da bağışıklık sistemini güçlendirmede oldukça etkili. Anti-oksidan kapasitesi oldukça zengin olan üzüm kolesterolden kansere pek çok soruna iyi geliyor.
EYLÜL:
Probiyotikleri keşfedin
Eminim hemen hemen hepiniz bu faydalı bakteriler hakkında bir şeyler duymuşsunuzdur. Probiyotiklere; bağırsaklarımızın üzerinde yaşayan, bağırsağın doğal dengesini sağlayan mikroorganizmalar diyebiliriz. Sağlıklı bireylerde bağırsaklarda iyi bakteriler kötü bakterilere oranla daha fazladır. Probiyotik açıdan zengin beslenmedeki amacımızda iyi bakterilerin bağırsaklardaki egemenliğini artırarak fayda sağlamalarına yardımcı olmaktır. Probiyotiklerin bulunduğu besinler başta anne sütü olmak üzere yoğurt, kefir, lahana turşusu.
EKİM:
Kasları abartmayın
Sosyal medyanın hayatımıza girmesiyle fiziksel güzellik olgusu değişti görsellik konuşulur oldu. Herkes daha ince, kaslı, güzel, fotojenik olmak arzusu taşıyor. Sağlıklı olmak, fiziksel ve mental açıdan daha mutlu yaşayabilmek için egzersizin önemi tartışılamaz. Ama her konuda olduğu gibi bu konuda da dengeyi kaçıranlar olabiliyor. Daha çok kas yapabilmek için protein tozlarına abartan, daha zayıf kalabilmek için bütün günü aç geçiren ya da zamanının büyük bir çoğunu spor salonunda harcayan insanlar size de tanıdık geliyor mu?
KASIM:
Ruhunuzu besleyin
Yemek yememizin tek nedeni bedeninizi beslenmek mi? Bazen aç olan duygularınızı doyurmak için de yemek yiyor olabilirsiniz. Önce bedenden başlayacak olursa şöyle düşünmenizi isterim; Bedenimiz bizim mabedimiz, evimiz. Evimizi her gün nasıl düzenli ve temiz tutup içinde keyifle yaşanacak bir hale getiriyorsak aynı şey bedenimiz içinde geçerli. Ruhunu beslemek bu noktada önemli!
ARALIK:
Umuda sarılın
Yılın son ayı olan Aralık’ta gelecek seneler için daha iyi ve mutlu bir yaşam sürme umudunuzu kaybetmeyin ve hayatın tüm alanlarında umuda sarılın.
Daha sağlıklı bir beden, sakin bir ruh ve yaşama kavuşmak için umut sizin rehberiniz olsun. Dünyanın içinde bulunduğu sorunlar, anlaşmazlıklar hatta savaşlar pozitifliğinizi yok etmesin. İyi bir yaşam her zaman mümkün.