Şampiy10
Magazin
Gündem

Suriye’de ABD üsleri - 2 -

.

ABONE OL
Vatan Haber

“Üç kişi aralarında sır saklayabilir, ama ikisi ölü olmak kaydıyla..”

Benjamin Franklin

ABD’nin, DEAŞ’la mücadele gerekçe ve görüntüsü altında Suriye’de belirsiz bir süre için kalıcılığının göstergesi olan ve Aleksandr Venediktov’un açıklaması ile gündeme gelen üslerine devam edelim.

Suriye’nin Türkiye sınırına yakın Menbiç kentinin doğusunda bulunan Sırrin üssünde ABD Hava İndirme Birliklerine bağlı unsurlar konuşludur. Bu üs Hava İndirme Birliklerinin görev öncesi ya da sonrası toplanma yeri olarak kullanılmaktadır.

Türkiye-Suriye sınır hattının kuzeyinde yer alan Herb Heşk üssünde az sayıda ABD’li asker bulunmaktadır.

ABD askerlerinin yanı sıra İngiliz birlikleri ve ÖSO’ bünyesinde bulunup ABD ile işbirliği yapan kimi grupların konuşlandığı Türkiye sınır hattının en güneyindeki Tanf üssüne geçtiğimiz günlerde zırhlı araçlar eşliğinde 600 dolayında ABD Deniz Piyadesi ve Özel kuvvet unsurlarının geldiği Rusya tarafından açıklanmıştı. Tanf üssü ile ilgili bir ayrı açıklama 2017 yılında Rus Genelkurmay Başkanı Valeriy Gerasimov tarafından yapılmış ve ABD’nin burayı eğitim faaliyetleri için kullandığı kayda geçirilmişti.

ABD ve Fransa tarafından ortaklaşa kullanılan Haseke kenti yakınlarındaki Tel Temer (Tal Tamir) üssünde 200 dolayında ABD ve 70 kadar Fransız askeri bulunmaktadır.

Türkiye ile ABD arasında anlaşmazlık konusu olan Menbiç’teki üste bulunan ABD unsurlarının görevi YPG ve ÖSO arasında çatışmayı engelleme ve rejime ait güçlerin Menbiç’e girmesini önleme olarak tanımlanmaktadır. ABD’nin bölgede Menbiç yakınlarında Salur çayı üzerinde Fırat Kalkanı harekatından sonra ayakta kalan tek köprüyü kontrol eden mobil timleri de bulunmakta olup geçtiğimiz haftalarda Irak’taki ABD Kuvvetleri Komutanı General Funk’ın “benim işim savaşmaktır” mesajını verdiği yer burasıdır.

Halep üssünde görevli ABD askerlerinin görevi rejim unsurlarının bölgeye girmelerini engelleme ve PYD-ÖSO arasında çatışmayı önleme olarak tanımlanmaktadır.

ABD; Suriye’nin kuzey ve kuzeydoğusunda Türkiye ve Irak sınırının güneybatısı boyunca kurduğu üsler, ve PYD/YPG üzerinden bölgede güçlü bir denetim sağlamış görünmektedir.

Bir başka yazımızda ele alacağımız Suriye’nin güneybatısı ve batı ucundaki Rus üsleri, ABD üsleri ile birlikte Suriye haritası üzerine işlendiğinde muhalif grupların elindeki İdlib, Doğu Guta, Deraa ve küçük birkaç cep dışında Suriye’nin, rejim yanlısı Rusya-İran ile karşıtı ABD-PYD arasında fiilen paylaşıldığı görülmektedir.

Suriye’de alan paylaşımının küçük kimi rötuşlar dışında tamamlanmak üzere olduğu izleniminin alındığı, etnik ve mezhepsel ayrımların da bölünen alanlara uyarlandığı günümüz coğrafyası, geleceğin Suriye’sinin hangi esaslar üzerine şekilleneceğinin ön işaretleri olarak okunabilir.

Yazarın Diğer Yazıları

  1. Eastmed hattı ve 12 mil sorunu -2-
  2. Eastmed hattı ve 12 mil sorunu -1-
  3. Çuvala sığmayan mızrak...
  4. Hayatın olağan akışı…
  5. ‘Bir gece ansızın gelebiliriz...’
  6. Kaşıkçı ve Ecyad Kalesi
  7. Yalan rüzgarı…!
  8. İran’da neler oluyor..?
  9. Fırat’ın doğusu..
  10. Fırat’ın doğusu -1-

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.