Yunus’a Nobel Ödülü getiren mikrokredi için Doğu’da girişimci aranıyor
BM’nin İnsani Gelişmişlik Endeksi’ne göre İstanbul’un bazı bölgeleri İspanya’nın insani gelişmişlik düzeyinin üzerinde bazı bölgeleri de Hindistan’ın altında
BM’nin İnsani Gelişmişlik Endeksi’ne göre İstanbul’un bazı bölgeleri İspanya’nın insani gelişmişlik düzeyinin üzerinde bazı bölgeleri de Hindistan’ın altında.
OECD 15 yaşındaki çocukların performansını ölçen bir araştırma yaptı ve raporladı. Rapora göre Türkiye’de çocukların yüzde 2’si dünyanın her yerinde iş bulabilecek seviyede eğitim alıyor. Bu öğrenciler ABD ve Avrupa’da istedikleri şirketlerde iş bulabilecek düzeyde. Ancak öğrencilerin performans farkına bakıldığında yüzde 60’ının durumu ise Mısır, Fas ve Ürdün’ün de altında.
OECD’nin “Üye Ülkelerde Kadınlar ve Erkekler” raporuna göre de birçok OECD ülkesinde 15-19 yaş arasında okumayan ve çalışmayanların oranı yüzde 10’dan daha az. Türkiye ise bu alanda rekor kırıyor.
15-19 yaş “kız” nüfusun yüzde 47.5’i, “erkek” nüfusun ise yüzde 25’i okumuyor, çalışmıyor. Biz bu kesime eğitimi nasıl veririz? Bu kesim hayata güvenli gözlerle bakabilir mi? Bakmazsa ne olur?
Örnekleri ortada. Polat Alemdar tiplemesini örnek alan, uyuşturucuya açık, umutsuz, kendine güvensiz, cahil bir kuşak yetişiyor.
Bunları 50’yi aşkın ülkede faaliyet gösteren Açık Toplum Enstitüsü’nün Türkiye Genel Koordinatörü Hakan Altınay’la konuştuk.
Kefilsiz sermaye
“Para sihirbazı” olarak bilinen George Soros’un sivil toplum örgütü Açık Toplum Enstitüsü, Türkiye’de altıncı yılını geride bıraktı. 2006’da 30 sivil toplum örgütüne 1.6 milyon dolar finans sağlayan örgütün desteklediği projeler içinde eğitime yönelik olanlar hayli fazla. Açık Toplum Enstitüsü, 2006 Nobel Barış Ödülü’nü alan Bangladeş Grameen Bank’ın kurucusu Muhammed Yunus’un yoksullukla mücadeleye yönelik Grameen Mikro Kredi Projesi’ni bu yıl Doğu ve Güneydoğu’da hayata geçirmek için kolları sıvadı.
Buradan Doğu ve Güneydoğu’daki girişimcilere duyrulur. Mikro kredi, yoksul kişilere teminatsız ve kefilsiz küçük bir başlangıç sermayesi verilmesine imkân sağlıyor. Hakan Altınay bu girişimcilere iyi bir eğitim verildiğini, şeffaflığın esas olduğunu ve denetimlerin yapıldığını anlatıyor. Ezcümle bu krediyi almak kolay değil, detayları ve nasıl uygulandığıyla ilgili bilgiler Açık Toplum Enstitüsü’nün web sitesinde var.
7 milyon kişi adını okuyup yazamıyor
Bir örnek: Türkiye’de 7 milyon kişi kendi adını dahi okuyup yazamıyor. Bu nüfusun büyük çoğunluğunu kadınlar oluşturuyor. Açık Toplum Enstitüsü, Anne Çocuk Eğitim Vakfı’nın Doğu ve Güneydoğu illerinde kadınlara yönelik geliştirdiği İşlevsel Yetişkin Okuryazarlığı Programı’na destek verdi ve 4 bin kadın okuma yazma öğrendi.
İkinci örnek: Tarih Vakfı’nın Türkiye Bilimler Akademisi ile birlikte yürüttüğü ders kitaplarının iyileştirilmesi yönündeki projeye destek sağlandı. Kitaplarımızda din, dil, ırk ayrımcılığı yapılan 4 bin öğe saptandı. Açık Toplum Enstitüsü 2007 yılı içinde de yoksullukla mücadele, çocuk-kadın hakları, eğitim konularında projelere destek verecek. Hangi projeler kabul ediliyor diye soranlar için bilgi: www.aciktoplumenstitusu.org.tr’de var.