Yabancı yatırımcı tetikte bekliyor
Nisan ve mayıs ayları zor geçecek gibi görünüyor. Cumhurbaşkanlığı seçimleri ve arkasından genel seçimler
Nisan ve mayıs ayları zor geçecek gibi görünüyor. Cumhurbaşkanlığı seçimleri ve arkasından genel seçimler. Erken seçim olur mu olmaz mı? Olmazsa Kasım’a kadar piyasalar ne durumda olur?
Herkes “belirsiz bir siyasi gelecekten” ürküyor, eski günleri hatırlamak bile istemiyor.
Geçenlerde Arı Hareketi’nin Kurucu Başkanı Kemal Köprülü’yle sohbet ettik. Köprülü iş dünyasının nabzının attığı İstanbul’un sessizliğinin “ekonomik dengelerdeki hassasiyetten” kaynaklandığını, yabancı yatırım rüzgârının kulislerdeki rüzgârı bastırdığını söyledi. Soluğu Ak Yatırım Genel Müdürü Berrin Önder’in yanında aldık. Berrin Önder genç bir yönetici. Kayserili. ODTÜ Endüstri Mühendisliği mezunu.
“Cumhurbaşkanlığı seçimi ve genel seçimler ekonomiyi nasıl etkileyecek, yabancı yatırımcılarla sık sık bir araya geliyorsunuz, ne düşünüyorlar?” diye sorduk Berrin Önder’e. Şunları öğrendik:
Araştırma yaptırıyorlar
“Şu aralar yabancı yatırımcılar Türkiye’de araştırmalar yaptırıyor. Bu araştırmalara göre cumhurbaşkanlığı seçimi genel seçimi etkileyecek. Koalisyon hükümeti de kurulabilir. Bu yüzden de Türkiye’ye gelip pozisyon alanlar şimdilik beklemekte. Başbakan Erdoğan’ın cumhurbaşkanlığına aday olup olmayacağını bekliyorlar. Yeni pozisyon almak için Türkiye kapısında olanlar ise eşikten atlamıyor. Onlar da bekliyor. Banka ortaklıkları, alışveriş merkezlerinin satışları iyi gidiyor derken, frene basıldı. Ezcümle yabancı yatırımcı tetikte.”
n Peki kriz beklentisi var mı? Yok ama her şey toz pembe de değil. 2007 kolay bir yıl olmayacak. Geçtiğimiz yıl da abartıldığı gibi geçmedi. Türkiye’yi gelişmekte olan piyasalarla karşılaştırmak lazım. Türkiye’deki piyasalar diğer gelişmekte olan piyasalarla karşılaştırıldığında, yıllık bazda yüzde 10’luk bir kayıp var. Son yıllarda önemli gelişmeler oldu. Artık kimse Türkiye’nin önemini tartışmıyor. Türkiye kesinlikle önemli.
* Başta gelen endişe nedir?
Türkiye’de fiyatlar çok yükseldi. Şirketlerin, arsaların, alışveriş merkezlerinin değerine bir bakın. Bu fiyatlar Türkiye’deki en ufak bir riski içermiyor. Yabancı yatırımcı endişeli. Siyasi istikrarın ekonomiye etkisini tartıyor ve devalüasyondan korkuyor. Bizim masaya oturduğumuz yabancı yatırımcıların çoğu istikrarın devam edeceğini düşünüyor. Ama söylediğim gibi, bekliyorlar.
* Kimler bekliyor?
Danimarka, İsveç, İsviçre’den çok ilgi var. Onlar gelmek istiyorlar Türkiye’ye. Şimdiye kadar genelde İngiliz, Alman ve Amerikalı yatırım şirketleri geldi. Kuzey Avrupa’nın ilgisi var. Hollanda Emeklilik Fonu ve Kanada Emeklilik Fonu da gelme hazırlığında.
* En çok ilgilendikleri sektörler hangileri?
Enerji, medya, perakende, ilaç, lojistik. Tabii alışveriş merkezleri ve gayrimenkul yatırımcılığı da baş sırada. Bütün alışveriş merkezlerinin satışı konuşuluyor.
Kruvasanın esin kaynağı Osmanlı “hilal”i
Milföy hamurundan hazırlanan çörek kruvasan malum Fransız kahvaltısı denilince ilk akla gelenlerden. İçi boş ya da dolu, mis gibi kokan kruvasanın esin kaynağını yeni öğrendim. Radikal Gazetesi’yle verilen AB-Türkiye ilişkileri dergisi Kriter’de Ceyda Goral tarafından “AB’nin Yaşam Lezzeti” adlı bir köşe hazırlanıyor, önceki sayılarda yoktu, yeni başlamış, çok da keyifli olmuş.
Orada okudum. “Yemek, Şarap ve Siyaset Üçgeninde Fransa” başlıklı yazıdaki kruvasan bölümünü aktarıyorum:
“Aristokrat bir aileden gelen Fransa Cumhurbaşkanı adayı Sarkozy, acaba resmi ziyaretlerde nefis yemekleri bir kenara bırakıp sadece şarap içip kruvasan mı yiyordur? Tarihin cilvesi bu ya, Viyanalı fırıncılar Viyana kuşatmasında Osmanlı bayrağının hilalinden esinlenerek kruvasanı yaratır. Zafer, “Düşman tek lokmada yutulur!” sloganıyla kutlanır. Kruvasan tipik Fransız kahvaltısının vazgeçilmezi haline gelir.”