Vodafone ‘eğitimde fırsat eşitliği gerekli’ dedi, 18 ilde 18 anasınıfı açtı
.
‘Bilgi çağını yakalayabilmemiz için çocuklara eğitimde fırsat eşitliği sağlamalıyız’ diyen Vodafone CEO’su Serpil Timuray, AÇEV işbirliğiyle 18 ilde 180 anasınıfı açtı
Geçen haftanın son günü Kemal Berktan İlköğretim Okulu’nda Vodafone’un CEO’su Serpil Timuray, Vodofone Vakfı Başkanı Rengin Onay, AÇEV Yönetim Kurulu Başkanı Ayla Göksel’le buluştuk. Okul müdürü Ümit Vedat Cinviz karşıladı bizi. Anasınıfı öğretmenleri de bize eşlik ettiler.
Sık sık yazıyoruz, küçük bir katkımız olur diye düşünüyoruz, ne yazık ki ülkemizde çocuklar eşit fırsatlara sahip değil.
Vodafone, bir yıldır Türkiye’de okul öncesi eğitim için çalışan, ‘7 Çok Geç’ kampayasıyla okul öncesi eğitime vurgu yapan AÇEV’le işbirliği içinde.
Bu yılın başında Vodafone 18 ilde 180 anasınıfını destekledi. Sınıflar baştan yaratıldı. İşte o sınıflardan birindeydik biz de.
Kemal Berktan İlköğretim Okulu öğrencilerinin büyük bölümü İstanbul’a göç etmiş ailelerin çocukları. Çoğu okula yürüyerek geliyor. Okulun akademik başarısı yüksek değil. Bu yıl ilk kez okulda anasınıfı açıldı, sabahçı 20, öğlenci 20 çocuk bu sınıfta eğitim alıyor.
Öğretim yılının başında sınıf bomboşmuş. Sıralar ve masalar dışında bir şey yokmuş. Şimdi sınıf cıvıl cıvıl... Araba köşesi, kitap köşesi, kukla köşesi... Boyalar, renk renk hamurlar, yap-boz’lar...
Serpil Timuray ,Vodafone Vakfı’nın Vodafone’nun bulunduğu tüm ülkelerde sosyal sorumluluk projeleri yürüttüğünü, Türkiye’de özellikle eksikliğini gördükleri eğitim alanında geleceğe yönelik çalışmalar yapmak istediklerini anlatırken, “Türkiye’nin gelecekte bilgi çağını yakalayabilmesi için çocuklarına eşit fırsatlar sunması şart. İlk Adım projesi böyle bir proje. Daha önce AÇEV’in Güneydoğu’da yaz okulları vardı. Biz Güneydoğu’da AÇEV’le yaptığımız işbirliğini yaygınlaştırmak istedik” diyor.
Bu yılın başında Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, 30 ilde okul öncesi eğitime yönelik bir seferberlik başlatmıştı. Vodafone ve AÇEV’in belirlediği 18 il ise bu illerin dışında. Bakanlığın belirlediği iller okul öncesi eğitim konusunda yol almış iller, AÇEV ve Vodafone ise en zorundan başlamış durumda.
İlk Adım projesi kapsamında biz İstanbul’daki bir okulu gezdik. Bu proje kapsamında İstanbul’da farklı okullar da var. İstanbul eğitimde bir yandan en ileri şehir, bir yandan da en geri şehir. İstanbul’un içinde ‘köyler’ var.
EN GERİ İL AĞRI
AÇEV’den Ayla Göksel, Türkiye’de okul öncesi eğitimde en geri ilin Ağrı olduğu bilgisini veriyor. AÇEV’in programları çerçevesinde hem okul öncesi çocuklara eğitim veriliyor, hem anne baba ve eğitimcilere. Ayla Göksel, eğitimde eşitliğin sağlanması için her çocuğa erişimin önemini anlatıyor. Okul öncesi eğitim alan çocukların birinci sınıfa başladıklarında hayata daha eşit başladıklarını söylüyor. Anasınıflarında çocuklara oyun bazlı eğitim veriliyor. Çocukların çoğu ailesinin imkanları dahilinde bulamayacakları eğitici oyuncaklarla anasınıflarında tanışıyorlar. Anasınıflarında eğitim alan çocuklar daha kolay okuma yazma öğreniyor. Sınıf ziyaretimizde anasınıfı öğretmenleri Yadigar ve Emine öğretmenleri de dinledik. Çocukların okula Disneyland’a gelir gibi geldiklerini anlattılar.
Şirketlerde ‘erkeksi yönetici’ bitti, smart power dönemi başladı
* Serpil Timuray’la okul ziyaretinden sonra Vodafone’un, hedeflerini de konuştuk.
Timuray, göreve geldikten sonra stratejik planlamalar için yalnızca icra kurulunun değil, yeni kurdukları 30 kişilik Operasyonel Liderlik Ekibi’nin de çalıştığını ve 10 yıllık planlama yaptıklarını anlatıyor.
Vodafone özelinde yapılanlara geçmeden önce Timuray’ın kadın gazetecilerle sohbetinde özellikle değindiği bir konu oldu. Vodafone’un 27 ülkede operasyonu var, Türkiye dışında iki ülkede daha yönetim kadınlara emanet edilmiş. Yönetimde yüzde 30 gibi bir kadın yönetici hedefi olduğunu söylerken Timuray, şirketlerde kadın kotasına karşı olduğunu anlatıyor. Kadın-erkek kodunun değil, başarılı yönetici kodunun öne çıkması gerektiğini, bunun da ayrımı ortadan kaldıracağını söylüyor. Kadınların çocuklarını büyütürken işyerlerinde özel olarak desteklenmesi gerektiğini düşündüğünü de söylüyor. 8 yaşındaki oğlu Demir de annesinin Danone ve Vodafone’daki maceralarıyla büyüyen bir çocuk. Timuray, erkeksi yönetici, yani hard power döneminin ardından, şirketlerde soft power dönemine girildiğini, duygusal zekaya önem verildiğini, ancak şimdilerde ‘smart power’ döneminden bahsedildiğini de anlatıyor. Ezcümle anlatmak istediği gerektiğinde duygusal zekasını kullanabilen, akıl gücüyle yönetilen şirket modelleri...
Serpil Timuray’ın sektörle ilgili değerlendirmelerine, Vodafone’un yeni projelerine yarın devam edeceğiz.
* Türkiye’de imkânsızlıklar yüzünden her üç çocuktan yalnızca biri okul öncesi eğitim görebiliyor. Oysa en hızlı öğrenme 0-6 yaş arasında gerçekleşiyor.
* Türkiye Vodafone Vakfı İlk Adım projesiyle 20 ilde 302 sınıfta 36 bini aşkın anne ve çocuğa ulaşmayı hedefliyor. Serpil Timuray projeyi yıllarla sınırlandırmadıklaraını söylüyor.
YARIN:
* Vodafone’un 2009 yılında abone sayısı 16.6 milyon aboneden 15.7 milyona düştü ama gelirleri yüzde 13 arttı
* Cep Çiftçi hizmetiyle neler yapılıyor?
* Vodafone’un yeni yatırımları ve hedefleri?
* Gençlerin beklentileri neler?