Şampiy10
Magazin
Gündem

Van'daki GİMA için kasabı sanal ortamda buldular

ÖSS sonuçları yeni açıklandı... Ama daha şimdiden "iş bulabilir miyim?" diye kaygılı. İki dil bilmesi, iyi bir üniversitede okuması yeter mi? Hayır

ABONE OL
Vatan Haber

ÖSS sonuçları yeni açıklandı. Bir arkadaşımın kardeşi iyi bir üniversiteyi kazandı. Ama daha şimdiden "iş bulabilir miyim?" diye kaygılı. İki dil bilmesi, iyi bir üniversitede okuması yeter mi? Hayır.

"Makine mühendisliği iyi bir bölüm mü?" diye sordu bana, doğrusu yanıt verirken kafam karıştı. "Bizim zamanımızda iyi bir bölümdü ama..." dedim kaldım.

Tanıdığım ODTÜ ve Boğaziçi Üniversitesi mezunu makine mühendisi arkadaşlarımın hepsi bankalarda çalışıyor. Sonuçta bankacılık iyi meslek. Mühendis olup bankalarda çalışanların kariyeri de iyi. "Beni de aynı gelecek mi bekliyor?" diye sordu.

Her 100 kişiden 54'ü işsiz
Türkiye'nin gerçekleri ortada. OECD'nin raporuna göre Türkiye'de iş gücüne dahil her 100 kişiden 54'ü işsiz. Türkiye'de her yıl ortalama 230 bin üniversite mezunu iş gücüne katılıyor. Lise, meslek lisesi, yüksek okul, meslek yüksek okulu dahil edildiğinde bu sayı 700 bini aşıyor.

Gençler nasıl iş anyor, gözde meslekler hangileri diye bakacak oldum. Sanal alemdeki iş ve insan kaynaklan sitelerini tıkladım. Sonra Yenibiriş Genel Müdürü Deniz Ceylan Kılıçlıoglu'nu aradım, sohbet ettik.

Yenibiriş, iş ve insan kaynaklan sitesi. 2 milyonun üzerinde bireysel üyesi var. Şu anda kayıtlarındaki özgeçmiş sayısı l milyon 462 bin 880. Yenibiriş'e üye kurum sayısı ise 20 binin üzerinde.

Eskiden "iş bulmak için çaldığım bütün kapılar yüzüme kapanırdı" denilirdi, şimdilerde, "Her yere özgeçmiş gönderdim yanıt yok" diyor gençler.

Deniz Hanım, "Bize en çok yeni mezun gençler özgeçmiş gönderiyor ama iş verenlerin taleplerinin büyük çoğunluğunu 2-3 yıl deneyimli elemanlar" diyerek durumu özetliyor.

Yenibiriş'e her türlü özgeçmiş bırakılabiliyor. Başvuranlar 5 ayrı özgeçmiş oluşturabiliyor. Bunlar kurumların taleplerine göre yönlendiriliyor. Örneğin Van'daki GİMA'ya kasap da bulmuşlar, Türkiye'nin önde gelen şirketlerinden birine genel müdür yardımcısı da.

"Her alanda uzmanlaşma problemi var. Türkiye mesleksizler cenneti. Uzmanlaşma eksikliği olduğu için iş verenler aradığı elemanları bulmakta zorlanıyor. Bu yüzden de son yıllarda sertifika programlarına ilgi büyük" Bunlar Deniz Ceylan Kılıçlıoglu'nun "mesleksiz bir toplumuz" ana fikriyle anlattıkları.

Eleman alımında Fortis birinci
"Gözde meslekler" diye tekrarlıyorum, "Gençler hangi mesleklerde uzmanlaşırsa kolay iş bulur?"

Deniz Hanım'ın ağzından çıkan ilk cümle, "İngilizce bilen muhasebeci arayan şirket sayısı çok" oluyor ve devam ediyor, "Özellikle AB süreciyle birlikte kalite yönetimi ve proje yöneticisi arayan da çok. Ama bu alanlarda uzmanlaşmış çok az kişi var. Sigortacılık ve ilaç sektörü için çok sayıda başvuru oluyor. Bunu bilgi teknolojileri izliyor. Bilişim sektöründe potansiyel her geçen gün artıyor." Baştaki sorumuza dönüyoruz. Ya bankacılık? Deniz Ceylan Kılıçlıoglu geçtiğimiz hafta 6 bankanın genel müdür yardımcısıyla toplantı yapmış. Hepsinin ortak sözü şu olmuş: 2-3 yıl tecrübeli eleman bulamıyoruz. Bu yüzden de bu aralar bankalar arası transferlerde artış var. En çok eleman kapan banka da Fortisbank.

Yazarın Diğer Yazıları

  1. Haliç bölgesinin dönüşümüne talip
  2. Haliçport için ‘Helal olsun’ diyecekler
  3. Ar-Ge’ye yılda 300 milyon $ harcıyor
  4. Mobilyada 45 ülkeye ‘Derin’ imzasını attı
  5. İspanya’da vernik üretip Avrupa’yı cilalayacak
  6. Şahenk’in yatırımları bizim değerimizi artırdı
  7. Teknoloji seviyesindeki artış kadınlara yarıyor
  8. Çelebi ‘servis’ini Suudi Arabistan’a taşıyacak
  9. Çeşme turizmine ‘Arapsaçı’ dopingi
  10. Çağdaş sanat piyasamız Cezanne tablosu etmiyor!

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.