Ucuz uçak bileti yaradı, otomobil kiralayanların sayısı %60 arttı
Hertz Türkiye Genel Müdürü Nur Hidayetoğlu, 1980 doğumlu genç bir işkadını
Hertz Türkiye Genel Müdürü Nur Hidayetoğlu, 1980 doğumlu genç bir işkadını. Kayserili. Nakliye şirketi sahibi olan babasının desteği ve yönlendirmesiyle girmiş ‘rent a car’ işine. Erkek egemen bir sektörde genç yaşında kadın patron olmuş. Şimdilerde hem arabalardan iyi anlıyor hem de bu işin tanıtım ve pazarlamasını en iyi şekilde yapmak için çabalıyor. Dünyanın en eski ‘rent a car’ şirketi olan Hertz’in Türkiye Genel Müdürü olmanın avantajlarını da yaşadığını itiraf ediyor. Bilinirlik ve güvenilirlik konusunda sorun yaşamamalarını markanın oturmuş olmasına bağlıyor.
Son zamanlarda havaalanlarında mutlaka dikkatinizi çekmiştir. Geçmişe oranla çok daha fazla kişi oto kiralama şirketlerinin önünde kuyruk oluyor, üstelik bunların çoğu yabancı değil Türk.
Büyük sıçrama yaşandı
Nur Hidayetoğlu’nun bu konuyla ilgili paylaştığı bir bilgi var: “Havalimanlarındaki ofislerimizden kiralanan araç sayısı yüzde 60 oranında arttı.”
2006 yılı içinde bu sıçrama gerçekleşmiş: Nedeni ortada, özel havayolu şirketlerinin sayısı arttı, uçak biletlerinin ucuzlamasıyla birlikte iç hatlardaki yolcu sayısı katlanarak arttı. İş amaçlı uçakla seyahat edenler havalimanlarında otomobil kiralamayı tercih ediyor.
Yabancılar çekiniyor
Peki ya yabancılar?
Nur Hidayetoğlu, “Yabancılar Türkiye’de araç kullanmaktan çekiniyor. Tükiye’ye maceracı, keşfetmeye meraklı turist gelmiyor. Güvenlik korkuları da var, Türkiye’deki trafiği de ürkütücü buluyor, araç kullanmaya cesaret edemiyorlar. En önemli neden de Türkiye’ye ucuz turistin gelmesi. Havalimanına iniyor, otobüslere biniyor, tatil köyünde iniyorlar. Büyük çoğunluğu tatil köyünden dışarıya kafasını uzatmıyor, çıkacaklarsa da geldikleri acentanın olanaklarıyla yine toplu halde geziyorlar. Türkiye’ye keşfetmeye meraklı turistler gelmiyor” diyor.
Araç sayısı 100 bini aştı
Hertz’in Türkiye’de bin 500 araçlık bir filosu var. Araçlar en fazla 1 yaşında. Diyarbakır’daki hizmetle İstanbul’daki arasında bir fark yok, fiyat farkı da yok. Hizmet standartları ve fiyatlar Türkiye’nin her yerinde aynı.
Hidayetoğlu iç pazardaki yerlerini sağlamlaştırmak ve müşteri potansiyellerini genişletmek için neler yaptıklarını anlatıyor. Bir kere özellikle Türkiye’de son yıllarda çok yaygınlaşan uygulama, filo kiralama sistemi.
Şirketler kiralık araç filolarıyla işlerini yapıyor. Bunun en büyük avantajı araç vergilerinin olmaması ve araçların tüm bakımlarının oto kiralama şirketleri tarafından üstlenilmesi. Filo kiralamada araç sayısı Türkiye’de 100 bini aştı. En az 12 ile 36 ay arasında değişen sürelerle firmalara araç kiralanıyor.
Aldıklarınız bagajınıza sığmıyorsa 3 saatliğine
bir ticari araç kiralayın...
Hertz şehir içinde kiralık araç pazarını genişletmek için yeni bir uygulama başlattı. Bu, hafif ticari araç kategorisinde saatlik veya günlük kiralama hizmeti. Binek bir aracınız var ve o gün İkea’ya ev alışverişine gideceksiniz. Arabanızın bagajına aldıklarınızı sığdırmanız mümkün değil. 3 saatliğine bir araç kiralayıp işinizi görebilir, nakliye masraflarından da kurtulabilirsiniz. Araç kiralamak mı, nakliye ücreti mi daha pahalı? diyorsanız, Hidayetoğlu “Kesinlikle biz daha ucuzuz, üstelik özgürce davranabilme, evde nakliyecileri beklemekten kurtulma gibi avantajlarımız da var” diyor. Bu arada bu hizmetin adı da ‘Rent A Van’.