Şampiy10
Magazin
Gündem

Tüzmen'in Irak planları şaşacak gibi

Habur'da kamyoncular açlık grevinde. Çünkü artık C2 belgesi almayan kamyoncu sınırdan geçemiyor, Ulaştırma Bakanlığı 26.02.2006 tarihinden itibaren C2 yetki belgesi olmayan araçların Habur'dan Irak'a çıkışlarına müsaade edilmeyeceğini duyurdu

ABONE OL
Vatan Haber

Habur'da kamyoncular açlık grevinde. Çünkü artık C2 belgesi almayan kamyoncu sınırdan geçemiyor, Ulaştırma Bakanlığı 26.02.2006 tarihinden itibaren C2 yetki belgesi olmayan araçların Habur'dan Irak'a çıkışlarına müsaade edilmeyeceğini duyurdu.

C2 yetki belgesi AB mevzuatı bakımından gerekli. Bakanlık C2 belgesini alınabilmesi için başvuranların 10 aracı bulunmasını ve taşıma kapasitesinin 300 ton olmasını şart koşuyor.

Görünen o ki, kamyoncular belge zorunluluğunu "nasıl olsa deleriz" düşüncesindeydi ama öyle olmadı.

Kayıtlı ekonomiye ilk kez bütünüyle geçecek olan kamyoncular kabuk değiştirmek zorunda olduklarını biraz geç anladılar. Şimdilerde büyük nakliye şirketlerine ateş püskürüyorlar. Nakliye şirketlerine yanaşmak durumunda kalan kamyoncuların çoğu "Bunlar bizi kazıklar" korkusu yaşıyor. Her ne kadar bu bir geçiş dönemi de olsa durum ortada: Bugüne kadar Irak'a giriş yapan 25 bin araç sahibinden sadece 1217'si C2 yetki belgesi aldı.

Kamyoncular, birleşin...
Habur'dan ayda 40 bin araç geçiyor. Nakliyeciler Derneği (UND) Başkanı Çetin Nuhoğlu, "Bu araçların tümünü uluslararası nakliye şirketlerinin karşılaması mümkün değil" diyor, kamyoncuların bir an önce birleşmelerini öneriyor. Bu kamyonculara oluşan yeni pazar koşullarını kimse anlatmadı mı?

Irak'a ihracat yapanlarla nakliyeciler boğaz boğaza gelmiş durumda. Sözleşmeler zarar ettiriyor. Maliyetlere yüzde 20'lik artış oldu. Habur'a geçen malların büyük bölümü inşaat malzemeleri. 2005'te Irak'a 2.2 milyon ton çimento ihracatı yapıldı. 2004'te bu miktar 2.105 milyon ton, 2003'te 698 bin ton, 2002'de 154 bin tondu. Uzanlar'a ait çimento fabrikaları kıran kırana geçen ihalelerle satılmıştı. Bölgedeki çimento fabrikalannı alanların hedefi Kuzey Irak pazarı.

Türkiye'deki çimentoculara ilk darbe Kuzey Irak'ta alınan yeni çimento yatırım kararlarıyla gelecek gibi görünürken, C2 belgesini beklenmeyen bir darbe vurdu. Bu durumda Tüzmen'in Irak'a ihracat öngörüleri 2006'da şaşacak gibi görünüyor.

Zorlu 'Prada yarışı'nı Beymen kazandı
Prada ve Dolce Gabbana yıllardır Beymen'de satılıyor. Prada'nın dünyada en çok satış yaptığı 9 yerden biri Beymen. Bu iki marka da son bir yıldır Türkiye'de yer arayışını sürdürüyordu.
2007 içinde büyük olasılıkla Nişantaşı Abdi İpekçi Caddesi'de Prada ve Dölce Gabbana mağazaları olacak. Markaları Türkiye'ye kimin getirdiğine gelince...

Kanyon'da Prada'nın olacağı söylenedursun, yarışı Kanyon' da-ki Harvey Nichols'ın değil Beymen'in kazandığını duydum.

Her iki markanın da ayrı bir mağaza açma anlaşması Beymen tarafından imzalandı. 2006'yı hazırlık yılı olarak belirlemiş. Nişantaşı'nda açılacak mağazaların ardından İstinye Park'ta
Dolce Gabbana'nın ayakkabı ve çanta mağazası hizmete girecekmiş. Hatta Beymen ile Dolce Gabbana mağazaları bir koridorla birbirine bağlanacakmış.

Bir öneri: Özlem Önal da Miu Miu2yu getirsin
Prada'yı Özlem Ünal'ın açacağı da söyleniyordu, hatta adres olarak da Christofle'ın olduğu bina gösteriliyordu. Prada'yı getiremeyenlere benden naçizane bir öneri: Prada'nın kız kardeşi Miu Miu'yu getirmeye ne dersiniz?

Yazarın Diğer Yazıları

  1. Haliç bölgesinin dönüşümüne talip
  2. Haliçport için ‘Helal olsun’ diyecekler
  3. Ar-Ge’ye yılda 300 milyon $ harcıyor
  4. Mobilyada 45 ülkeye ‘Derin’ imzasını attı
  5. İspanya’da vernik üretip Avrupa’yı cilalayacak
  6. Şahenk’in yatırımları bizim değerimizi artırdı
  7. Teknoloji seviyesindeki artış kadınlara yarıyor
  8. Çelebi ‘servis’ini Suudi Arabistan’a taşıyacak
  9. Çeşme turizmine ‘Arapsaçı’ dopingi
  10. Çağdaş sanat piyasamız Cezanne tablosu etmiyor!

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.