Şampiy10
Magazin
Gündem

TÜSİAD’ın Fransa atağı!

.

ABONE OL
Vatan Haber

Fransa hükümetinin Türkiye’nin AB üyeliğine bakışı belli. Türkiye’nin AB’ye üye olmasını istemiyorlar. Malum dünyanın her yerinde politikacılar birbirine benziyor. Fransa’nın AB Bakanı Pierre Lellouche Sarkozy kabinesinde görev almadan önce Türkiye’nin AB’ye üyeliğine karşı değildi. Ama kabineye girince söylemi değişti. Son Türkiye ziyaretinde de açık açık Fransa’nın Türkiye’nin müzakere sonucunda AB üyesi olmasını istemediğini söyledi.

Türkiye’nin AB üyeliğine en sert biçimde karşı çıkan Fransa ile Türkiye arasında ilişkileri güçlendirmek amacıyla, bağımsız ve objektif bir düşünce platformu oluşturuldu Eylül ayında. TÜSİAD’ın 5 yıllık Yurtdışı İletişim Programı kapsamında 2009 yılı, Fransa ile olan ilişkilere ayrılmıştı. Paris-Boğaziçi Enstitüsü adıyla anılan bu platform da bu çabaların sonucunda ortaya çıktı.

TÜSİAD’ın öncülük ettiği bu platform Türkiye’nin ve Fransa’nın önde gelen siyasetçi, iş dünyası temsilcilerini, akademisyenlerini biraraya getirerek ortak bir zemin yaratmayı amaçlıyor. Paris-Boğaziçi Enstitüsü’nün önceki gün yuvarlak masa toplantısı vardı. Toplantılar dün de devam etti. Fransa’dan da çok sayıda konuk bu toplantı için İstanbul’daydı.

AB’nin değerlerine karşı

“Türkiye-Avrupa Birliği İlişkilerinin Yeniden İnşası” başlığıyla düzenlenen toplantıda ilk konuşmayı TÜSİAD Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ yaptı. Ve Fransa’nın sık sık gündeme getirdiği imtiyazlı ortaklık konusundaki görüşlerini özetlerken, “İmtiyazlı üyelik önerisi gerçekçi değil. Bize göre bu öneri AB’nin savunduğu değerlere de karşı. Yapısal sorunlarımız olabilir, bunlar çözülür. Biz AB’nin demokratik ve çoğulcu nitelikleriyle Türkiye’ye destek vereceğini tahmin ediyoruz” dedi.

2050 yılında Türkiye’nin dünyanın ilk 10 ekonomisinden biri olacağının beklendiğini de hatırlatan Yalçındağ, Türkiye’nin son dönemde komşularıyla ilişkileri düzeltmesinin olumlu gelişmeler olarak AB tarafından da izlendiğini anlattı. TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ümit Boyner de amaçlarının Fransa kamuoyuna Türkiye’yi daha iyi anlatmak olduğunu söyledi. “Bizim insanlarımızı AB’nin geleceğini birlikte kurmakta bir çıkarları olduğuna inandırmamız gerekiyor” diyen Boyner, genç kuşakların bilgilendirilmesi gerektiğini de vurguladı. Ekonomi konulu panelin moderatörü Fransız gazeteci Nicholas Barre’ydi. Panele TÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi Tayfun Bayazıt, Sabancı Holding CEO’su Ahmet Dördüncü, TÜSİAD Başekonomisti Ümit İzmen ile Fransız tarihçi ve gazeteci Alexandre Adler konuşmacı olarak katıldı.

Yapı Kredi Bankası Genel Müdürü Tayfun Beyazıt ve Sabancı Holding CEO’su Ahmet Dördüncü de Türkiye’nin global krizdeki konumunu ve yaşadıkları deneyimleri anlattılar. Paris-Boğaziçi Enstitü’sünün gala yemeği de Ulus 29’da gerçekleştirildi. Toplantıda Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı, TÜSİAD YİK Başkanı Mustafa Koç’un konuşma yapması bekleniyordu ancak, Koç soğuk algınlığı nedeniyle yemeğe katılamadı.

Bir ayağı Brüksel’de olan Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış da Fransa eski Başbakanı Michel Rocard’ın da katıldığı gala yemeğindeydi. Bağış, AB sürecinde sivil toplum örgütlerinin çabalarını önemseyen bir politikacı. Yemekte 30 Ekim’de sivil toplum temsilcileriyle geniş kapsamlı bir toplantı yapacaklarını söyledi. Türkiye-Fransa ilişkilerinin tarihine değindi, “Aramızda köklü ilişkiler var” dedi.

AB sürecinde Türkiye’yi sıcak günler bekliyor. Aralık’ta yapılacak zirve öncesinde yapılan bu lobi çalışmalarının büyük önemi var. TÜSİAD’ın Türkiye’nin AB üyeliğine karşı olan Fransa ile ilişkileri geliştirmek adına attığı bu adımların neler getireceğini bize zaman gösterecek.

Yazarın Diğer Yazıları

  1. Haliç bölgesinin dönüşümüne talip
  2. Haliçport için ‘Helal olsun’ diyecekler
  3. Ar-Ge’ye yılda 300 milyon $ harcıyor
  4. Mobilyada 45 ülkeye ‘Derin’ imzasını attı
  5. İspanya’da vernik üretip Avrupa’yı cilalayacak
  6. Şahenk’in yatırımları bizim değerimizi artırdı
  7. Teknoloji seviyesindeki artış kadınlara yarıyor
  8. Çelebi ‘servis’ini Suudi Arabistan’a taşıyacak
  9. Çeşme turizmine ‘Arapsaçı’ dopingi
  10. Çağdaş sanat piyasamız Cezanne tablosu etmiyor!

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.