Türk markası Kyo Japonca ismiyle ABD’de ilgi gördü
.
Perakende sektöründeki aktörlerin hikayeleri dinlemekten keyif aldığımı itiraf etmeliyim. Her hikayede bizi gülümseten yönler mutlaka çıkıyor. Geçenlerde Kyo My Friend’in kış koleksiyonuyla ilgili bir sunuma katıldım.
İki yıl önce Karadeniz Holding’in aldığı Kyo My Friend şu sıralarda atakta. Pijamalardan taytlara uzanan farklı ürünleri üretmeye başladılar. Hızla mağazalaşıyorlar.
Doğrusu ben Kyo My Friend’in uzun süre bir yabancı marka olduğunu sanıyordum. Bir Türk girişimci tarafından kurulup daha sonra el değiştirmiş ve Karadeniz Holding’in çatısı altına girdiğini bilmiyordum.
Yurtdışına açılıyor
Yek Tekstil’in markası Kyo My Friend’in Genel Müdürü Ayhan Görgülü, “Biz şimdi yurtdışına açılıyoruz. Biz markanın adını koymuş olsak büyük olasılıkla bir Türk ismini tercih ederdik ama Kyo My Friend de çok ilgi görüyor, akılda kalıyor’ dedi.
Logosu ve çağrışımı Uzakdoğulu olunca ‘Neden Kyo?’ sorusu gündeme geldi.
Markanın kurucusunun Japon arkadaşının adıymış Kyo. Karadeniz Yatırım Ortaklığı filan değil.
Kyo bu yaz aylarında Amerika’da farklı satış noktalarında olacak. Marka Amerika’da hızla büyüme planları içinde. Kyo adını Amerikalı PR şirketleri de çok eğlenceli bulmuş.
Türkiye’de 30 noktada satılan Kyo, yılda 300 bin adet mayo-bikini satışı yapıyor.
Ayhan Görgülü Uzakdoğulu üreticilerle rekabetin zorluklarını anlatıyor. Türkiye’de üretim yaptıklarını, onlar 500 üretirken Uzakdoğu’da 50 bin adet üretim yapıldığını anlatıyor.
“Bizim işçi maliyetimiz ortalama 1.000 dolar, Uzakdoğu’da bu rakamla onlarca kişi istihdam edilir” diyerek rekabet koşullarının zorluğuna dikkat çekiyor. Peki Kyo My Friend tüm bunlara rağmen hızla büyümeyi nasıl başardı?
Alt ve üstü ayırdı
Farklılık yakalayarak. Türkiye’de ilk kez Kyo bikini altını ve üstünü ayırdı. Altını 36, üstünü 40 beden alabilirsiniz ya da altını siyah renk, üstünü kırmızı. Beden ölçülerinize ve zevkinize göre seçim olanağınız her zaman oldu Kyo My Friend’de. Ve markanın getirdiği bu yenilik kısa zamanda farklı markalarca da takip edildi.
Fatmagül Karadeniz de markanın müşteri profili ve kış koleksiyonunu anlattı. “Ev giysilerimiz çok rahat ve eğlenceli. Bizim 12 yaşında da müşterimiz var, 60 yaşında da. Mayo markası olarak biliniyoruz ama başörtülü müşterilerimiz de var. Kyo’nun alışkanlık edinilmiş ürünleri var. Taytlarını kadınlar vazgeçilmez buluyor” dedi.