Şampiy10
Magazin
Gündem

Tüm alışveriş merkezleri Akmerkez olmak istiyor

.

ABONE OL
Vatan Haber

Yabancılar alışveriş merkezlerine ortak olmanın dışında artık alışveriş merkezlerinin kiralanması ve yönetimine de talipler. Türkiye’de alışveriş merkezi kiralama ve projelendirme konularında öne çıkan iki oyuncu da bu gelişmelerden nasibini aldı ve yabancılarla evlendi. Bunlardan biri Avi Alkaş’ın, diğeri de Aydın Yurdum’un şirketleri. Avi Alkaş Portekizliler’le, Aydın Yurdum Almanlar’la ortaklık kurdu.

2 yıl önce Aydın Yurdum’un ortakları Dora Şahintürk ve Tarkan Ander’le kurduğu AVM Partners, Almanya’nın bu alanda ikinci büyük şirketi mfi Management für Immobillien AG’yle artık ortak.

1.750 kiracısı var

Alışveriş merkezleri sayısındaki patlamayı ve rekabeti Yurdum’la konuştuk. Şu anda 750 bin metrekarelik kiralanabilir alanda 1.750 kiracısı var. AVM mfi Partner Türkiye çapında 17 adet proje üzerinde çalışıyor.

Alışveriş merkezi sayısı Türkiye genelinde 180’i geçti deniliyor. Bu sayı daha ne kadar artacak?

Şu anda 17 projemiz var. Örneğin 2008 Ağustos’unda İstanbul’da Palladium açılacak. Ayrıca Anadolu’da da çok yerde projeler var. Birçok ilde alışveriş merkezi yok. Gelecekte konsept alışveriş merkezleri açılacak. Mobilya, çocuk v.s üzerine.

Anadolu’da alışveriş merkezi açılmalı mı? İş yapar mı?

Birçok yerde yapar. Biz Erzurum’da bir alışveriş merkezi projesi yapıyoruz. Oradaki ilk alışveriş merkezi olacak. Başka şirketlerin 2 adet Diyarbakır’da, 4 adet Gaziantep’te projesi var. Bu örnekleri artırmak mümkün. Varolanların da çoğunluğu iş yapıyor.

Alışveriş merkezlerinde mağaza karması neye göre ve nasıl yapılıyor?

150 mağazanın olduğu yere 4 bin başvuru olabiliyor. Bunun 400’ü çok ciddi başvurular olabiliyor. Örneğin 20 erkek giyim mağazası başvuruyor, çok iyi hepsi ama 5’ine yer verebiliyorsunuz. Yabancı markalar arasında Türkiye’ye gelecekler rezervasyon yaptırabiliyor.

Yeni gelen markalar için de risk var artık değil mi? Yer bulamayabilirler...

Şu anda gelenler ya rezervasyonlar yaptırdılar ya da treni kaçırdılar. Bir kısmı büyük paralar ödeyerek eski kiracıları çıkaracak. Ama kontratlar çok da devretmeye uygun değil.

Alışveriş yapılıyor mu? Birbirine yakın merkezlerde aynı markaları görür olduk. Dayanabilecek mi mağazalar?

Doğru alışveriş merkezleri iyi iş yapıyor. Yapılmayanlar ve zor duruma düşenler var.

A ve A artı müşterilere yönelik açılan yerler var. Günde 20-30 bin ziyaretçi beklerken 5 binde kalanlar var. A ve A artının daha çok alışveriş yaptığını hesaplamak yanlış mı oldu?

A ve A artıya yönelik yerlerin işi zor. Türkiye’de hastalık şu: Herkes Akmerkez yapmak istiyor. İkinci hastalık da şu: Herkes A ve A artıya hitap etmek istiyor. Orta sınıf ve üstünün yaşam merkezlerine ihtiyacı var ve çoluğu çocuğu, kendi için iyi alışveriş yapıyor ama bu alışverişi gidip de dünya markalarından yapmıyor. A artı zaten o dünya markalarını yurtdışında da takip ediyor.

Siz mağazaları neye göre seçiyorsunuz?

Biz cirolara bakıyoruz. 100 metrekare mağaza istedi. Metrekaresi 10 dolar. Bana ayda ödeyeceği miktar 1000 dolar. Yüzde 10 ciro payım var. Ayda 15 bin dolar ciro yaptı. Bana artı 500 dolar daha ödeyecek. Eğer 8 bin dolar ciro yaptıysanız kiranız 1000 dolarda kalır. Şunu hesaplıyoruz, minimum kiralayla biz sizin sürdürülebilir olmanızı, işler iyi gidince de bizle paylaşmanızı istiyoruz.

Aydın Yurdum’la sohbete bir sonraki yazı günümüz Çarşamba devam edeceğiz. Tavan yapan kira bedellerini, kapısı unutulan alışveriş merkezlerini diğer yazıda anlatacağız.

En kötü yerde m2’de 3 bin euro ciro yapılıyor

Bir alışveriş merkezinde en düşük ciro ne kadardır?

Nereden bakarsanız bakın alışveriş merkezlerinde yıllık metrekarede en düşük 3 bin euro ciro yapılıyor.



Yazarın Diğer Yazıları

  1. Haliç bölgesinin dönüşümüne talip
  2. Haliçport için ‘Helal olsun’ diyecekler
  3. Ar-Ge’ye yılda 300 milyon $ harcıyor
  4. Mobilyada 45 ülkeye ‘Derin’ imzasını attı
  5. İspanya’da vernik üretip Avrupa’yı cilalayacak
  6. Şahenk’in yatırımları bizim değerimizi artırdı
  7. Teknoloji seviyesindeki artış kadınlara yarıyor
  8. Çelebi ‘servis’ini Suudi Arabistan’a taşıyacak
  9. Çeşme turizmine ‘Arapsaçı’ dopingi
  10. Çağdaş sanat piyasamız Cezanne tablosu etmiyor!

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.