Şampiy10
Magazin
Gündem

Tophane’nin çağdaş sanat şöleni başladı

.

ABONE OL
Vatan Haber

12. İstanbul Bienali bugün başladı, bugün itibarıyla sergiler gezilebilecek. Önceki gün de 12.İstanbul Bienali’ni gerçekleştiren İstanbul Kültür Sanat Vakfı Başkanı Bülent Eczacıbaşı ve Bienal’in ana sponsoru Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç’un açılışla ilgili toplantıları ve ardından düzenlenen açılış davetleri vardı.

Tophane’deki Antrepolar’ın önü açılış nedeniyle hayli kalabalıktı. Yurtdışından gelen gazeteciler, galerilerin, müzelerin yöneticileri, sanatçılar, küratörler, sanatseverler, koleksiyonerler... Aynı gün İstanbul Modern’de de bugüne kadar Türkiye’de açılan en büyük kadın sergisi Hayal ve Hakikat’in açılışı vardı. Sanatseverler Antrepolar arasında mekik dokudular. 74 kadın sanatçının eserlerinin yer aldığı İstanbul Modern’deki sergiye Başbakan’ın eşi Emine Erdoğan’da katıldı.

Öncelikle Bienal’den başlayalım anlatmaya.Bu yıl Bienal’de 5 karma sergi ve 500’ün üzerinde eser var.

Kuşkusuz Bienal İstanbul’un sanat yaşamına çok şey kattı. Bülent Eczacıbaşı’nın da konuşmasında değindiği gibi galeri sayıları, özel müze sayıları arttı. 2023 yılında dünyanın ilk 10 ekonomisinden biri olmayı hedefleyen Türkiye’nin kültür endüstrisinin de bu büyümeden pay alması kaçınılmaz olacak.

Benden size tavsiye Bienal’i mutlaka katalogla gezin. Okuyun. Yoksa zorlanırsınız. Bienal mekanı labirent gibi.

Ben hızla gezdim, sanırım tekrar tekrar gezmeye gideceğim. Burada da kısaca özetleyeceğim.

Bienal’in ilham kaynağı Kübalı sanatçı Felix Gonzales Torres. Küratörleri Adriano Pedrosa ve Jens Hoffmann. Bienal mekanlarının düzenlenmesin ünlü Japon mimar Ryue Nishizawa yaptı.

5 farklı temada sergiler var. Geçtiğimiz yıllara göre video gösterileri daha az.

Ali Kazma’nın ‘O.K’ adlı mühür basan elleri gösteren videosu zihnimde yer ettiÖİsimsiz adlı bölümde kağıtlar, mektuplar, defterler var bolca...

En çarpıcı bölüm olarak yazabileceğim bölüm antimilitarist sergiydi. ‘Ateşli Silahlarla Ölüm’ adındaki bölümdeki eserler çok çarpıcıydı. Wael Shawky’nin Haçlı Seferleri videosu ilginçtiÖAmerikan İç Savaşı’ndan kalan asker fotoğrafları da bu bölümde yer alıyordu. Fazla bakamadım onlara...

Bienal’in çok ilgi çekeceğini düşündüğüm bölümü Ross.

Bu bölümde eşcinsel kimlikler ve aşk var. Bu bölümde Kutluğ Ataman’ın Forever adlı eseri var. Ataman bu bölümde askeri hastaneden aldığı raporu da koymuş korkusuzca. Kendisini tebrik etmek düşer bize.

Bu yılın en öne çıkan ismi Kutluğ Ataman... Onca yabancı sanatçı arasında kendisiyle gurur duydum. Sergiler 13 Kasım’a kadar açık...

*****

İstanbul Modern’i kadınlar işgal etti!

Bienal’in açılışıyla aynı günde İstanbul Modern’de de ‘Hayal Ve Hakikat Sergisi’ açıldı. 74 kadın sanatçının eserlerinden oluşan sergi bugüne kadar Türkiye’de açılmış en kapsamlı kadın sanatçı sergisi. Çok etkileyici. Eserlerle Türkiye Cumhuriyeti’nde kadınların aldığı yolu, değişimi, dönüşümü ve kadına yönelik şiddeti, aşkı, acıyı, doğumu izliyorsunuz. Sergi adını da ilk Türk kadın romancı Fatma Aliye’nin Ahmet Mithat ile birlikte kaleme aldığı 1891 tarihli ‘Hayal ve Hakikat’ adlı romanından alıyor. Serginin küratörleri Levent Çalıkoğlu, Fatmagül Berktay, Zeynep İnankur ve Burcu Pelvanoğlu.

Sponsor Mansimov

Bu serginin sponsoru Azeri asıllı işadamı Mübariz Mansimov’un eşi Tamara Mansimov. ‘Benim de iki kızım var’ diyerek kadın sanatçıların eserlerinin böylesine büyük bir sergide buluşmasına destek verdi Tamara Mansimov. Açılışta da kısa bir konuşma yaptı. Türkiye’de açılan bu en büyük kadın sergisinin açılışına Başbakan’ın eşi Emine Erdoğan ve kızı Sümeyye Erdoğan da katılarak destek verdi.

74 kadın sanatçıyı burada sıralamaya imkan yok. Bülent Ecevit’in annesi Nazlı Ecevit’in Keriman adlı tablosu, Nur Koçak’ın Cahide adlı serisi, Semiha Berksoy, Feriha, Alev Ebuzziya ilk aklıma gelenler. Umarım çağdaş kadın sanatçıların eserleri yurtdışında da sergilenme olanağı bulur...

Yazarın Diğer Yazıları

  1. Haliç bölgesinin dönüşümüne talip
  2. Haliçport için ‘Helal olsun’ diyecekler
  3. Ar-Ge’ye yılda 300 milyon $ harcıyor
  4. Mobilyada 45 ülkeye ‘Derin’ imzasını attı
  5. İspanya’da vernik üretip Avrupa’yı cilalayacak
  6. Şahenk’in yatırımları bizim değerimizi artırdı
  7. Teknoloji seviyesindeki artış kadınlara yarıyor
  8. Çelebi ‘servis’ini Suudi Arabistan’a taşıyacak
  9. Çeşme turizmine ‘Arapsaçı’ dopingi
  10. Çağdaş sanat piyasamız Cezanne tablosu etmiyor!

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.