Şampiy10
Magazin
Gündem

Sörf için rol aldığım Diziyi Bıraktım

Temmuz başında Türkiye Rüzgar Sörfü Yarışması’nın Datça’da yapılan ikinci ayağını birincilikle bitiren Çağla Kubat soluğu Alaçatı’da yeni açtığı sörf okulunda aldı.

ABONE OL
Vatan Haber

Bu yaz çok yoğun Çağla Kubat. Hem Türkiye liginde yarışıyor hem de dünya şampiyonasında. Yeni açtığı okuluyla da ilgileniyor. Son olarak “Arka Sokaklar” adlı dizi de rol aldı. Sörf aşkı nedeniyle diziden ayrılan Kubat ile sörf okulunda buluştuk. Heyecanlı, konuşkan, güleryüzlü ve mütevazı bir kadın. Yanında sevgilisi Amerikalı sörfçü Jimmy Diaz da vardı... Çok mutlu bir çift olduklarını söyleyebilirim...

Dünya Şampiyonası nedeniyle de sürekli geziyorsunuz. Aruba’daydınız değil mi?

Evet. Yeni döndüm. Vietnam’a, Karayipler’e gidiyoruz.

Türkiye’de de sörfe ilgi de artış var. Ben sizin gibi kişilerin buna öncülük ettiğini düşünüyorum... Sörf şu sıralar popüler bir spor değil mi Türkiye’de?

İlgi çok arttı. Son yıllarda Türkiye’ye gelen yarışcı sayısı da arttı. Çok popüler oldu sörf. Türkiye’de yarışların lig şeklinde tasarlanması da ilgiyi artırdı. Eskiden dünyayı geziyorduk, şimdi Türkiye’nin farklı yerlerinde de yarışlara gidiyoruz. Dünyanın her yerine giderken şimdi Türkiye’de de farklı yerlere gider olduk. Bunlar çok güzel gelişmeler.

Sörf yapmak için Hawaii, öğrenmek için Türkiye

Siz Vietnam’a sörfe gidiyorsunuz, sonra Aruba’ya... Her yer çok farklı olmalı. Mesela 15 derecedeki suya da giriyor musunuz?

Çok farklı. Bu işle ilgilenmeyenler bu detayların farkında değil. Yaşayan canlılardan ısıya kadar çok farklı her yer. Ben ilk Kore’ye gittiğimde denize girmek istemiyordum, korku vardı içimde. Kayaların nerelerde olduğunu, içinde zararlı bir canlının olup olmadığını bilmiyorsun. Aruba’da çok zorlandım. Su çok sıcaktı. Biz burada kafamızı suya soktuğumuzda rahatlamaya alışmışız, orada su çok ama çok sıcaktı. Çok bunaldım. Çok da yandım. Güneşten dudaklarım patladı...

Sörf yapmanın en keyifli olduğu yer neresi?

Yapmak için Hawaii, öğrenmek için Türkiye. Hawaii’de herkes rüzgar sesiyle uyanıyor. Orası aynı zamanda kayakçıların da antreman alanı. Aynı kaslar çalıştırılıyor sörf ve kayakta...

Antrenör bulamadığım için yurt dışından hoca getirttim

Sizin antrenörünüz var mıydı? Sörf hocası bulmak zor değil mi Türkiye’de?

Benim dönemimde sörfü öğrenmek için hoca vardı; ama yarışçı seviyesinde yapabilmek için antrenör yoktu. Muzaffer Karacehennem diye bir büyüğümüz vardı. Kendisi aslen yelkenci ama sörfle çok ilgilenmiş biridir. Onun yönlendirmeleri olurdu. Dönemimdeki tek önemli isim kendisiydi. Sörfçüleri çalıştıran tek isimdi.

Ne yaptınız peki?

Ben yurt dışından hoca getirttim. Günlüğü 300 Euro’ya geliyor hocalar. Uçak bileti dahil değil... Çok maliyetli oluyordu. Bir hoca geldi Alman. O iki kızla geldi. Ben bir hafta içinde onlara yetiştim. Hoca şaşırdı. Daha sonra Hawaii’ye gittim. Jimmy Diaz vasıtasıyla gittim. Kara antrenmanları yaptım.

Ne kadar önemli kara antrenmanı yapmak?

Çok önemli. Sörf sırasında kaslarınızdan kaybediyorsunuz. O kaslara ihtiyacınız var. Sağlam kas yapınızı korumalısınız. Pilates iyi geliyor.

Nesi iyi geliyor?

Sağlığımız için. Sörfte kaslar öne doğru yuvarlaklaşıyor. Türkiye’de sörfçülerin çoğu öne geliyor, yuvarlanıyor gibi duruyor. Ben yurt dışında sörfçülerin böyle olmadığını gördüm. Yıllarca bana sörfte kollar önemli demişlerdi, oysa bacaklar ve karın kasları önemli. Ne kadar kuvvetli basarsanız o kadar önemli. İlk gittiğimde Hawaii’deki antrenör ‘Bana barbi bebek gibi geldin’ dedi. İnanamadı benim Türkiye şampiyonu olduğuma. Sonra kollarımın gücüne inanamadı. Ama doğru değildi. Ben uzun süre yurt dışında her yarışta sonuncu oldum. Şimdi aynı kişilerle yarışıyorum.

Kaç yaşında başlanmalı sörfe?

Bence 12 yaş. Daha öncesinde yelken yapılabilir. Ben yelken yapmadım. Yelken yapanların rüzgar bilgisi oluyor. Çok iyi yüzmek de şart. Çünkü denizde her şey olabiliyor, direkt kırılabilir, yüzerek dönmek gerekebilir. Ben küçük yaşlarda yelkeni doğru buluyorum. Optimistler arttı... Bu da çok güzel.

Hayatımı bu sporun üzerine kuruyorum

Kaç yaşına kadar yapılır ya da yarışılır sörfte?

Yarışmak çok stresli. Antrenman yapmak zevkli ama yarışlarda ömrünüzden ömür gidiyor. Aruba yarışında son yarışa kadar üçüncü kızla puanım aynıydı. Sörfte büyük yaşlar başarılı. Birinci olan erkek 42 yaşında, kadın 40. Birinciler genelde tecrübelilerden çıkıyor. Gençler de çok; ama gençler hata yapabiliyor. Büyük yaşlar daha çok yer gördükleri için başarı elde ediyor. Ben bu yıldan sonra biraz durmak istiyorum yarış konusunda. Okul da benim için önemli bir proje. Çok önemsiyorum.

Sizin hayatınıza giren biri mutlaka sportmen kişilikte mi olmalı? Sörfçü sevgiliniz de...

4 ciddi ilişkim oldu. Dördü de ciddi spor yapıyordu ve hepsi de aynı zamanda sörf yapıyordu. Benim ilk aşkım sörf. Sanırım ben ilk aşkı sörf olan biriyle mutlu olabilirim. Ancak ilk aşkı sörf olan biriyle aşk yaşayabiliyorum. Ben sörf için her şeyi yapabiliyorum, bunu gören anlayan biri olmalı. Böyle mutluyum.

Sörf olmadan asla mı diyorsunuz?

Bana şu anda biri gelip Antalya’da tatil yapsak dese...

10 gün sonra Gökçeada’da yarış var. Olacak şey mi? Mesela yarış günleri sevgiliniz sörfçü değilse sabah kahvaltı yapalım diyebilir, siz ise denize bakıp konsantre olmak isteyebilirsiniz... Ben ata binmeyi severim. Yarış öncesinde bir ay ata da binmem... Sörfe her şeyimi kitlemişim...

Yazarın Diğer Yazıları

  1. Haliç bölgesinin dönüşümüne talip
  2. Haliçport için ‘Helal olsun’ diyecekler
  3. Ar-Ge’ye yılda 300 milyon $ harcıyor
  4. Mobilyada 45 ülkeye ‘Derin’ imzasını attı
  5. İspanya’da vernik üretip Avrupa’yı cilalayacak
  6. Şahenk’in yatırımları bizim değerimizi artırdı
  7. Teknoloji seviyesindeki artış kadınlara yarıyor
  8. Çelebi ‘servis’ini Suudi Arabistan’a taşıyacak
  9. Çeşme turizmine ‘Arapsaçı’ dopingi
  10. Çağdaş sanat piyasamız Cezanne tablosu etmiyor!

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.