Şampiy10
Magazin
Gündem

Sayemizde yılda 80 bin km pizza kenarı çöpe gitmiyor

En çok dizi finalleri ve derbilerde pizza satıyoruz

ABONE OL
Vatan Haber

GENELDE pizzaların kenarlarını kimse yemez, çöpe gider. Amerikalı pizza zinciri Little Caesars ‘nefis kenar’ yapıp içine peynir doldurunca artık kenarlar da yeniyor ve israf önleniyor. Little Caesars’ı Türkiye’ye getiren Çelebi Holding’in Gıda Grubu Genel Müdürü Hüseyin Genç, “Yıllık toplamda 80 bin kilometre nefis kenar yeniyor Türkiye’de. Yani 80 bin kilometre kenarın çöpe gitmesini önledik” diyor. Türkiye’de 60 restoranla hizmet verdiklerini kaydeden Genç, pizza satışlarının derbi maçlarda rekor kırdığını anlatıyor ve ekliyor: “En çok derbilerde satıyoruz. Bir de dizi finallerinde rekor satış yapıyoruz artık. Dizilerin final yapacağı günlerde çok ciddi talep oluyor. Final günleri, maç günlerine benziyor.”

Little Caesars Amerikalı bir pizza zinciri. 1996 yılından beri Türkiye’de. Türkiye’ye de Çelebi Holding tarafından getirildi. Çelebi Holding Gıda Grubu Genel Müdürü Hüseyin Genç’le Ulus’taki Little Caesars’ta buluştuk. Little Caesars Türkiye’deki iddialı pizza zincirlerinden. Nokta sayısını artırıyor. Ama bunun ötesinde benim bu röportajı yapmama neden olan iki farklılığı var. Bunlardan biri Türkiye Little Caesars’ın Amerika’dan ödül alması. Operasyonel En İyi dalında birinci oldu Türkiye.

Dünyanın 21 ülkesinde Little Caesars var ve Türkiye bunlar arasında operasyonel özellikleriyle birinci. Ayrıca bilenler mutlaka vardır ama bilmeyenler için yazalım. Genelde pizzaların kenarlarını kimse yemez, kenarlar bırakılır, çöpe gider. Little Caesars ‘nefis kenar’ yapıyor, kenarın içine peynir dolduruyor ve pizza kenarları da yeniliyor. Bu özelliğiyle Little Caesars israfın önüne geçiyor.

Amerika’da eski bir zincir değil mi Little Caesars?

Evet. 1959 yılında Detriot’te, Marian ve Michael Ilitch tarafından kurulmuş. Marian eşine Küçük Sezar dermiş. Bu yüzden de pizza restoranlarının adı Little Caesars olmuş.

Kaç restoranları var şu anda Amerika’da?

Amerika’da 4 bin restoran var.

Kaç ülkeye yayılmış?

21 ülkede var Little Caesars.

Türkiye’ye de Çelebi Holding tarafından getirilmiş...

Evet. Çelebi Holding getirdi. İlk şubesini de Bakırköy’de açtı.

Türkiye’de kaç restoranı var?

Toplamda 60 restoran var. Bir takım kriz dönemleri yaşandı ama şu anda holdingin büyüme kararı var ve büyüyor. Yurtdışı da bizi destekledi. Sanırım coğrafya olarak çok uygunuz. Belki buradan diğer ülkeleri yönetir hale gelebiliriz. Biz bir de ödül aldık. Operasyonel hizmetimiz çok iyi olduğu için bu ödülü aldık. Master Franchise verme hakkımız var.

Little Caesars İstanbul’da büyüdü, diğer kentlere açılmadı değil mi?

Çoğu İstanbul’da dediğiniz gibi. Halihazırda 5 Ankara restoranımız var. Ankara’da 8’e çıkacak sayı. Her şehirde olmak istiyoruz. İstanbul’u 70’in üzerine çıkaracağız. Yakında İzmir’de de açacağız. Eylül ayında İzmir’de olacağız. 15’er dükkan ilk hedefimiz.

Hedef 91 restorana ulaşmak

8Hızla sayı artacak...

Tam hedefimiz 91.

8Size özel tatlar var mı mönünüzde, Amerika’daki zincirlerden farklı olarak?

Çay veriyoruz. Bu talep ediliyor. Sufle bizim tadımız. Amerika’da sufle de yok. Yurtdışında parmesanlı ekmek de satılıyor. Türk insanı henüz bu ürünü benimsemiş değil.

8Little Caesars paket servis ağırlıklı bir zincir... Böyle devam mı edecek?

Biz paket servis ağırlıklıyız. Satışlarımızın yüzde 75’i dışarı servis. Yüzde 15-20 aralığında restorana gelip alınıyor, yüzde 5 oturarak alıyor. Oturumlu restoranımız da pek yok. Paket serviste çok iddialıyız.

8Çok sayıda pizza zinciri var, sizin payınız nedir?

Şu anda pizza sektöründe yüzde 15-16’lık payımız var. Şube sayısına göre hesaplanıyor bir de cirolar üzerinden hesap yapılıyor. 10 restoranınız vardır ciro yapmıyordur... Ben bu rakamı size ciro bağlamında verdim. Bunu size söylerken zincir haline gelmiş yerli yabancı markalara bakıyoruz.

8Kaç kişi çalışıyor bir restoranınızda?

Bir restoranda minimum 12 kişi çalışıyor. 18-20 kişinin çalıştığı restoranlarımız da var...

8Rakipleriniz pizzacılar mı pideciler, hamburger zincirleri mi?

Paket servis yapan herkes rakip. Dolayısıyla yalnızca pizzacılar yalnızca kendi aralarında rekabet etmiyor. Hamburgerciler, pideciler de rakip.

8Son zamanlarda tostçular bile paket servis yapıyor evlere... Onlar da rakibiniz mi?

Evet. Tostçular da rakip. Hepsi rakip. Eve servis yapan her işletme, zincir rakibimiz. Zaten Türkiye’de çok küçük bir kesim eve servis alıyor. Eve servis alma alışkanlığı çok yeni bizim toplumumuz için. Buna da son 10 yılda başladık. Şimdilerde alışkanlıklar değiştikçe, insanların işlerinde geçirdikleri süre uzadıkça ve çalışan kadın sayısı arttıkça eve servis de gelişiyor, büyüyor. Son zamanlarda birçok işletme de eve servise başladı. Özellikle üniversitelerin olduğu bölgelerde de eve servis tercih ediliyor. Bekarlar en iyi müşteriler oluyor.

Siz de bu yüzden Anadolu’ya açılmayı planladınız...

Ankara’dan sonra Eskişehir, İzmir’den sonra Manisa hemen yakın şehirlerde de olacağız.

Internet üzerinden satışlarınız nasıl?

Çok iyi. Satışlarımızın yüzde 29’u yemeksepeti üzerinden. Biz onların iyi müşterisiyiz.

8Amerikan pizzası farklı, İtalyan pizzası farklı. Türk halkı ikisini de yiyor. Siz hem ince hamurlu hem de kalın hamurlu pizza yapıyorsunuz. Seçimler nasıl?

Müşterilerin çoğu bilmiyor bu farkı. Bizim ürün gamımızda hem ince hem de normal hamur var. İnce hamur İtalyanların tercih ettiği tarzda. Biz ince pizzamızı kepekli hamurla da yapıyoruz.

Çok tercih ediliyor mu?

Kadınların çoğu tercih ediyor. Kilosuna dikkat edenler tercih ediyor. Satışlarımızın yüzde 9’u kepekli ve ince hamurlu pizza. Eskiden pizza yemeyenler ilave müşteri de oldu. Pizza yemeyenler de kepekli pizzayla bize dahil oldu. Beyaz hamur yiyemeyenler de yiyor.

Nefis kenar farkınız var... Çok talep ediliyor mu?

Nefis kenar çok talep alıyor. Yüzde 75’i müşterilerimizin ‘Nefis kenarlı olsun’ diyor. Çok memnunuz onun dönüşünden. 10 yıldır yapıyoruz nefis kenarı. Müşteriler fiyat farkına rağmen tercih ediyor.

Sayenizde pizza kenarları yenmeye başlandı...

Genelde o hamurlar atılırdı, şimdi atılmıyor. Kimse kenarları atmıyor. Ben bu konuda çalıştım. Yıllık toplamda 80 bin kilometre nefis kenar yeniyor, yani bu kadar kenar atılmıyor. İçine özel peynir dolduruluyor, susam ya da parmesan konuluyor üzerine, gerçekten nefis oluyor.

Pizza satışları en çok hafta sonları, maç günleri mi?

En çok derbilerde satıyoruz. Doğru. Bir de dizi finallerinde rekor satış yapıyoruz artık. Dizilerin final yapacağı günlerde çok ciddi talep oluyor. Final günleri maç günlerine benziyor. Kimse evlerde yemekle uğraşmak istemiyor. Hatta evlerde toplanılıp birlikte dizi finali izleniyor.

En çok hangi pizzanız satıyor?

Şu anda en çok çiftlik çiftlik ürünümüz ve sezar pizza ürünümüz maksimum satıyor. Yüzde 45 oranında onlar satılıyor.

HAFTADA 3-4 PİZZA YERİM, ACILI TON BALIKLI FAVORİM

Siz haftada kaç pizza yersiniz?

Ben haftada birden çok pizza yerim. Bir insanın tüketimi için bu normalden fazla. 3-4 pizza yiyorum. Acılı ton balıklı pizzamız favorim.

Karışık pizza seviyoruz ortalama 22 TL ödüyoruz

Çok ürünlü pizzalar desek yanlış olmaz herhalde...

Olmaz. Bizler, müşterilerimiz çok ürün istiyor pizzada. Amerika’da genelde tek ürünlü pizza geliyor, Türk halkı çok malzemeli seviyor. Karışık lezzeti seviyoruz biz halk olarak. Pastırmalı, sucuklu talep ediliyor. Supreme söyleyip yani her şey var bu pizzada var, üzerine ton balığı ekletenler var.

Türkiye’de kişi başına 3.5 malzeme ekleniyor. Amerika’da bu çok farklı. Türkiye’de bizden 22 liralık pizza alıyor ortalama. Türkiye Amerika’ya göre kişi başına pizzaya daha çok para ödüyor, çünkü çok çeşit seviyoruz.

İstanbul gurme lezzetleri bulabileceğimiz bir şehir olmaya doğru da gidiyor değil mi?

İstanbul’da ilk başta zincir ürünler tercih ediliyordu, şimdilerde yerel lezzetlere yöneliniliyor. Anadolu da ise fast food markaları tercih ediliyor.

Tersine bir durum olmaya başladı değil mi? Bir tarafta özlem, diğer tarafta özenti var...

Evet biraz öyle. İstanbul’da yerel lezzetleriyle ön plana çıkan restoranların sayısı artıyor, Anadolu’da ise eskiden lüks olarak görünen dışarıda yene kültürü gelişiyor. Bundan ilk etkilenenlerden biri de bizler oluyoruz.

Ayda 120 binden fazla pizza satıyoruz, gece yarısında da sipariş alıyoruz

Günde kaç pizza satıyorsunuz?

Aylık 120 binin üzerinde pizza satıyoruz. Akşam satışlarımız daha fazla. Yüzde 30 öğlen. Akşamları da genelde 18.00-20.30 arası çok satış yapıyoruz. Biz gece yarısı da sipariş alıyoruz. Geceyarısı hizmet veren yerlerimiz de var.

Buzdolabında saklanır mı pizza?

Saklanır.

Sizin hamur dondurulmuş değil mi?

Biz donuk ürün asla kullanmıyoruz. Ciddi maliyeti var günlük hamur hazırlanıyor, sos da günlük. Biz bu konuda iddialıyız, donuk olanında lezzet kaybı oluyor. Bu yüzden de dolapta saklayıp fırında ısıtabilirsiniz.

Röportajın başında Türkiye bölgede önemli rol oynayabilir dediniz. Little Caesars Türkiye çevresindeki ülkelerde yok mu?

Avrupa ve Rusya ve Türki Devletler hedefleri... Biz Türkiye’nin merkez olmasını istiyoruz. Aldığımız ödüller bu açıdan da önemli.

Franchise olmak için ne gerekiyor?

220 bin dolarla herşey dahil Little Caesars’ın franchise’ı olunabiliyor. Eğitimlerini tamamlanmış personel de sağlıyoruz.

Yazarın Diğer Yazıları

  1. Haliç bölgesinin dönüşümüne talip
  2. Haliçport için ‘Helal olsun’ diyecekler
  3. Ar-Ge’ye yılda 300 milyon $ harcıyor
  4. Mobilyada 45 ülkeye ‘Derin’ imzasını attı
  5. İspanya’da vernik üretip Avrupa’yı cilalayacak
  6. Şahenk’in yatırımları bizim değerimizi artırdı
  7. Teknoloji seviyesindeki artış kadınlara yarıyor
  8. Çelebi ‘servis’ini Suudi Arabistan’a taşıyacak
  9. Çeşme turizmine ‘Arapsaçı’ dopingi
  10. Çağdaş sanat piyasamız Cezanne tablosu etmiyor!

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.