‘Sakin şehir’ sayımız 4 oldu
.
Türkiye’nin ilk sakin şehri Seferihisar olmuştu. Cittaslow ünvanını aldığından beri Seferihisar adını daha çok duyar olduk...Yöredeki gençler, öğrenciler, belediye güçbirliği yaptı, AB projelerinden destekler alındı. Yabancı öğrenciler Seferihisar’a geldi. Festivaller düzenlendi. Bölgede kurulması planlanan Orkinos çiftliğine karşı halk örgütlendi. Seferihisar’a Cittaslow unvanı enerji verdi, ilçe silkindi, kimliğine sahip çıktı.
Doğrusu Seferihisar’ı çocukluğumdan beri bilirim. Kendi halinde, bozulmamış bir Ege ilçesidir... Seferihisar sınırladında en eski yerleşim yerlerinden biri olan Teos vardır. Bölgeye 4 bin yıl öncesinden yerleşilmiş... Bu bile pek bilinmez, ilçe bu kimliğiyle öne çıkmazdı.
Şimdi pazarından, kültürel etkinliklerine, organik tarımından, yöre insanına yönelik eğitim çalışmalarına çok farklı konularda Seferihisar’da yapılanları biliyoruz, konuşuyoruz. Kuşkusuz Cittaslow unvanını alabilecek tek yer Seferihisar değildi. Türkiye’de birçok yer Cittaslow unvanı alabilecek özelliklere sahip, yeter ki yöre halkları istesin, belediye başkanlarının vizyonu bu gibi gelişmelere açık olsun...
İşte bu da geçen hafta oldu. Seferihisar birçok belediyeye örnek oldu, Polonya’nın Lidzbark Warminski kentinde düzenlenen 2011 Cittaslow Genel Kurulu’nda 3 yer daha Cittaslow unvanını aldı. Çanakkale’den Gökçeada, Aydın’dan Yenipazar, Muğla’dan da Akyaka Cittaslow unvanı aldı.
Suyu, havası, meyvesi, sebzesi, sütü, peyniri, toprağı temiz, doğal kalmış yerler bunlar... Bu kimliklerini de asla kaybetmek istemiyorlar...Küreselleşmenin her türlü etkisinden uzak durma prensibinde birleşiyorlar.
Ege yakında sakin şehirlerinin tatlı rekabetine sahne olacak gibi görünüyor. Ne dersiniz?
Temeli İtalya’da atıldı
İtalyanca Citta (Şehir) ve İngilizce Slow (Yavaş) kelimelerinden oluşan Cittaslow Sakin Şehir anlamına geliyor. Cittaslow Ağı, küreselleşmenin şehirlerin dokusunu, sakinlerini ve yaşam tarzını standartlaştırmasını ve yerel özelliklerini ortadan kaldırmasını engellemek için Slow Food hareketinden ortaya çıkmış bir kentler birliği. ‘’Yavaş Şehir Hareketi’’nin temeli 1999 yılında İtalya’nın Chianti bölgesindeki Greve kentinde, 30 kadar yavaş yiyecek kentinin katılımıyla atıldı.