Sabancı Üniversitesi hiç çalışmamış kadınlara çöpten çanta ürettiriyor
.
Bundan 10 yıl kadar önce Ankara’da bir dernek gecekondu bölgesindeki kadınlara bir iş yaptırıyordu. Kadınlar taze soğanları demet haline getirip lastik takıyorlardı. Haber yapmaya gitmiştim. Hayatlarında hiç çalışmamış kadınlar gündelik alıyor, hayatlarında ilk kez para kazanıyorlardı. Kazandıkları parayla ne yaptıklarını sorduğumda da hemen hemen hepsi “Çocuklara harcıyoruz” yanıtını vermişlerdi.
Şimdi bunları neden anlattım. Geçenlerde Sabancı Üniversitesi’nin yürüttüğü bir projeyi dinlemek için Sabancı Müzesi’ne gittim. Bu arada atlamadan söylemeliyim, Sabancı Üniversitesi kadınlara yönelik çok farklı projelere imza atarak da dikkat çekiyor.
Sabancı Üniversitesi Toplumsal Duyarlılık Projeleri Koordinatörü Tara Hopkins yürüttükleri projeyi anlattı. Hopkins projenin mimarı. Ayvalık aşığı, Ayvalık’ta evi var, bu yüzden de proje Ayvalık’ta başlamış. Tara Hopkins’in bu projeyi Meksika’da mahkumlardan öğrenmiş. Bir ay mahkumlardan eğitim alan Tara Hopkins, şimdi Türkiye’de hayatında hiç çalışmamış kadınlara çöpten çanta yapmayı öğretiyor.
Hopkins yapılan çantaları satmak, kadınlara gelir elde etmek için de bir şirket kurmuş.
Ayvalık’ta kiraladığı kahvehaneyi atölyeye dönüştüren Hopkins burada 80, İstanbul’da da Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı (KEDV) Gültepe atölyesinde 10 ve Diyarbakır’da KAMER’in atölyesinde de 10 kadının projeye katıldığını anlatıyor.
Ne mi yapıyorlar?
Çöpten çanta olur mu?
Dondurma, cips, gofret, hazır çorba ambalajlarının hepsini Unilever karşılıyor, Knorr, Magnum gibi ürünlerin lame, dore ve renkli kâğıtları kullanılıyor.
Farklı bir teknikle iki üç modelde ve boyutta çanta üretiliyor. Hopkins çanta modellerinin değişeceğini de söylüyor.
Çöpten 1000 çanta yapıldı
Bugüne kadar 1000 çanta yapıldı.
Bu çantalar öncelikle Sabancı Üniversitesi’nde satıldı, daha sonra Boyner Büyük Mağazacılık’la bir anlaşma sağlandı ve çantalar Boyner’in İstinye Park’taki mağazasında da satışa sunuldu.
Projenin adı Çöp(m)adam.
Hopkins, hayatlarında hiç çalışmamış kadınların bu proje sayesinde 75 YTL ile 400 YTL arası para kazanmaya başladıklarını anlatıyor. Kadınların bu projeye ilgilerinin her geçen gün arttığını söyleyen Hopkins, “Kadınlar sabah 09.00-17.00 arası çalışmak istemiyor. Hayatlarında hiç çalışmadıkları için esnek bir çalışma düzenine ayak uydurabiliyorlar. Ama buraya gelmeye başladıktan sonra da kendilerine güvenleri geliyor, çantalarının satıldığını öğrendiklerinde ise mutlulukları artıyor” diyor.
Çantaların satış adresleri artacak, karşınıza çıkarsa çalışmayan bir kadının iş yaşamına katıldığını düşünerek bu çantalardan alın. Hayatının değişmesine katkıda bulunduğunuz kadının adı da çantanı içinde yazıyor.
23 Magnum paketi Çöp(m)adam’la çantaya dönüşüyor
- Küçük bir çantanın yapımında en az 23 adet ’Magnum’, büyük bir çantanın yapımında 112 adet ’Knorr’ ambalajı kullanılıyor. Bu da şunu gösteriyor, bu proje sayesinde çöpler geri dönüşüme uğruyor, ’Çöp(m)adam’ aynı zamanda çevreci bir proje.
- Türkiye’de kadınların sadece yüzde 24’ü işgücü piyasası içerisinde yer alıyor. Bu şu demek, Türkiye’de her dört kadından sadece biri işgücü piyasası içerisinde.