Şampiy10
Magazin
Gündem

Prens Charles meşhur etti ‘Bıttım sabunu’ 5 yıldızlı otellere girdi

.

ABONE OL
Vatan Haber

Siirt’te 1998 yılında CHP Kadın Kolları’nın bir toplantısı vardı. Ben de o toplantı için Siirt’e gitmiştim. Siirt’te CHP’li kadın yöneticilerle birlikte hamam sefası yapmıştık. O seyahat sırasında ‘Bıttım sabunu’yla tanışmıştım. Ve o günden beri Mardin, Şanlıurfa, Siirt, Batman civarına her gidişimde kalıp kalıp Bıttım sabunlarını İstanbul’a taşırım.

Bıttım sabununun özelliğini bilmeyenler için yazalım, bu sabun bölgeye özel Menengiç bitkisinden yapılıyor, Bıttım bir çeşit fıstık. Cildi kurutmuyor, çok hafif bir kokusu var. Hatırlarsınız, bundan 3 yıl önce Prens Charles Türkiye’ye yaptığı seyahatte Mardin’e de uğramış ve Bıttım sabunlarından almıştı. Ne kadar doğru, tam bilemiyorum ama hâlâ Prens Charles’a sabunları gönderen üreticilerin olduğu söyleniyor.

‘Bıttım sabunu işte bu seyahatten sonra keşfedildi’ desek sanırım yanlış olmaz. Temizlik ürünleri, özellikle de hijyen ürünler üzerine dünyanın 175 ülkesinde faaliyet gösteren Johnson Diversey firması bölgeye gitti, bu sabunu inceledi, üreticilerle konuştu ve ortaya harika bir proje çıktı.

Diversey, Türkiye Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER), GAP Bölge Kalkınma İdaresi, Çok Amaçlı Toplum Merkezleri (ÇATOM) ve Mardin Valiliği ‘Kadından Kadına Köprü-Bıttım Sabunu Projesi’ni başlattı.

Diversey Kurumsal İletişim Müdürü Rengin Erdinç ve Pazarlama Müdürü Mert Özruna’yla bu proje üzerine sohbet ettik.

Rengin Erdinç, Diversey’nin projeye giriş kararını nasıl verdiğini anlatırken, “Bu proje bizim sürdürülebilirlik ilkemizle örtüşüyor. İnsanı, içinde yaşadığımız dünyayı korumak ve işimizi geliştirmek, bizim ana mizyonumuz” dedi.

Sonuçta Mardin’de kurulan ‘Bıttım sabunu’ atölyelerinde hummalı bir çalışma başladı. Her yaştan kadın bu atölyelerde iş olanağı buldu. Malum bölgede kadın istihdamı çok düşük. Bu atölyelerde kadınlar hayatlarında ilk defa profesyonel anlamda çalışan kadınlar oldu.

Ayrıca bugüne kadar evlerde, çok da hijyen bir üretim sürecinden bahsedemeyeceğimiz ortamlarda geleneksel yöntemlerle üretilen Bıttım sabunları proje kapsamında yenilenen atölyelerde hijyen koşullarda üretilmeye başlandı. Şık metal kutularda hem turistlere hem de otellere pazarlanmaya başlandı.

Aralarında Çırağan, Dedeman, Sheraton, Rixos ve Holiday Inn gibi lüks otel zincirleriyle çok sayıda butik otelde artık Bıttım sabunu var.

Rengin Hanım, “Doğrusu bir kadın olarak da beni çok duygulandıran bir proje oldu. Hem kaybolmaya yüz tutmuş bir değer yeniden hayat buldu, hem de ÇATOM’larda çok sayıda kadın geçim derdine çare buldu” diyor.

Bu arada ‘Bıttım sabunu projesini’ Mardin Valiliği de çok önemsiyor. Bölgeye yılda 2 milyon civarında turist geliyor. Bu turistlerin Mardin ve civarından hediyelik olarak alabilecekleri ürün sayısı da hayli az. Şimdilerde Mardin’in resmedildiği metal kutular içinde satışa sunulan Bıttım sabunları aynı zamanda tanıtım açısından da önemli. Bu projenin bir kitabı da oldu. Fotoğraf sanatçısı Haluk Uygur’un objektifinden Mardin ve Bıttım sabununun hikayesi kitaplaştı. Diversey Pazarlama Müdürü Mert Özruna, yakında kitabın İngilizcesi’nin de basılacağını ve Diversey’nin faaliyet içinde bulunduğu ülkelere gönderileceğini, yurtdışındaki otellere de Bıttım sabununun tanıtımının yapılacağını söylüyor.

Elimizin altında olan ama ne yazık ki değerini bilemediğimiz ne çok şey var... Umarım Bıttım sabunu Mardin’den başladığı bu yolculuğunda hem yöredeki kadınlar için sürekli bir geçim kapısı olur hem de bir değerimiz kaybolmaktan kurtulur.

Yazarın Diğer Yazıları

  1. Haliç bölgesinin dönüşümüne talip
  2. Haliçport için ‘Helal olsun’ diyecekler
  3. Ar-Ge’ye yılda 300 milyon $ harcıyor
  4. Mobilyada 45 ülkeye ‘Derin’ imzasını attı
  5. İspanya’da vernik üretip Avrupa’yı cilalayacak
  6. Şahenk’in yatırımları bizim değerimizi artırdı
  7. Teknoloji seviyesindeki artış kadınlara yarıyor
  8. Çelebi ‘servis’ini Suudi Arabistan’a taşıyacak
  9. Çeşme turizmine ‘Arapsaçı’ dopingi
  10. Çağdaş sanat piyasamız Cezanne tablosu etmiyor!

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.