Pakistan’ın devi Almanlar’ı değil Türkler’i tercih etti
Evinize aldığınız havlu su çekmiyor mu? İç çamaşırınızı giydiğinizde kaşınıyor musunuz? Yıkama talimatlarına uyduğunuz halde kıyafetleriniz makineden boyu kısalmış, orası burası sarkmış biçimde mi çıkıyor?
Evinize aldığınız havlu su çekmiyor mu? İç çamaşırınızı giydiğinizde kaşınıyor musunuz?
Yıkama talimatlarına uyduğunuz halde kıyafetleriniz makineden boyu kısalmış, orası burası sarkmış biçimde mi çıkıyor?
Hepsini atın.
Korgun Şengün’ü bir araba yarışçısı olarak pistlerden duymuş olabilirsiniz, ilginiz varsa. Pistlerin hızlı adamı Korgun Şengün’ün bir şirketi var. Adı MKS Devo. Dokusu özel kumaşlar üretiyor. Kumaş üzerinde 250 farklı test yapılan bir laboratuvarı var. İnsan sağlığına uygun her türlü kumaş MKS Devo’dan geçiyor. Türkiye’nin özellikle ihracat yapan en büyük tekstil şirketlerinin danışma adresi MKS Devo.
Çok özel kumaşlar üretiyorlar. Örnek mi? Astım hastalarının rahat uyuyabileceği kumaşlar. Laboratuvarlarında 2’si Alman 15 kimyager çalışıyor.
Önümüzdeki hafta, -henüz imzalamadıkları için adını yazamıyoruz- dünyaca ünlü 700 milyon dolar cirosu olan bir Pakistan deviyle distribütörlük anlaşması imzalayacaklar. MKS Devo kimyasal ihracat yaparak know how satacak. Bugüne kadar Almanlarla çalışan Pakistan devi yeni anlaşmasını bir Türk şirketle yapmaya karar vermiş.
Pistlerin hızlı adamı sessiz büyüyor
Korgun Şengün pistlerde hızın güçlü sesiyle koşuyor, işinde ise sessiz büyüyor. 2003 yılında 2 bin metrekarelik bir alanda 8 kişiyle kurduğu şirketi şu anda 10 bin metrekarelik bir alanda. 85 kişi çalışıyor. 2008’de 10 bin metrekarelik bir ek tesisi hizmete sokacaklar.
Yazının girişinde yazdıklarım yaşamadığımız şeyler değil. Ancak bu kıyafetler, çarşaflar, ürünler neden böyle sorusunun yanıtı Korgun Şengün’de.
Çünkü tüm bu belirtiler aslında kullandığımız tekstil ürünlerinin kalitesinin bir göstergesi ve ne yazık ki bu özelliklere sahip çoğu tekstil ürünü sağlığa zararlı.
Peki nelere dikkat etmek lazım? Korgun Şengün’e sorduk, yanıtladı.
* KUMAŞTA KOKU OLMAMALI
Beklenmedik tüm kokular istenmeyen bir kimyevi kalıntının veya bir bakteri üremesinin habercisi.
* KUMAŞ BOYA BIRAKMAMALI
Özellikle emprime kumaşlarda desenli bölgenin diğer açık renkli bölgeleri yıkama sonrasında kirletmemesi gerekir. Yıkama sonrası boşaltılan sularda fazlaca boya görülmesi kumaşın haslığının düşük olduğunun işareti.
* KUMAŞ HİDROFİL OLMALI
Su emicilik en önemli özelliklerden biri ve biz bu özelliği hidrofilite olarak adlandırıyoruz. Cilt ile direkt teması olan tüm kumaşların hidrofil olması yani su emicilik niteliği olması cildimizin nefes almasını engellemeden giyinebilmenin en önemli şartı.
Türkiye ihracatta büyük söz sahibi
* Organik kumaşlar daha mı sağlıklı?
- Şüphesiz daha sağlıklı. Ancak özellikle bizim MKS Devo olarak başını çektiğimiz bazı kimyasal geliştirici firmalar her gün yeni ve organik tekstillere uyumlu ve SKAL sertifikalı ürünleri piyasaya sunuyor.
Dolayısıyla tarlada başlanan kontrol son kullanıcıya kadar takip altında devam ediyor. Türkiye bu konuda ihracat pazarlarında büyük söz sahibidir.
Örnek olarak Zorlu Linen ve TAC markası gerek iç piyasa gerekse ihracatta MKS Devo ile büyük atılımlar yaparak organik tekstil üretiminde çok önemli mesafeler aldı.
İstanbul’da sahte lale devri!
İstanbul’da trafik malum, hayatımız bir yerden bir yere ulaşmaya çabalamakla geçiyor. Her noktada sıkışıyor trafik. Bir haftadır arabadayken gözüm sürekli lalelere takılıyor. Sakın toprağa baktığımı sanmayın! İstanbul’da yer gök lale. Üst geçitlerde Büyükşehir Belediyesi’nin “İstanbul’da Lale Zamanı” pankartları, yol boyunca tüm elektrik direklerinde aynı reklamlar...
Bir branda 18 dolar
Elektrik direklerinde plastik esaslı brandalar kullanılmış, bunlar geri dönüşümlü değil. Maliyetinin ne olduğunu bir soruşturayım dedim, o brandaların metrekaresi 15 -18 dolar arasında değişiyormuş. İstanbul’un direklerindeki laleler de hayli masraflı olmuş görünüyor. Şunu da merak ettim, bu direklere ve üst geçitlere belediyenin lale reklamını asmak için kaç belediye personeli, ne kadar süre mesai harcadı?
İstanbul’un lalelerle buluşmasını İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin sağladığını herkes biliyor, bu reklama ne gerek var?