Şampiy10
Magazin
Gündem

Osman markası ilgi çekti

Osmanlı padişahlarını teknolojiyle buluşturma fikrinden yola çıktı moda tasarımcısı Sedef Çalarkan. Ve bir marka yarattı. Marka, "Osman". O, padişahlarının kulağına iPot takan moda tasarımcısı. Kemer, çanta, tişört tasarımları var

ABONE OL
Vatan Haber

Osmanlı padişahlarını teknolojiyle buluşturma fikrinden yola çıktı moda tasarımcısı Sedef Çalarkan. Ve bir marka yarattı. Marka, "Osman". O, padişahlarının kulağına iPot takan moda tasarımcısı. Kemer, çanta, tişört tasarımları var.

Yaptıklarını ilk gördüğümde "ne güzel fikir" diye düşünmüştüm. Kısa zamanda iyi yol aldı Sedef Çalarkan. 2005'te kurduğu markanın ürünlerini İstanbul'da biri Bağdat Caddesi'nde diğeri de Galatasaray'daki iki mağazada satıyor. Moda fuarlarına katılıyor.

Geçtiğimiz hafta BBC World'de yayınlanan, Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı'nın konuk olduğu "Middle East Business Report" programının bir diğer konuğu da moda tasarımcısı Sedef Çalarkan'dı.

Türkiye'den iki başarılı kadın BBC'deydi.

Hemen Sedef Çalarkan'ı aradım. BBC World muhabiri Jackson Hewett İstanbul'a gelerek Osman-Galatasaray mağazasında Sedef Çalarkan'la çekim yapmış. Lübnan'daki savaş, Türkiye ekonomisine ve Osman markasının oluşum sürecine dair onlarca soru sormuş BBC muhabiri.

Kısacası, Osman markası bir yılını henüz yeni doldurdu ama kat ettiği yol oldukça fazla.

Peki Sedef Çalarkan bunu nasıl başardı? Öncelikle Osmanlı padişahlarını teknolojiyle buluşturma fikri bence müthiş. Padişahların karikatürize edilmesi, Üçüncü Selim'in kulağına iPot takması, Üçüncü Murat'ın bluetooth kullanması, fosforlu renkler arasında padişahların portrelerinin kullanılması dikkat çekiyor. Hat sanatı eğitimi alan web tasarımcısı arkadaşı Kemal Edes, fikrini hayata geçirmede Sedef Çalarkan'ın yol arkadaşı olmuş.

Çalarkan, tasarımcılığının yanısıra 10 yıldır da marka danışmanlığı yapıyor. İngiltere'de Bournemouth Üniversitesi'ni bitirdikten sonra Louis Vuitton, Arzu Kaprol, Derin ve Telsim gibi markaların özel proje yöneticiliğini yaptı. Osman kendisi için yarattığı ilk markası.

BBC'de haber olmak Sedef Çalarkan'ı markanın çıkış noktasına götürmüş. "Osmanlı İmparatorluğu çok önemli ama bize kalan mirası hiç de iyi değerlendiremiyoruz. Türkiye'nin tanıtımı ve kültürel zenginliğimiz de günümüzde bu şekilde anlatılabilir" diyor Çalarkan.

Yeni markası Teoman
Çalarken, Osman markasını büyütmek için çabalarken bir yandan da yeni fikirlerin peşinden koşuyor. Yeni projesi Teoman. Genç kızların Teoman'a gösterdiği ilgi üzerine kurmuş Sedef Çalarkan yeni projesini. Gençlerin, özellikle de kadınların Teoman'a dokunmak istediğini gözlemlemiş ve "Teoman'ın el izini kullanmalıyım" demiş. Şimdilerde tişörtlerde Teoman'ın eli var.

Ne diyelim, fikirler güzel.

*****

"DUYGU" KADINIYDI
İki yıl önceydi. Turuncu Dergisi'ni çıkarıyordu Duygu Asena'yla ortak arkadaşlarımız. Buluştuk. "Çok kötüyüm, unutkanım, sokakta insanlara çarpıyorum..." dedi. Depresyona girdiğini düşünüyordu. Aslında yaşadıklarına anlam veremiyordu. Psikiyatr Saffet Murat Tura'ya gitti, Tura'nın yönlendirmesiyle hemen MR çektirdi... Sonrası... 4 ay dediler, o iki yıl mücadele etti...

Tanıyana kadar bambaşka bir yeri vardı hayatımda. Önce kitaplarıyla tanışmıştık, sonra arkadaş olduk. Her şey bir yana. Evet güzeldi, "feministler çirkin olur" diyen "maço zihniyete" karşı yaşamıyla, söylemiyle, cesaretiyle gözümde bir kahramandı. Ve çok alçakgönüllüydü.

Son sohbetimizde, "Dünyaya geliyor, yaşıyor ve ölüyoruz. Acılar, üzüntüler, mutluluklar, yalnızlıklar, hepsi var. Ben genelde en büyük üzüntülerden sonra yaşamanın anlamına dair, yaşama bağlılığa dair bir şeyler bulurdum. Bunlar üzerinde çok çok konuşulacak konular..." demişti.

Hayatın ne getireceği hiç belli olmuyor... Arkasından yazmak ağır geliyor.

Her ne kadar, "aslında aşk da yok" dese de, o şöyle derdi:

"Herkes aşkı arıyor ama belki de yanlış yerde arıyoruz aşkı. Hayat aşk demek değil, hayatını güzelleştirebiliyorsan, aşkını da buluyorsun. Aşk için her şeyden vazgeçen kadınlar mutlu olamıyor..."

Yazarın Diğer Yazıları

  1. Haliç bölgesinin dönüşümüne talip
  2. Haliçport için ‘Helal olsun’ diyecekler
  3. Ar-Ge’ye yılda 300 milyon $ harcıyor
  4. Mobilyada 45 ülkeye ‘Derin’ imzasını attı
  5. İspanya’da vernik üretip Avrupa’yı cilalayacak
  6. Şahenk’in yatırımları bizim değerimizi artırdı
  7. Teknoloji seviyesindeki artış kadınlara yarıyor
  8. Çelebi ‘servis’ini Suudi Arabistan’a taşıyacak
  9. Çeşme turizmine ‘Arapsaçı’ dopingi
  10. Çağdaş sanat piyasamız Cezanne tablosu etmiyor!

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.