Şampiy10
Magazin
Gündem

Murat Ülker, Burhan Doğançay Sergisi’ne hazırlanıyor

.

ABONE OL
Vatan Haber

Eylül ayı İstanbul’da tam bir etkinlikler ayı oldu. Moda, tasarım, konser, sergi trafiği çok yoğun.

Önceki akşam da İstanbul’un yeni sanat etkinliği ArtBeat’in toplantısındaydık. 14-18 Eylül tarihleri arasında Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nda düzenlenecek ArtBeat İstanbul genç yeteneklerle sanatseverleri buluşturacak. ArtBeat İstanbul’u Ülker sponsorluğunda dDf (Dream Desing Factory) gerçekleştiriyor. 2003 yılında Türkiye’nin lalesi logosunu çizen Arhan Kayar ve ortağı Esra Ekmekçi’nin yeni sanat etkinliği ArtBeat.

Öncelikle yazmak isterim... Sohbetimiz sırasında ArtBeat ile ilgili bir sunumu Arhan Kayar yaptı. Ülker Kurumsal İletişim Müdürü Zuhal Şeker de neden ArtBeat’e destek olduklarını anlattı.

Hatırlarsınız Murat Ülker büyük usta Burhan Doğançay’ın Mavi Senfonisi’ni alarak çağdaş sanat alanında adını duyurmuştu. Bu çıkışın kalıcı olduğunu da Ülker, daha sonraki hamleleriyle gösterdi. ArtBeat İstanbul da aslına bakarsanız bu hamlelerden biri. Çünkü ArtBeat İstanbul genç sanatçılar ve galerilerle uluslararası sanatçıları, galerileri buluşturmayı amaçlıyor.

Yıldız Holding 2 yıldır Contemporary İstanbul’a da Burhan Doğançay ve Mübin Orhon gibi çok değerli sanatçıların tablolarını vererek destek oluyor. .

Geçen yıl da dünyada bir ilk sayılan ve Kur’an-ı Kerim’in en nadide örneklerini oluşturan 1400. Yılında Kur’an-ı Kerim Sergisi’ne de destek oldular. Gelecek yıl bu sergi de yurtdışına çıkacak.

Ve önümüzdeki yıl İstanbul Modern’de dünya çapında bir Burhan Doğançay sergisi açılacak. Zuhal Şeker bu sergi için çalışmaya başladıklarını ve Burhan Doğançay’ın eserlerini topladıklarını söyledi. Ne diyelim sabırsızlıkla bekliyoruz.

Gelelim ArtBeat’a...

Arhan Kayar’ın yanıtlarıyla ArtBeat’i özetlersek...

Neden ArtBeat?

‘Son yıllarda dünyanın neresine gidersek gidelim İstanbul’dan bahsediliyor. İstanbul sadece ekonomik açıdan değil, kültürel açıdan da umut vadeden bir kent. İstanbul’da 200 sanat galerisi var. Birbiri ardına sanat fuarları açılıyor. İstanbul Bienali dünyanın sayılı organizasyonları arasına girdi. Türkiye’de 36 adet sanat fakültesi var. En iyileri İstanbul’da. Özel sanat kurumları, müzeler açılıyor. Beyoğlu’na çıktığınızda en az beş sergiyi gezme şansınız var. Koleksiyonerlik gelişiyor. Biz de bu oluşuma destek olmak için yeni bir sanat platformu oluşturmak istedik. Böylece gelecek için potansiyel taşıyan sanatçıların lansmanını yapmış oluruz diye düşündük. Yıllar önce Art İstanbul diye bir sanat fuarı yapmıştık. Bu kez İstanbul’a bir katma değer sağlamak istiyorsak bunu nasıl yapalım diye düşündük ve geleceği planlayan, yarının projeksiyonlarını oluşturan güncel sanatta karar kıldık.’

ArtBeat’in hedefi...

3 yıl içinde ArtBeat’i tamamen uluslararası bir etkinlik haline getirmeyi planlıyoruz. Uluslararası katılımcı sayısını artıracağız. Avrupa, Rusya, Ortadoğu ve Asya’yı kapsayan bir platform olacak.

Neden Eylül ayı seçildi?

Çünkü İstanbul’un yaratıcı ayları Eylül’den sonra başlıyor. Eylül Moda etkinlikleriyle başladı. ArtBeat ve Bienalle devam ediyor. Arkasından Desing Week gelecek. Ekim ayında Film Ekimi ile devam edecek. İnsanlar artık bir şehre ya da ülkeye gittiklerinde bir etkinlik görmek istemiyor. Pek çok çalışmayı birarada görmek istiyor. Dünyada da fuarlar, sanat etkinlikleri hep birbirine yakın zamanlarda yapılıyor ki sinerji yaratılsın. Eylül, bu açıdan en iyi zamanlamaydı.

ArtBeat adının anlamı...

Hollywood’da bir zamanlar oyunculuk yapmış Cassandra Gava şimdi ünlü sanatçıların temsilciliğini yapıyor. Ankara ve İstanbul’a festivallere gelen konukları genellikle o getiriyor. Onun fikri. Kalp atışıyla sanatın ritmi arasında bağlantı kurarak, ‘Sanatın nabzını tutmanız çok önemli’ dedi. Biz de bu fikri çok beğendik ve benimsedik.

***


ArtBeat katılımcıları genç sanatçılar

Lütfi Kırdar Ve Kongre Sarayı’nda 12 bin metrekarelik bir alanda yapılacak ArtBeat’e katılanların yüzde 70’i genç ve umut veren sanatçılar.

ArtBeat’e çok sayıda yabancı katılımcı da gelecek. dDf bunun için tanıtımlara Art Basel’de başladı. Hatta ArtBeat’in ilanı Art Forum Dergisi’nde ArtBasel ile yan yana sayfalarda çıktı.

Bu bile sanatta yeniliklere olan ilginin artışını gösteren güzel bir örnek...

Yazarın Diğer Yazıları

  1. Haliç bölgesinin dönüşümüne talip
  2. Haliçport için ‘Helal olsun’ diyecekler
  3. Ar-Ge’ye yılda 300 milyon $ harcıyor
  4. Mobilyada 45 ülkeye ‘Derin’ imzasını attı
  5. İspanya’da vernik üretip Avrupa’yı cilalayacak
  6. Şahenk’in yatırımları bizim değerimizi artırdı
  7. Teknoloji seviyesindeki artış kadınlara yarıyor
  8. Çelebi ‘servis’ini Suudi Arabistan’a taşıyacak
  9. Çeşme turizmine ‘Arapsaçı’ dopingi
  10. Çağdaş sanat piyasamız Cezanne tablosu etmiyor!

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.