Mersin’den Avrupa Festivali çıkar mı?
Bir Anadolu kentinde klasik müzik festivali tutar mı? Bundan 5 yıl önce yola çıktıklarında herkes “bir iki yıl sürer, sonrası gelmez” diyordu
Bir Anadolu kentinde klasik müzik festivali tutar mı? Bundan 5 yıl önce yola çıktıklarında herkes “bir iki yıl sürer, sonrası gelmez” diyordu.
Bu yıl Mersin Müzik Festivali’nin 5’incisi düzenleniyor.
İstanbul ve Ankara’daki müzik festivallerinden sonra en kapsamlı müzik festivali 5 yıldır Mersin’de yapılıyor.
Festival komitesinin koordinatörü Tülay Bardakçıoğlu ve besteci Nevit Kodallı 22 Eylül’de başlayacak festival öncesinde İstanbul’daydı.
Uçaktan inip ayaklarının tozuyla Papermoon’a geldiler, sohbet ettik.
Nevit Kodallı 81’lik bir delikanlı. Mütevazı besteci, uzun yıllar ayrı kaldığı doğduğu kent Mersin’e 10 yıl önce dönmüş.
Uluslararası boyuttaki festivalde her yıl Mersinli değerler de öne çıkarılıyor. Nevit Kodallı’nın bir eseri seslendiriliyor.
Peki Mersin’de klasik müzik dinleyicisi var mı?..
Nevit Kodallı, “1946’da Mersin’de opera vardı” yanıtını veriyor.
Tülay Bardakçıoğlu ise Mersin’le ilgili önyargılı davranıldığını düşünüyor.
“Göç alan ama göç vermeyen bir kent Mersin. Ne yazık ki şiddet olaylarıyla anılır hale geldi, oysa Mersin’in bir başka yönü de var. Kültüre, sanata, tarihe değer veren bir kent Mersin. Ayrıca çok barışçıl” diyor.
Laik mezarlık
Nevit Kodallı’dan öğrendim; Türkiye’de Hıristiyan ve Müslümanların birarada oldukları tek mezarlık Mersin’deymiş. Halen de Hristiyanlar ve Müslümanlar aynı mezarlığa defnediliyor. Bardakçıoğlu’nun tanımlamasıyla Mersin aynı zamanda çok hoşgörülü bir kent. Ankara ve İstanbul Müzik Festivalleri Avrupa Festivaller Birliği üyesi. Bu yıl Mersin’deki festivali izlemeye Avrupa Festivaller Birliği Yönetim Kurulu’ndan Hugo de Greef gelecek. Tülay Bardakçıoğlu, Avrupa Festivaller Birliği’ne üye olmak için Mersin’in de sırada olduğunu anlatıyor.
“Aksak” piyano için dünyanın en iyi ustası
Mersin Festivali’nin ardında gönüllülerin yürüttüğü inanılmaz çalışma var. Örnek mi? Mersin Konservatuvarı’nda uzun yıllar unutulmuş bir piyano varmış. Bir ayağı “aksak” olduğundan dengesini sağlamak için piyanonun ayağı yıllarca bir çiçek sandığına oturtulmuş. Tülay Bardakçıoğlu bu piyano için dünyanın en iyi piyano ustası Japon Kazoto Hayashida’nın Mersin’e davet edildiğini anlattı. Bay Kazoto ve eşi geçtiğimiz yaz Mersin’e gelip günlerce uğraşarak piyanoyu tamir etmiş. Bay Kazoto, “Bu piyano yıllarca hiç okşanmamış, sevilmemiş, biz ona yeniden sevgi gösterdik” demiş ayrılırken.
İşadamı Yücel Çelik’ten festivale bireysel destek
Tülay Bardakçıoğlu Festival için 600-700 bin YTL harcandığını söylüyor. Sponsorlar mı? ÇİMSA, OPET, SODA Sanayi, Paşabahçe gibi sponsorlar arasında bireysel katkısıyla dikkat çeken isim Mersinli iş adamı Doğuş Grubu Yönetim Kurulu Başkan Vekili Yücel Çelik.