Şampiy10
Magazin
Gündem

Lider açığı doğacak

.

ABONE OL
Vatan Haber

“Bilinmeyeni yönetecek lider kadrolarına ihtiyacımız var. Çok yakında lider açığı kritik düzeye ulaşacak.” Bunları Odgers Berndtson Türkiye Yönetici ortağı Ayşe Öztuna Bozoklar söylüyor. Odgers Berndston üst düzey yönetici araştırma, bulma ve değerlendirme anlamında dünyanın en bilinen şirketlerinden biri. Uzun yıllardır da Türkiye’de üst düzey yöneticileri şirketlere yerleştiriyor. Önceki akşam Çırağan Sarayı’nda Liderliğin Yarını başlığı altında hazırladıkları araştırmanın sonuçlarını değerlendirdik. Odgers Berndtson’un Yönetim Kurulu Başkanı Richard Boggis Rolfe, CEO’su Barones Viginia Bottomley, Türkiye ortağı Ayşe Öztuna Bozoklar ve Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı’yla bir araya geldik.

Odgers Berndtson’un araştırması 2 yıl sürmüş. Dünyadan 1.000 CEO, Türkiye’den de 50 CEO ile görüşülmüş. Gelelim verilere; uluslararası şirketlerin yüzde 89’u ihtiyaç duydukları yönetici yeteneğini bulmakta 5 yıl öncesine oranla çok daha fazla zorlandıklarını söylemişler. Ayşe Öztuna Bozoklar, günümüz CEO’larının çalışma tempolarının yüksekliğinin de altını çiziyor, çünkü kimin bu pozisyona uygun olduğunun tespiti bu yüzden de çok önemli.

“Çok seyahat ediyorlar, hayatları havaalanlarında geçiyor, sürekli iletişim halindeler, telekonferansdalar... Sağlığını kaybedenler de oluyor. Hayatlarını çok iyi yönetmek zorundalar. Ve daha da önemlisi yedeklerini de hazırlamalılar. Ondan sonra kim gelecek? Bu da önemli bir sorun...” diyor. Bu araştırmada ise altı çizilen nokta lider seçimleri, liderlik özellilerinden çok değişen dünyada liderliğin geleceği... Ayşe Öztuna Bozoklar’ın araştırmadan yola çıkarak yaptığı tespitlere bakalım:

‘Dünya ekonomik tarihinde ilk kez tüm yetişkin kuşaklar sorunlara birlikte çözüm bulmak zorundalar. Bugün 50’li 60’lı yaşlarında olan baby boomer jenerasyonu, 30’lu 40’lı yaşlarda olan X jenerasyonu ve 20’li erken 30’lu yaşlarda olan Y jenerasyonu birlikte çözüm üretebilmeli. Bu üç kuşak Y jenerasyonun iş yaşamına katılmasıyla 12 yıldır kariyerlerini birlikte sürdürüyorlar. Bilgi aktarımı, paylaşım çok önemli.”

Odgers Berndtson’un Cass Business School ve CBS Executive MBA programı işbirliğiyle yaptığı araştırmaya göre, doğum tarihi 1945-1964 yılları arasında olanların emekliye ayrılmasıyla birlikte iş dünyasında çok kritik bir lider açığı ortaya çıkacak. Sadece ABD’de önümüzdeki 15 yıl içinde emekli olması beklenen kişi sayısı 77.5 milyon. 2-3 yıl içinde 10 milyon kişi emekli olacak. BM Avrupa nüfusunun 2050’de yüzde 8 azalarak 591 milyona geleceğini öngörüyor. Bunun büyük kesimi emeklilik yaşında olanlar olacak.

Ayşe Öztuna Bozoklar, bölgede İran ve Türkiye dışında genç potansiyelinin de olmadığını anlatıyor. Türkiye’nin avantajlarını da şöyle sıralıyor:

“Türkiye’nin G20’den G8’e çıkabilmesi için elindeki en kritik nokta insan potansiyeli. Davos’ta yayınlanan Küresel Rekabet Endeksi’nde Türkiye 16 puan yukarı çıkarak 100 ülke arasında iç piyasa büyüklüğüyle 43’üncü sıraya yükseldi. İşgüçü piyasasında verimlilik kategorisinde ise 144 ülke arasında 124’üncü. İşgücünde verimlilikte çok gerideyiz. Son 11 yılda Türkiye nüfusu yüzde 10 artmasına rağmen genç nüfus oranı yüzde 9.76 azaldı. Türk iş dünyası bu kritik noktaları görmeli. Genç lider adayları yetiştirmeli.”

Güler Sabancı da sunumu izledi. Raporu da okumuş. “Yetenek avcılığı çok önemli” derken, başarıya giden yol değişmediğini yeteneği keşfetmenin başarıya giden yolda em önemli noktalardan biri olduğunun altını çizdi. Sabancı Holding’te uygulanan Yetenek Havuzu sayesinde yönetici adaylarını belirlediklerini anlatan Sabancı, “Çalışanın işini iyi yapması kadar çevresinde yarattığı iklim de önemli. Biz çalışanlarımızın yarattığı iklimi de ölçüyoruz. Yöneticilerimizi çalışanlarımızdan seçiyoruz” dedi.

Yazarın Diğer Yazıları

  1. Haliç bölgesinin dönüşümüne talip
  2. Haliçport için ‘Helal olsun’ diyecekler
  3. Ar-Ge’ye yılda 300 milyon $ harcıyor
  4. Mobilyada 45 ülkeye ‘Derin’ imzasını attı
  5. İspanya’da vernik üretip Avrupa’yı cilalayacak
  6. Şahenk’in yatırımları bizim değerimizi artırdı
  7. Teknoloji seviyesindeki artış kadınlara yarıyor
  8. Çelebi ‘servis’ini Suudi Arabistan’a taşıyacak
  9. Çeşme turizmine ‘Arapsaçı’ dopingi
  10. Çağdaş sanat piyasamız Cezanne tablosu etmiyor!

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.