Şampiy10
Magazin
Gündem

‘Kriz döneminde eğitim öne çıkıyor dershane kayıtlarımız % 30 arttı’

.

ABONE OL
Vatan Haber

Üniversiteye hazırlık için gittiği Uğur Dershanesi’nde önce öğretmen sonra patron olan Enver Yücel, bugün dershaneleri, Bahçeşehir Koleji ve Bahçeşehir Üniversitesi ile eğitim sektörünün önemli gruplarından birinin başında. 2009’da 1.700-2.000 kişiye istihdam sağlamayı planlıyor. Küresel krizi değerlendiren Yücel, “Krizin herkesi etkileyeceği çok açık. Ama bizim de yapacaklarımız var. Üniversite bazında agresif pazarlama stratejisiyle krizi aşabiliriz. Yabancı öğrenci çekmek için özel çalışmalarımız var. Kriz döneminde eğitime ilgi artar. Önümüzdeki yıl için dershane kaydı başladı, % 30 artış var” dedi.

Enver Yücel, Bahçeşehir Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı, Uğur Dershaneleri’nin sahibi. 33 yıllık eğitimci... Giresunlu. Lise eğitimi almak için geldiği İstanbul’da hayat onu eğitimci yapmış. Doğrusu hayatta hiçbir şey tesadüf değil! Üniversiteye hazırlık için girdiği Uğur Dershanesi’nde eğitim alırken, sınıfta kalmış, çalışmak zorunda olmuş, dershanede çalışmaya başlayıp, daha sonra da dershaneyi bir öğretmen arkadaşıyla almış. Aynı zamanda da üniversitede matematik eğitimi almış. Şimdilerde Anadolu’ya yayılan 150 şubesi olan Uğur Dershaneleri, sayısı 17’i bulan Bahçeşehir Kolejleri ve Bahçeşehir Üniversitesi’nin sahibi.

Nasıl bir ailede büyüdünüz?

Giresunlu 6 çocuklu bir ailenin çocuğuyum. Ağabeyim benden önce gelmişti İstanbul’a. Babam hepimizin iyi eğitim almasını istedi. Babam çiftçiydi daha sonra ticaretle uğraştı. Çalışkan bir adamdı. Girişimci ruhu vardı, sanırım ben de o ruhu taşıdım. İlkokul ve ortaokulu köyde okudum. Ailem beni iyi eğitim için Haydarpaşa Lisesi’ne yatılı gönderdi. İyi bir üniversiteyi kazanmak için Uğur Dershanesi’ne gittim. O zamanlar dershaneler küçüktü. 3 odalı bir dershaneydi. O zaman yakınım olan bir matematik öğretmeni de bu dershanede çalışıyordu. Ben o yıl sınıfta kaldım.

Sonra o dershaneyi alıyorsunuz...

Evet. Babam sınıfta kalınca çok kızdı, ’Çalış’ dedi. Ben tesadüfler sonucu aldım dershaneyi. Sonra üniversitede matematik okudum. Eğitimi sevdim. Zaman içinde büyüttük dershaneyi.

Sizde kolej kurma fikri nasıl oluştu?

1984 yılında bunu düşünmeye başladım. 1994’de Bahçeşehir Koleji’ni kurdum. Okul kurmaya karar verdiğimde Bahçeşehir yeni gelişiyordu. Biliyorsunuz böyle yerlerde okullar da cazibeyi artırıyor. Çok süratli bir gelişme oldu. Kaliteli bir eğitim verdik. Amerika’da söylenir, oradaki okul kaliteliyse oradaki ev fiyatları da artar. Okul için o semte gelenler oldu. Gözde bir okul oldu Bahçeşehir Koleji. Sonra Anadolu’ya açıldık.

Bu sürede Uğur Dershaneleri de devam etti büyümeye...

Evet. Dershaneleri de Anadolu’ya açtık. Türkiye’de 150 şubesi var dershanemizin. 12 dershane İstanbul’da diğerleri Anadolu’da. Diyarbakır’dan Çanakkale’ye kadar dershanemiz, binlerce öğrencimiz var.

ABD’de dershane açtı

Yurtdışında da dershane açtınız değil mi?

Evet, ABD’de 2004 Ocak ayında Washington’da Uğur Education’ı kurduk. Şu anda ABD üniversite giriş sınavı SAT için öğrenci yetiştiriyoruz. 2.600 öğrencimiz var Amerika’da.

Bahçeşehir Kolejleri’nin sayısı da artacak mı?

17 noktada okul açtık. 3 yıl içinde bu rakamı 50’ye çıkarmak istiyoruz. 150 milyon dolarlık yatırım öngörüyoruz. Bu yatırımları kısmen yerel ortaklarla yapıyoruz. 3 yıl içinde bu yatırımları hayata geçireceğimizi düşünüyorum. Türkiye’de okul öncesinden liseye kadar eğitim alanında faaliyeti sürdüreceğiz.

Dershane, kolejden sonra üniversite kurmak kaçınılmaz mı oldu sizin için?

Üniversitemizin eğitim kurumlarımızı taçlandıracağını düşündüm. 1996’da çalışmaya başladık. 1998’de kurduk. Çok zorluk çektik. En büyük sorun zihniyet Türkiye’de. Vakıf üniversitesi bunlar, özel değil. Ben özel üniversite olmasını da savunuyorum. Eğitim adil ve eşit olup her yerde olmalı. Devlet haksız rekabet ortamını ortadan kaldırmalı. Şu anda haksız rekabete yol açan devlet. 10 bin öğrencisi var üniversitemizin. Yurtdışındaki üniversitelerle işbirliği yapıyoruz.

Global kriz sizi etkiledi mi?

Kriz şu anda etkilemedi. Çünkü kriziden önce kayıtlar bitti ama önümüzdeki yıl aileler etkilenecek.

2001 krizinde yaşanmıştı, aileler çocuklarını kolejlerden almıştı. Bu yine yaşanacak mı?

Krizin herkesi etkileyeceği çok açık ortada. Ama bizim de sektör olarak yapacaklarımız var. Üniversite bazında agresif pazarlama stratejisiyle krizi aşabiliriz. 2001 krizinde ben dershanelerimi Anadolu’ya açtım. Kriz dönemlerinde eğitime olan ilgi artar. Önümüzdeki yıl için dershane kaydı başladı, yüzde 30 artış var. Özel okuldaki aileler elbette etkilenecek. Üniversite bazında dünyaya açılıyoruz. Yabancı öğrenci çekmek için özel çalışmalarımız var.

Çinli ve Hintli gelmeli

Komşu ülkelerden mi öğrenci alıyorsunuz?

11 Eylül’den sonra Arap dünyasından öğrenciler Amerika’ya eğitim için gidememeye başladı. Biz bu yıl Ürdün ve Irak’tan öğrenci aldık. Çin ve Hindistan’dan öğrenci almalıyız. Japonlar’la bir işbirliğimiz var. İpekyolu Üniversiteler Birliği kurulması için çalışıyoruz. Bunu sağladıktan sonra daha çok yabancı öğrenci alacağımızı düşünüyorum. Üniversitelerin global krizden etkilenmemesi için alınacak tedbirlerde devletin de yardımcı olması. Biz yatırım yapıyoruz, öğretmenlerin maaşlarını ödüyoruz, öğretmenlerin maaşlarından vergi alıyor devlet. Bunu almaması lazım.

Yeni modelimiz: Öğrenci işini okurken bulacak

Türkiye’de eşit eğitim hakkından söz etmek mümkün değil ne yazık ki. Sizce devlet nerede yanlış yapıyor?

Dar gelirli aile çocuğuna iyi eğitim verdiremiyorsanız demokrasiden söz edemezsiniz. Devlet sürekli üniversite açıyor. Okul öncesi eğitime destek olmuyor. Devletin üniversiteden önce okul öncesine ve ilköğretime yatırım yapması lazım. Özellikle bu çağlardaki çocukların eğitim olanakları eşit olmalı. Eldeki para öncelikle adil ve eşit okul öncesi eğitim ve ilköğretime harcanmalı. Dünyadaki eğitime ayrılan payın harcanması Türkiye’yle tam tersi. Biz yukarıdan başlıyoruz, onlar aşağıdan. Bu neden oluyor? Popülist politikalar nedeniyle böyle oluyor. ’Üniversite açtım’ demek, daha gösterişli!

Üniversiteli işsiz sayısı da her geçen gün artıyor...

Biz şu anda okullarımızda diploma veriyoruz. Öğrenci diplomayı alınca işi bitiyor. Bu sene Bahçeşehir Üniversitesi yeni model getiriyor. Öğrenci mezun olurken işini bulmuş ya da kurmuş olacak. Biz öğrencimize “Almanya’da 6 ay çalış, kendini kabul ettir, git Tokyo’da çalış” diyeceğiz. Profesyonelce çalışmasını sağlayacağız. Mevcut staj mantığı çok yanlış. Yale Üniversitesi’nin ofis direktörü geldi, kendi öğrencilerine uygun iş yeri baktı. Öğrencilere kuluçka ortamını sağlamamız lazım. İşini arayan, işini kuran öğrenci sayısını artırmalıyız.

Batman’da 12 milyon TL’lik yatırım için 2 yıldır bekliyoruz

Yeni yatırımınız olacak mı?

Kriz döneminde eğitimci olarak bir önerim var. Eğer mevcut bürokratik engeller azalsa, kriz aşmada bu bir araçtır diye düşünüyorum. Benim grubum kalkınmada öncelikli illerde özel okul açmak istiyor. Batman’da Bahçeşehir Koleji açmak istiyoruz 2 yıldır. 12 trilyon yatırım yapacağız. Devletten arazi tahsisi bekliyoruz. Urfa’da okul yapmak istiyoruz, yine arazi tahsisini bekliyoruz. Boğaz kenarında arazi istemiyoruz ki. 2009’da Bahçeşehir Kolejleri ve Uğur Dershaneleri olarak 1.700-2.000 kişiye yeni istihdam sağlayacağız, iş alanı yaratacağız.

BİLİM ADAMI YETİŞTİRMEK İÇİN ÖZEL LİSE AÇILDI

Enver Yücel, Fen ve Teknolojisi Lisesi de açmış. “Bu lise, bilim insanı yetiştirme projesi desek, doğru olur mu?” soruma, “Türkiye bilim adamına yatırım yapmalı. Bunun yolu güçlü eğitimden geçiyor. Bu liseyi kurarken ABD’deki bazı okulları örnek aldık. Okulun derslerinin yüzde 20’sine üniversite hocaları giriyor. 900 bin öğrenci arasında ilk 500’den burslu ve yatılı öğrenci alıyoruz. İlk yıl 48 öğrenci aldık. Bu sene ilk 200 öğrenciden aldık. Çok başarılı öğrenciler. Eğitim hayatımda yaptığım en iyi iş bu diye düşünüyorum. Bu proje için bina dışında 4 milyon dolarlık yatırım yaptık” yanıtını verdi.

Yazarın Diğer Yazıları

  1. Haliç bölgesinin dönüşümüne talip
  2. Haliçport için ‘Helal olsun’ diyecekler
  3. Ar-Ge’ye yılda 300 milyon $ harcıyor
  4. Mobilyada 45 ülkeye ‘Derin’ imzasını attı
  5. İspanya’da vernik üretip Avrupa’yı cilalayacak
  6. Şahenk’in yatırımları bizim değerimizi artırdı
  7. Teknoloji seviyesindeki artış kadınlara yarıyor
  8. Çelebi ‘servis’ini Suudi Arabistan’a taşıyacak
  9. Çeşme turizmine ‘Arapsaçı’ dopingi
  10. Çağdaş sanat piyasamız Cezanne tablosu etmiyor!

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.