Şampiy10
Magazin
Gündem

Koç Üniversitesi zenginlerin üniversitesi mi?

.

ABONE OL
Vatan Haber


Şu günler üniversitelerin en hareketli günleri. Öğrenciler seçimlerini yapıyorlar. Zor ve sıkıntılı bir sürecin sonucunda üniversitelerine adım atacaklar. Üniversiteler de iyi öğrencileri çekebilmek için efor sarfediyorlar...

Geçtiğimiz günlerde Beyoğlu’nda Koç Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Umran İnan’la biraraya geldik. Koç Üniversitesi Rektörü Prof. Dr Umran İnan’la daha önceki sohbetlerimizde de konu olmuştu. Prof. İnan üniversitelerini tercih edecek öğrencilerle birebir ilgileniyor, aileleriyle görüşüyor. Farklı izlenimleri oluyor. Hatırlatmakta yarar var, Prof. İnan 2009 yılında 36 yıl çalıştığı Stanford Üniversitesi’nden Koç Üniversitesi’ne gelmişti. Uzay fiziği çalışmalarıyla bilinen bir profesör olan İnan’ın kariyerinde ‘rektörlük’ çok farklı bir adım... Bu heyecanını da bizlerle paylaşıyor. İnan, Koç Üniversitesi’ni uluslararası bir üniversite yapma konusunda iddialı. Bu yüzden de alanında en iyi olan üniversitelerle işbirlikleri yapıyor. Örneğin Japonya’nın en önde gelen teknoloji üniversitesi Kyoto Ünivrsitesi’yle anlaşma yapılmış.

Gelelim gündemimize...

Neden Koç Üniversitesi’ni öğrenciler tercih etmeli? Koç Üniversitesi hangi öğrenciler için cazip? Koç Üniversitesi pahalı bir üniversite mi? Öğrencileri zenginler mi? Akademik başarıları ne durumda? gibi ana başlıklarda geçti sohbetimiz. Prof. İnan bizlere üniversitede çekilmiş kısa bir filmi de gösterdi. Öğrencilerin üniversitelerini anlattıkları bir film...

Etkileyiciydi. Anadolu’nun farklı yerlerinden gelmiş öğrenciler çıktı karşımıza. Ve şunu öğrendik.

Koç Üniversitesi genel algının tersine Anadolu illerinden çok öğrenci alıyor.

Her yıl 900 öğrenci kabul eden üniversitenin hızla öğrenci sayısını artırma gibi bir amacı da yok. Prof. İnan, ‘daha çok başarılı öğrenciler’ vurgusunu yapıyor. Akademik başarının altını çiziyor. İnan, hep umutlu konuşuyor. Türkiye’nin geleceğine de umutla bakıyor. 70 milyonun 20 milyonun eğitim aldığını hatırlatıyor...

Koç Üniversitesi’ne dönersek; üniversitede öğrencilerinin yüzde 60’ı burslu. Bu oran yüzde 40 tam burslu ile eş değer. Aklımıza hemen şu soru geliyor? Tam burslar karşılıksız mı?

Evet burslar karşılıksız ve akademik bir başarısızlıktan dolayı kesilmiyor. Yani öğrenci bir dersten geçemeyip üniversiteyi 5 yıla uzatsa da bursu devam ediyor. Burslu öğrenciler çift anadal yaptıklarında burs süreleri de uzuyor.

Prof. İnan Türkiye’nin her yerinden başarılı öğrencileri Koç Üniversitesi’ne çekmek için 81 ilde çalışma yaptıklarını ve bu girişimlerinin sonucunda da Sivas, Malatya, Adıyaman gibi Anadolu’nun farklı yerlerinden öğrenci aldıklarını anlatıyor.

Koç Üniversitesi’ne girmeyi düşünen Anadolu’dan gelen öğrenciler için Koç’ta 24 saat programı var. Öğrenci ailesiyle birlikte Sarıyer- Rumeli Feneri’ndeki kampüs’e gelip, okulun misafiri olarak okulu inceleyebiliyor, hocalarla görüşebiliyor.

Bugün Koç Üniversitesi’nde 70 farklı ilden gelen öğrenciler okuyor. Bunların büyük çoğunluğu okulun yurtlarında kalıyor.

Üniversitenin bu yılki ücreti ise 31 milyar ama dediğim gibi öğrencilerin yüzde 60’ı burslu. Aylık 500 lira da harçlık alıyorlar.

Peki bu üniversite nasıl yaşıyor? Hiç mi kar etmiyor?

Prof. İnan, Vehbi Koç Vakfı kuruluşu olan Koç Üniversitesi’nin hiçbir kar amacı bulunmadığını söylüyor. 1993 yılından bu yana 200 milyon doları yatırım olmak üzere Vakfın Koç Üniversitesi için ayırdığı kaynak 500 milyon doları bulmuş.

Eğitim için alınan ücret dahil Koç Üniversitesi, bulduğu tüm kaynağı eğitim standartlarının mükemmelleştirilmesi için kullanıyor. Örneğin, kampüsün enerji ihtiyacını çevreye saygılı bir şekilde üretmek amacıyla kurulan kojenerasyon sistemi ile sağlanan tasarruf bu kapsamda değerlendiriliyor. Bu kaynağın tümü kullanılarak, daha fazla öğrenciye burs veriliyor.

2010 yılında Koç Üniversitesi’ne ilk 100’den 27; ilk 500’den 69 ve ilk 1.000’den 106 öğrenci alınmış. Prof. İnan’ın hedefi bu yıl bu sayıları daha da iyileştirmek.

Tıp Fakültesi 2013’te açılacak

Koç Üniversitesi geçen yıl Tıp Fakültesi öğrencisi aldı. Üniversite Tıp Fakültesi’nin kurulacağı Topkapı’daki eski Arçelik fabrikasının bulunduğu arsayı 35 milyon dolara satın aldı. Topkapı’ya 250 yataklı eğitim ve araştırma hastanesi kuruluyor. 2013 yılında açılacak hastane halka açık olacak. Yani, sosyal güvenlik çatısı altındakilere de hizmet verecek. Orta ve uzun vadede de bir çocuk hastanesi kurulacak. Nişantaşı’nda bulunan Hemşirelik Yüksekokulu da buraya taşınacak. 2013 yılında tamamlanması planlanan Tıp Fakültesi’nin temelleri bu yıl sonunda atılacak.

Yazarın Diğer Yazıları

  1. Haliç bölgesinin dönüşümüne talip
  2. Haliçport için ‘Helal olsun’ diyecekler
  3. Ar-Ge’ye yılda 300 milyon $ harcıyor
  4. Mobilyada 45 ülkeye ‘Derin’ imzasını attı
  5. İspanya’da vernik üretip Avrupa’yı cilalayacak
  6. Şahenk’in yatırımları bizim değerimizi artırdı
  7. Teknoloji seviyesindeki artış kadınlara yarıyor
  8. Çelebi ‘servis’ini Suudi Arabistan’a taşıyacak
  9. Çeşme turizmine ‘Arapsaçı’ dopingi
  10. Çağdaş sanat piyasamız Cezanne tablosu etmiyor!

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.