İstanbul Modern turistlere ‘cep’ten tanıtılacak
.
QR kod yavaş yavaş hayatımıza girmeye başladı. Kısa bir süre önce QR kodlu kartvizit bastırdığımda yakın çevremdekiler ‘Bu iş tutmaz’ tavrıyla bakıyorlardı bana. Bu hafta içinde Türkiye’de QR kod uygulamasının en güzel örneklerinden birini dinledim. İstanbul Modern’i QR kodlar sayesinde bu kez çok farklı boyutta gezdik. Bu arada QR kodlarının Türkiye’de bu anlamda kullanılması bir ilk ama yurtdışında bunun örnekleri var. Özellikle Avrupa’da açık hava reklamlarında QR kodlar dikkat çekmeye başladı. Dergilerde de QR kodlu reklamlar kullanılıyor. Modern sanatın NY’deki adresi MOMA’da da QR kod uygulaması var.
Öncelikle yazmakta yarar var. Biliyorsunuz geçen haftalarda İstanbul Modern’in yıkılacağı, bulunduğu alanın Galataport Projesi kapsamında değiştirileceğini okumuştuk. Bir süre sonra bu haberi Başbakan Erdoğan yalanlamıştı. Oya Eczacıbaşı da toplantının başında sıkıntılı günlerin geride kaldığına işaret etti. Hükümetten net yanıt almak Oya Eczacıbaşı’nı da rahatlatmıştı.
Günde 3 bin kişi
Gelelim İstanbul Modern’deki ‘teknolojik’ yeniliklere.
İstanbul Modern ve Turkcell yeni projeler için masaya oturdu. İstanbul Modern’in iletişim teknolojilerini en iyi şekilde kullanması amaçlandı.
Görüşmeler tam bir yıl sürdü. Ve sonuçta her iki tarafın da memnun olduğu bir adım atılmış durumda.
Süreyya Ciliv bu durumu şöyle özetliyor: “Evet bizim içim iletişim teknolojileri çok önemli. Ama her şeyden önce bizim işimiz insan. Sanat da insanlık için çok önemli, sanat olmadan hiçbir şey güzel olamaz’. Biz ekonomik başarıdan çok insanların mutluluğuna odaklıyız.”
Oya Eczacıbaşı, İstanbul Modern’in nereden nereye geldiğini de özetledi buluşmamızda. Örneğin artık Turkcell hattı olanlara İstanbul Modern’den haberler ve etkinlik duyuruları gitmeye başlamış. Tabii ki bunun ölçümlemesini Turkcell kendi deneyimleriyle yapılıyor. Bazı semtlerde oturanlara mesaj atılmış. Oya Eczacıbaşı, farkı hemen hissettiklerini ziyaretçi sayısını vererek anlatıyor. Günlük ziyaretçi sayısının 3 bin olduğu günler yaşanmış. Özellikle de ‘ücretsiz Perşembe’ günlerinde müzenin çok kalabalık olduğunu öğreniyoruz.
İstanbul Modern bundan 7 yıl önce açıldığında doğal olarak durum farklıydı. Oya Eczacıbaşı o süreçte müzeye başlarda 30-40, daha sonraları günde yaklaşık 100 kişinin uğradığını anlattı. Bugün İstanbul Modern’i 650 bin kişi ziyaret ediyor.
Bu sayı Türkiye için yeterli mi? Kuşkusuz değil. Amerika’daki Metropolitan Müzesi’ni yılda 4.5 milyon, Louvre’yi ise yılda 6 milyon ziyaretçi geziyor. Daha alınacak çok yolumuz var.
İstanbul Modern aktiviteleriyle de dikkat çeken bir müze oldu kuşkusuz. Oya Hanım, 472 bin genç ve çocuğa eğitim verdiklerini de anlatıyor.
“Bundan sonra bu işbirliğiyle neler olacak?” konusuna gelince...
İstanbul Modern’deki tüm etkinlikler cep telefonunuza gelecek, sergiler, film gösterileri, aktiviteler...
İstanbul Modern’i gezerken eserlerin yanında barkoda benzeyen simgeler göreceksiniz. Başta söylediğim QR kodu bunlar. Bu QR kodunu akıllı telefonunuzla okuttuğunuzda, o eserle ilgili her bilgiye, eserin sahibiyle ilgili her detaya ulaşabileceksiniz. Bu inanılmaz bir zenginlik katacak sergi ziyaretlerinize. Iphone kullanmayanlar için de Microsoft Tag amblemi var, bu amblem de aynı sonucu veriyor.
Gemi turistlerine özel uygulama
Sohbetimiz sırasında İstanbul Modern’e gelen turist sayısındaki artışı da konuştuk. Malum İstanbul Modern’in önüne yaz aylarında günde 2-3 gemi yanaşıyor. Bu gemilerden inen turistlerin genelde ilk istikameti Topkapı Sarayı ve Kapalıçarşı oluyor. Bu turistlerin çoğu da İstanbul’da bir çağdaş sanat müzesinin olduğundan habersiz oluyor. İstanbul Modern bu yıl turizm acentalarıyla bu konuda da görüşüyor. Ayrıca Turkcell Genel Müdür Yardımcısı Koray Öztürkler, bu yeni işbirliğiyle birlikte İstanbul’a geldiklerinde Turkcell’in ağına yakalanan turistlere İstanbul Modern’le ilgili bilgi aktarılacağını da söylüyor.