İstanbul’a yatak lazım
Bundan tam 21 yıl önce Atina “Avrupa Kültür Başkenti” olarak seçilmişti. Avrupa’nın kültür başkentini seçme fikri Yunanistan’ın eski Kültür Bakanı, sinema oyuncusu Melina Mercouri’ye aitti
Bundan tam 21 yıl önce Atina “Avrupa Kültür Başkenti” olarak seçilmişti. Avrupa’nın kültür başkentini seçme fikri Yunanistan’ın eski Kültür Bakanı, sinema oyuncusu Melina Mercouri’ye aitti. 1999’da AB Parlamentosu AB üyesi olmayan ülkelerin de kültür başkenti olmak için başvurabileceklerini duyurdu.
Sonunda İstanbul da kültür başkenti olma mertebesine yükseldi ve 2010 Avrupa Kültür Başkenti ilan edildi. Şehirler neden bu konuda hevesli? Çünkü kültür başkenti seçildiğinde yenilenme fırsatı buluyor. Şehir silkeleniyor, yeni yatırımlar geliyor, yeni projeler ortaya çıkıyor. Daha ne olsun?
İstanbul’un kültür başkenti ilan edilmesini çok istiyorduk. Bunun için Nuri Çolakoğlu’nun öncülüğündeki Girişim Grubu çok çalıştı, kulis faaliyetleri yürüttü ve başardı. Önümüzde 4 yıl ve yapılması gereken çok iş var.
10 MİLYON TURİST
Bu yıl turizm her ne kadar kötü gidiyor desek de, şimdiden yapılan hesaplara göre İstanbul’a gelen turist sayısı arttı. İstanbul geçen yıl 4.8 milyon turist ağırladı. Bu yıl bu sayının 5.5 milyona çıkması bekleniyor.
2010’da ise kültür başkenti olmakla birlikte turist sayısının en az 10 milyon olacağı söyleniyor.
Peki ne yapacağız?
O kadar turist nerede kalacak?
Bilmem farkında mısınız, son zamanlarda 5 yıldızlı otellerde yer bulunamıyor.
Turizm Yatırımcıları Derneği Başkanı Oktay Varlıer’le sohbet ettik. Aldığım bilgilere göre, İstanbul’da şu anda turizm belgeli toplam 55 bin yatak var. Bu kapasitenin 18 bin kadarı 5 yıldızlı otellerde, 20 bin kadarı da 3-4 yıldızlı otellerde. 10 milyon turist bekliyorsak en azından 30-40 bin yatağa ihtiyaç var İstanbul’da.
BEŞ YILDIZLI OTEL LAZIM
Varlıer’e “İstanbul’da 5 yıldızlı 19 otele ihtiyaç var” deniliyor, diyorum. Ortalama 500-600 yataklı 15-20 beş yıldızlı otel yapılabileceğini anlatıyor.
Özellikle de Anadolu yakasında çok az sayıda otel olduğuna dikkat çeken Varlıer, “Tersane, organize sanayi bölgeleri, Formula Anadolu yakasında. İş adamlarının kalabileceği otel yok. Halihazırda inşaatları süren yatırımlar var ama onlar da yetmez” diyor. AB Parlamentosu’nda kulis faaliyetleri sürdürülürken AKP’li Egemen Bağış Napoleon Bonaparte’ın bir sözünü hatırlatmıştı:
“Eğer dünya tek bir ülke olsaydı, başkenti İstanbul olurdu.” İstanbul’un tarihi ve kültürel mirasını en iyi şekilde tanıtma fırsatı kapımızda ve yapılacak daha çok iş var. Oteller inşa etmek yalnızca bir bölümü. Bakalım o zamana kadar gelecek turistleri yatıracak yer bulabilecek miyiz?
NELER YAPILIYOR?..
İKSV’nin (İstanbul Kültür Sanat Vakfı) 2010 yılı için hazırlıkları sürüyor. Onlara bir başka yazıda yer vereceğim. Şehrin yenilenmesi için yapılanlara gelince;
Fener ve Balat UNESCO’dan aldığı destekle yavaş yavaş çehresini değiştiriyor. Tekfur Sarayı ve Anemas Zindanları’nın restorasyonu bu yıl içinde bitecek. Sultanahmet ve Fatih’te yeni tarihi gezi platformları oluşturuluyor. Topkapı’ya metro hattı geliyor. Ayrıca Sadabat’ta da bir kültür vadisi oluşturulacak.