Şampiy10
Magazin
Gündem

İnanç Turizmi’ne 3 milyon ziyaretçi

.

ABONE OL
Vatan Haber


Van’a ilk kez 1996 yılında gittim. O dönemde orada yaşayan bir arkadaşım vardı. Van’da ‘mutlaka yapılması gerekenleri’ sıralarken ‘güne Van’ın meşhur kahvaltısıyla başlayacaksın ve mutlaka Akdamar’a gideceksin’ demişti.

Hava çok sıcaktı, gölün üzerinde sinek bulutu vardı. Van Gölü’nün ortasındaki Akdamar’ı ilk ziyaretim tam bir hayal kırıklığıydı. Ada’daki kilise harabeye dönmüştü, her şey utanç vericiydi, pislikten, kokudan geçilmiyordu.
Sonrasında yolum Van’a her yıl en az bir kere düştü, her seferinde de Akdamar’a gittim. Zaman içinde Akdamar’a el uzandı...

Ve neredeyse bir asırdır Akdamar Surp Haç Ermeni Apostolik Kilisesi’nde ayin yapılmıyordu. Tahrip edilmiş, terk edilmiş bir halde olan kilise 2007’de 1.5 milyon dolara onarıldı, Akdamar Anıt Müzesi olarak açıldı.
Trabzon Sümela Manastırı’ndan sonra Akdamar da 19 Eylül’de ayine ev sahipliği yapacak. Daha önce 12 Eylül’de yapılacak ayin referandum nedeniyle 19 Eylül’e alındı. Yalnızca Ermenistan’dan değil, dünyanın farklı yerlerinden Ermeniler ayine katılmak için Akdamar’a gelecek.

Van’daki yatak kapasitesi 3700... Van Valiliği’nin ve Bakan Günay’ın açıklamalarına göre oteller çoktan doldu. Otellerde kalamayanlar için Vanlı aileler evlerini açıyor.
Peki Van önümüzdeki dönemde inanç turizminden hak ettiği payı alabilir mi? Bu yıl ayine gelenler her yıl gelirler mi?

Çok uzun zamandan beri deniz, kum, güneş diye başlayan turizm sunumları kimseyi tatmin etmiyor. Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, inanç turizmine göreve geldiğinden beri önem veriyor. İnanç turizmini geliştirmek için farklı tanıtım kampanyaları yapılmasını sağlayan Bakan Günay, inanç turizmi hedefini de 2012 yılı için 3 milyon turist olarak koydu. Ve Bakan neredeyse her konuşmasında ‘İnanç turizmine gelen turistler deniz ve güneş için gelen turistlerden çok daha fazla para harcıyor’ diyor.

Global kriz etkilemedi

Bu yıl malum AB ülkelerinde yaşanan daralma turizm sektörünü etkiledi. Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan aldığım bilgilere göre, dünyada her yıl 300 milyondan fazla kişi dini sebeplerle uluslararası seyahat ediyor.
Bu seyahatler sonucunda elde edilen turizm geliri 18 milyar doların üzerinde.

Dünya Turizm Örgütü verilerine göre, global kriz dünya genelinde uluslararası turizm hareketlerinde bir düşüş yaşattı, ancak dini amaçlı ziyaretlerde bu daralma yaşanmadı. Bunun nedeni olarak da, insanların bu tür ziyaretleri bir lüks olarak değil, bir gereklilik olarak görmesi gösteriliyor.

Dünya İnanç Turizmi Birliği’ne (WRTA) göre; inanç turizmi dünyada en hızlı büyüyen turizm çeşitlerinden biri. Her dört kişiden biri seyahatlerinde inanç merkezlerine ilgi duyuyor.

Hıristiyanlığın ilk yedi kilisesi Anadolu topraklarında. Bu kiliselerin yanı sıra Anadolu’nun neredeyse her yanı dini kalıntılarla dolu.

2010 yılının ilk altı aylık döneminde Türkiye’ye olan turizm talebinin yüzde 4.5’i inanç turizmine yönelik gerçekleşti. Kültür ve Turizm Bakanlığı inanç turizminin payını 2012 yılının sonunda yüzde 10 olarak koydu, yani 3 milyondan fazla ziyaretçi bekliyor. Farklı kültürlere, dinlere ev sahipliği yapan bu topraklara bugüne kadar çok daha fazla ziyaretçinin gelmemesi kuşkusuz ayıbımız. Umarım bundan sonra yapılanlar katlanarak büyür...

Yazarın Diğer Yazıları

  1. Haliç bölgesinin dönüşümüne talip
  2. Haliçport için ‘Helal olsun’ diyecekler
  3. Ar-Ge’ye yılda 300 milyon $ harcıyor
  4. Mobilyada 45 ülkeye ‘Derin’ imzasını attı
  5. İspanya’da vernik üretip Avrupa’yı cilalayacak
  6. Şahenk’in yatırımları bizim değerimizi artırdı
  7. Teknoloji seviyesindeki artış kadınlara yarıyor
  8. Çelebi ‘servis’ini Suudi Arabistan’a taşıyacak
  9. Çeşme turizmine ‘Arapsaçı’ dopingi
  10. Çağdaş sanat piyasamız Cezanne tablosu etmiyor!

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.