İlk kez moda tasarımcıları İTKİB’e rakip oldu
.
İstanbul modanın merkezlerinden biri olabilir mi? IF 11.
İstanbul Moda Fuarı önceki gün başladı. İstanbul Tekstil ve Konfeksiyon İhracatçı Birlikleri (İTKİB) katkılarıyla, CNR Expo bünyesinde gerçekleştirilen fuar, İstanbul’u moda konusunda iddialı bir noktaya taşımayı hedefliyor.
Fuarla ilgili basında çıkan haberlere bakarsak, moda ile ilgili tek satır yok. Bakan Kürşad Tüzmen’le CNR Expo Fuarcı’lığın Başkanı Ceyda Erem’in fotoğrafları kocaman!
Kuşkusuz İTKİB Türk moda tarihi için çok önemli. Türkiye’de moda yapan her tasarımcı bugüne kadar İTKİB desteğiyle yurtdışında defile yaptı. Ama İTKİB varken İstanbul’un moda konusunda iddialı bir şehir, Türk tasarımcılarının da başarılı olması zor.
Devlet eliyle moda olmuyor!
Neden mi?
2006’da İTKİB İstanbul Moda Show’u düzenlendi. Paris, New York, Londra, Beyrut, Roma, Milano, Rio de Janeiro gibi bizim de bir moda haftamız oldu.
Ses getirdi mi?
Bilmem hatırlar mısınız? Pembe şapkalı bir açılış yapılmıştı. Yurtdışındaki moda haftaları gibi ses getirmedi. Daha da önemlisi istikrarlı bir şekilde devam etmedi. Eylül ayında düzenlenen ikincisi birincisinin kopyasıydı. Yeni hiçbir şey yoktu.
Ezcümle devlet eliyle moda olmuyordu.
2007’de Hakan Yıldırım defilesi çok konuşuldu. Bu arada İTKİB ve İF birleşti.
Bu yıl da açılışta Özlem Süer defile yaptı. Fransa’dan da Jean Luc Amsler geldi.
Özlem Süer’in defilesi iyiydi. İTKİB her sezon bir moda tasarımcısına olağanüstü bir defile yaptırarak bu işi kotarmaya çalışıyor.
Tüm bunlar olup biterken 2006’da Moda Tasarımcıları Derneği sessiz sedasız kuruldu. Kurulurken İTKİB’in desteğini aldılar. Çünkü İTKİB’e hepsinin vefa borcu vardı.
İlk zamanlar GALATA MODA gibi küçük işler yaptılar. Mart ayında ise Tophane-i Amire’de ilk kez İstanbul Fashion Lab’i düzenliyorlar.
İlk kez İTKİB’le rekabete girecekler. Ve dünyadaki moda şovlarında ne yapılıyorsa onu yapacaklar. 8 Türk tasarımcı defilelerini yapacak. Dünyada iş yaptıkları butikler ve showroom’lar onları izlemeye gelecek. Burada güzel olan aslında rakip olan 8 Türk tasarımcının dayanışma göstermesi.
Peki bundan sonra ne olacak? Moda Tasarımcıları Derneği, İstanbul’u moda şehirlerinden biri yapabilecek mi?
Türk Tasarımcıları Derneği’nin işleri büyüdükçe İTKİB küçülecek mi?
Kimler dernek üyesi ?
Moda Tasarımcıları Derneği’nin Başkanı Bahar Korcan. Üyeleri: Özlem Süer, Arzu Kaprol, Hakan Yıldırım, Hatice Gökçe, İdil Terzi, Ümit Ünal, Ezra ve Tuba Çetin.
Bahar Korcan: Defile eğlence değil IF İstanbul Hazır Giyim Fuarı, İstanbul Fashion Lab tamamen Türk tasarımcıların ‘doğru, derin iş yapmak için attıkları ilk adım’. Sivil toplum örgütü olarak tamamen özgür bir platform oluşturduk. Defile işi bugüne kadar hep eğlence gibi görüldü, oysa bu bizim işimiz. Dış Ticaret Müsteşarlığı yurtdışından gelen konuklar için kolaylık sağladı, Büyükşehir Belediyesi ve Beyoğlu Belediyesi de yardımcı oldu. Bu işlerde devletin katılımı tanıtım aşamasında olmalı, diğer adımların ise tamamen özgür olması gerekiyor. İtalyanca’ya benzer bir isim bulup marka olunmuyor. Bunun artık bilinmesi lazım. Biz genç tasarımcılara destek olacak yurtdışı alıcılarımızın bizi doğru algılayacağı bir platform hazırladık. 2010 İstanbul Kültür Başkenti projesine de girdik. O tarihe kadar İstanbul Fashion Lab’i büyüteceğiz. Tekstil sektörü inanılmaz bir dar boğazdan geçiyor. Bu yüzden de yaptığımız iş çok önemli.