İlaç sektörünün geleceği şimdi devletin elinde
.
Türkiye’nin en köklü ilaç şirketlerinden Abdi İbrahim bu yıl 100’üncü yılını kutluyor. Şirket bu kutlamalar kapsamında İstanbul’da Van Gogh Alive sergisini düzenlemişti. Abdi İbrahim’in bu sergisi önceki gün Ankara’ya taşındı. Ve Ankara Cer Modern’de sergilenmeye başlandı.
Şirket 100’üncü yılını hareketli geçiriyor. Sergiden söz etmeden önce Abdi İbrahim’in alanında gerçekleştirdiği yeni girişimleri yazalım. Ankara’da bir araya geldiğimiz Nezih Barut, sohbetimiz sırasında şirketlerinin yeni atılımlarını anlatırken hükümetin hedefleriyle ilgili değerlendirmelerde de bulundu.
2011 yılındaki rakamlara bakarsak Türkiye ilaç sektörünün ihracatı 567 milyon dolar. İthalat 4.6 milyar dolar. Cari açık 4.1 milyar dolar. İhracatçılar Meclisi 2023 yılında ‘İlaç sektörü 3 milyar dolar ihracat yapacak’ diyor. Nezih Barut ise bu noktada iddialı konuşuyor:
‘’Biz sektör olarak 2023 yılına kadar sanayi-devlet işbirliği yaparsa 2023’de 16 milyar dolarlık ihracat yaparız’ diyoruz. Sanayi Bakanlığı’na hazırladığımız raporda bu var. Bizim beklentilerimizden biri teşvikti. Bizim lehimize olan gelişmeler oldu. 100 milyon dolarlık yatırıma verilen teşvik, 50 milyon dolara indi. Onkoloji, kan ürünleri ve biyoteknoloji gibi ürünlere yatırım yapılması önerildi. İlaç sektörünün 5’inci bölge stratejik teşviklerden yararlanabilecek. Ancak bu çok zor. İlaç sektörünün 5’inci ve 6’ıncı bölgeye yatırım yapması zor. Çünkü buralarda yatırım için alt yapı yok. Bizim sektörümüzde kalifiye elemanlar çalışıyor. Hangi elemanları oralarda çalıştırabiliriz? Çocukları için iyi okul talebi olacaktır. Türkiye’nin ilaç sektörünü güçlendirmesi ve ihracatını artırması için Ar-Ge’ye ihtiyacı var. Ar-Ge yatırımları yapabilmemiz için de güçlenmemiz lazım. İki molekülü birleştirip, yepyeni bir ilaç yaptık. SGK en ucuz noktasından tutup fiyatlandırdı. Böyle giderse Türkiye’de ilaç sanayi ithalata dayalı olur. Yalnızca çok uluslu firmalar kalır. Şu anda gidişat öyle. Biz böyle olmaması için çalışıyoruz’ diyor.
Türkiye’de ilaç sektörünün lideri olan Abdi İbrahim bir süredir yurtdışında da büyümeyi hedefliyordu. Bu yıl Abdi İbrahim global oyuncu olma yolunda attığı adımları büyütmeye başladı. 150 markası 250 ürünü olan Abdi İbrahim Kazakistan’ın önde gelen ilaç üreticilerinden Global Pharm’ın yüzde 60 hissesini satın aldı.Global Pharm LLP Kazakistan’ın 3’üncü büyük ilaç şirketi. Lancaster Group ve Dostar Holding’in sahip olduğu Alma Pharm Invest LLP’nin ise yüzde 40 hissesi var. 2011’de 12.5 milyon dolar cirosu olan Global Pharm, Kazakistan’ın sosyal güvenlik kurumuyla 7 yıllık tedarik anlaşmasına sahip. Böylece Abdi İbrahim bu sözleşmedeki 131 ilacı 2014-2021 arasında tedarik edecek. Bunun için de yaklaşık 60 milyon dolarlık bir üretim tesisini 2014 yılına kadar kuracak. Kazakistan’daki bu yatırımla Abdi İbrahim Bağımsız Devletler Topluluğu ülkelerine ilaç satışlarını da artırmayı amaçlıyor. Barut, 2019’a kadar bu yeni ortaklıkla kurulan şirketin 85 milyon dolarlık ciroya ulaşmasını beklediklerini söylüyor.
Barut, son dönemde yabancı firmaların Türkiye’ye olan ilgisinin artmasını ve yabancı şirketlere satılan yerel şirketlerle ilgili değerlendirme yaparken de, “İlaç sanayinin geleceği eskiden sanayicinin elindeydi, şimdi ise devletin elinde. Başarı ya da başarısızlık artık bizim elimizde değil. Bu yüzden de satın almalar çoğaldı. Yerel oyuncular zorlanıyor!” diyerek noktayı koyuyor.
Van Gogh sergisini 151 bin kişi gezdi
Van Gogh Alive Sergisi’ni İstanbul’da 10 Şubat-15 Mayıs tarihleri arasında 151 bin kişi ziyaret etti. Sergi 3 Ocak’a kadar Ankara Cer’de olacak. Nezih Barut, Kazak işadamlarının sergiyi Kazakistan’a taşımak istediklerini söyledi.