Şampiy10
Magazin
Gündem

Her gün bir yumurta kıran kazanır!

.

ABONE OL
Vatan Haber

Her yıl ekim ayının ikinci haftası Dünya Yumurta Günü’ymüş. Bunu bu yıl öğrendim. Yumurta Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Derya Pala’yla bu vesileyle bir araya geldik.

Derya Pala, ODTÜ Fizik mezunu. Babası Necip Pala İzmir-Kemalpaşa’da 1983 yılında tavuk çiftliği kumuş. Bir ablası ve bir ağabeyi olan Pala, ‘3 kardeşiz. Başlarda bu işle ilgilenmedik. Ablamla pastacılık yaptık. Farklı deneyimlerimiz oldu. Ve sonuçta çiftliğe döndük ve şu anda 3 kardeş farklı sorumluluklarla bu işin başındayız’ diyor. Derya Pala hem şirketlerinin yönetiminde hem de YUM-BİR’in başkanlığını yapıyor.

Yumurtacılıkla ve yumurta tüketimiyle ilgili yazılacak çok şey var.

Ama en çarpıcı olanı yumurta sektöründe Türkiye ilk 10 ülke arasında yer almasına rağmen bu alanda her şeyin pamuk ipliğine bağlı olması. Türkiye yılda 15 milyar adeti aşan yumurta üretimine sahip.

Sektörün cirosu 3 milyar dolar civarında. Türkiye’nin yumurta üretiminin yüzde 25’i ihraç ediliyor. İhracatın yüzde 90’ı Irak’a, kalan kısmı ise Azerbaycan, Arap Emirlikleri, Libya, Umman’a yapılıyor. Bir gün gelir de bu ilişki zedelenirse Türkiye’deki yumurtacıların büyük kısmı bundan çok kötü etkilenebilir.

Altını çizmekte yarar var. Türkiye’de yumurta ihracatının yüzde 90’ı Irak’a yapılıyor.

Sektörde güzel olan gelişme ise AB ülkelerine hiçbir kanatlı et ürünü satamayan Türkiye’nin bunu yumurta ile kırmış olması. B sınıfı yumurtalarımızı Avrupa ülkelerine satabiliyoruz. (B sınıfı yumurta sanayide kullanılıyor) AB’nin kalıntı temizliği talebini gerçekleştirdi Türkiye. Salmonella tehlikesinden de tamamen sıyrılırsa A sınıfı yumurtalarını da Avrupa ülkelerine ihraç edebilecek yumurta üreticileri.

Türkiye’de yumurta üreticileri için ihracat çok önemli çünkü talepten fazla yumurta üretimi var.

Ezcümle Prof. Birgül Sönmez gibi hocaların yumurta-kolesterol ilişkisini aklayan açıklamalarına rağmen Türkiye ABD, Avrupa ve Uzakdoğu ülkelerine göre daha az yumurta tüketiyor.

Derya Pala, zaman zaman kısmen yükselen ve düşen yumurta fiyatlarıyla ilgili de bilgi verdi. Tek sorun yem fiyatlarındaki yükseliş değil. Yaz aylarının başında yumurta tüketimi düşüyor. Bu aylarda ise mevsimsel bir artış yaşanıyor. Yumurtanın üreticiden çıkış fiyatı önceki hafta 22-23 kuruş kadardı. 2011 ortalaması da 20-21 kuruş.

Dediğimiz gibi yem fiyatları da belirleyici. Yılbaşında tonu 780 lira olan yumurta yeminin fiyatı şimdilerde 880 lira. Yumurta maliyetinin yüzde 70’ini yem fiyatları oluşturduğu için, bu aralar yumurta fiyatları da artış gösteriyor.

Malum bu aralar sıkça her besini anne sütüyle karşılaştırıyoruz. Anne sütünden sonra en zengin protein kaynağı yumurta. Derya Pala, ‘Her gün bir yumurta kıran kazanır’ diyor. Her gün yumurta yiyen babasının 79 yaşında olduğunu ve kolesterol sorunu yaşamadığını anlatıyor.

Yazarın Diğer Yazıları

  1. Haliç bölgesinin dönüşümüne talip
  2. Haliçport için ‘Helal olsun’ diyecekler
  3. Ar-Ge’ye yılda 300 milyon $ harcıyor
  4. Mobilyada 45 ülkeye ‘Derin’ imzasını attı
  5. İspanya’da vernik üretip Avrupa’yı cilalayacak
  6. Şahenk’in yatırımları bizim değerimizi artırdı
  7. Teknoloji seviyesindeki artış kadınlara yarıyor
  8. Çelebi ‘servis’ini Suudi Arabistan’a taşıyacak
  9. Çeşme turizmine ‘Arapsaçı’ dopingi
  10. Çağdaş sanat piyasamız Cezanne tablosu etmiyor!

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.