Güneydoğulu gençler için 1 milyon dolar
Batman'da üç yıl önce ÇATOM 'un (Çok Amaçlı Toplum Merkezi) yanında çocuklar için hazırlanmış "okuma odalarını" görünce çok etkilenmiştim...
Batman'da üç yıl önce ÇATOM 'un (Çok Amaçlı Toplum Merkezi) yanında çocuklar için hazırlanmış "okuma odalarını" görünce çok etkilenmiştim. Fakirlik, işsizlik ve çaresizlikle örülü bir ortamda, bir odada gözleri pırıl pırıl parlayan ve kapıdan giren her büyüğe "öğretmenim" diye seslenen çocuklar...
Pepsi Genel Müdür Yardımcısı Fahhan Özçelik'le GAP bölgesi için düzenlenen çocuklar ve gençlerle ilgili sosyal sorumluluk projelerini konuşmak üzere buluştuk ve Fahhan Bey de sözü okuma odalarından açtı. GAP bölgesinde 6 okuma odası var. Özçelik, "Amacımız bu sayıyı artırmak" diye başlıyor.
18 milyar $ harcandı
GAP Türkiye Cumhuriyeti'nin en büyük projesi. Türkiye'nin sulanabilir arazilerinin yüzde 20'si 9 ili kapsayan GAP bölgesinde. Sudan elde edilen enerjinin yüzde 40'ı bölgede kurulan santrallardan sağlanıyor. Bugüne kadar GAP için 18 milyar dolar harcandı ve şu anda projenin yüzde 50'sinden fazlası gerçekleştirilmiş durumda.
Evet, GAP bir ara her vesileyle gündemimize geliyordu ve GAP'la övünüyorduk. Sonra bazı yanlışlar yapıldı, özellikle de projenin bir toplumsal dönüşümü sağlaması aşamasında yetersiz kalındı. Sulu tarıma geçilemedi. Fazla sulama sonucu toprak tuzlandı. Ürün çeşitliliği üzerine planlar suya düştü, şimdilerde göz alabildiğince uzanan pamuk tarlalanyla dolu Harran Ovası... Rengârenk giysili, yanık tenli kadınlar, küçücük çocuklar plastik ayakkabılarıyla büyüklerden gördükleri gibi tanm yapıyor...
GAP İdaresi, sosyal dönüşümü sağlamak için farklı projeler yürütüyor. Bunlar 2001'den beri BM Kalkınma Fonu'nun desteğiyle sürdürülüyordu. Örneğin, "Gençlik İçin Sosyal Gelişim" programı kapsamında 11 -15 yaş grubundaki çocuklara 12 günlük eğitimler veriliyor, yeni tanm teknolojileri öğretiliyordu. Artık bu projeler Pepsi'nin desteğiyle devam edecek. GAP İdaresi'nin BM Kalkınma Fonu'yla anlaşmaları sona erdi. Ve Pepsi, sosyal sorumluluk projeleri kapsamında GAP'a yöneldi.
Pepsi, GAP bölgesindeki çocuk ve gençlere yönelik 5 yıl için 1 milyon dolarlık fon ayırdı. Öncelikle yapılan çalışmalara devam edilecek. Okuma odaları ve "gençlik ve kültür evleri" artırılacak. Yeni merkezlerde gençlere mesleki beceri kursları verilecek. Pepsi, yerel yönetimler, kaymakamlar ve sivil toplum örgütleriyle birlikte yürütüyor bu çalışmaları.
Özçelik, Diyarbakır'daki merkezin 2003 yılında gerçekleştirdiği "Sanat ve Kültür Aracılığıyla Sürdürülebilirlik" projesine, Almanya, Fransa, İspanya, Malta ve Lübnan'dan 24 gencin de katıldığını söylüyor.
20 Ağustos'ta da Batman Gençlik ve Kültür Evi, AB'den ve Türkiye'den gençleri Hasankeyf te buluşturacak. "Medeniyetlerin Buluştuğu Nokta Hasankeyf' projesi başlatılacak. Özçelik, bundan sonra istihdam projelerine ağırlık verileceğini de özellikle vurguluyor. Mesleki beceri kazanan gençlerin iş hayatına katılımına yardımcı olmak amacıyla "stajyer yetiştirme" programlan da hazırlanıyor.
Güneydoğu'dan son dönemlerde gelen "acı" haberlerin gölgesinde bölgede güzel şeyler de oluyor.
Sezen Aksu Gençlik ve Kültür Evi'ndeki gençlerle buluşacak
Sezen Aksu 16 Ağustos'ta Pepsi'nin katkılarıyla turneye çıkıyor. Yanında bu kez Hepsi Kızları da olacak. Reklamlarını görmüşsünüzdür...
Bu konserlerin sonuncusu 5 Eylül'de Gaziantep'te. İşte bu konsere bugüne kadar GAP bölgesinde gençlik ve kültür evlerindeki projelerle hayatını değiştiren gençler de katılacak.
Geçtiğimiz yıl Turkcell'in Kardelenler projesi kapsamında kız çocuklarıyla kucaklaşan Sezen Aksu, bu kez de GAP Bölgesi'ndeki gençlerle buluşacak.