Şampiy10
Magazin
Gündem

GS camiasından af diliyorum proje bana da uğur getirmedi

.

ABONE OL
Vatan Haber

Ali Sami Yen projesini alan ancak sonra çekilen Yaşar Aşçıoğlu, “O stadın hayvan boğazlar gibi yıkılması noktasında kendimi affetmiyorum. Orası belki de o yüzden bana da uğurlu gelmedi” dedi.

Yaşar Aşçıoğlu, babadan inşaatçı. Aşçıoğlu İnşaat’ın 45 yıllık bir mazisi var. Şirketin ikinci kuşak temsilcisi olan Yaşar Aşçıoğlu 10 yıl sonra bayrağı iki oğlu ve kızına devretmeyi planlıyor. Ataköy Selenium projesini başlatan Aşçıoğlu’yla Fulya’daki Selenium’da buluştuk. Açık sözlü biri Yaşar Aşçıoğlu. Sohbetimizde yaşadığı pişmanlıkları, hatalarını da anlattı. Aşçıoğlu’nun ofisinde doldurulmuş geyikler ve ceylanlar var. Bu hayvanlar çiftliğinde hastalanıp ölen hayvanlarmış. “Hastalanan hayvanlarımdan kopamıyorum, bunları doldurtuyorum” diyor Aşçıoğlu. Ezcümle avlamamış.


Ajitasyon yapılmasın

- İstanbul’u beğeniyor musunuz? Her yer yüksek binalarla doldu. Yeterli değil mi?

Hayır. Yeterli değil ama düzenlenmeli. İstanbul’daki yapıların hemen hemen hepsinde sorun var. Çok büyük bölümü yeniden yapılmalı. Tehlikeli binaların çoğu. Bunun yanında beklentiler de değişti. Konfor arıyor herkes. Eski evlerin sorunu çok. Özen gösterilmeli. Benim de şikayetlerim var.

- Şehircilikte sorunlar var. İstanbul çok güzel bir şehir ama ne yazık ki güzelleştiğini söylemek zor.

Rantın olmadığı yerde sermaye olmaz. Kentsel dönüşüm de buna odaklı.

- Kentsel dönüşüm rant için mi destekleniyor?

Ticaret rant peşinde koşar. Kimse yalandan ajitasyon yapmasın. Bu şehri rehabilite etmek için dış sermaye şart.

Katarlılar ‘Gezi’yi sordu

- Ama beklenildiği gibi yabancı sermaye ilgi göstermiyor bu projelere. Neden sizce?

Hep söylüyorum bunu. Bürokrasi sorun. Burada hakkı teslim etmek lazım. Bakan Erdoğan Bayraktar, Türkiye için bir şans. Hükümetin güçlü olması şans. Şanslar iyi değerlendirilmeli. Bunlar değerlendirildiğinde dış yatırımcı çekilir. Ben bundan 15 gün önce Katar’daydım. Orada bana Gezi olaylarını sordular. Orada Katarlılar’la ortak firmamız var.

- Gezi Olayları nedeniyle Türkiye’de yatırım yapmaktan vazgeçmişler mi?

“Gezi olayları tekrarlanır mı, Türkiye’de hükümet düşer mi?” diye bize sordular. Türkiye’de yatırım yapmaya çekiniyorlar, çünkü korkuyorlar. Katar’ın etkin bir grubu bunu söyleyen.

- Sizin işleriniz ne kadar etkilendi?

Bizi yüzde 10 etkiledi. Dış yatırımcıyı yüzde 90 etkiledi. Benim Katar’da konuştuğum proje 2 milyar dolarlık projeydi İstanbul için.

- Yakında yerel seçimler var. Sizin beklentiniz nedir?

Konu memleketse kişiler teferruattır, Kadir Topbaş teferruattır, Erdoğan Bayraktar teferruattır, Başbakan teferruattır. Bu gözle bu anlamda seferberlik gibi düşünülmeli. Geleceği garanti altına almak için bugünkü yöneticiler bu cesareti kendilerinde bulmuyorlarsa bu işe soyunmayacaklar. İş yapmaktan korkmamak üzere hareket edilmesini bekliyorum.

Çok hata yaptım

- Siz hata yaptınız mı?

Çoook.

- En büyük hatanız?

En büyük hatam Galatasaray’a büyük saygısızlık yapmak oldu.

O hatamı hiç unutamıyorum.

- Ali Sami Yen projesinden çekilmek zorunda kaldınız. Ortaklarınızla anlaşamadınız. Nerede yaptınız büyük hatayı?

Ali Sami Yen Stadı’nı oranın şanına şöhretine yakışır şekilde yıkmadım. Galatasaray camiasından özür diliyorum, af diliyorum. O stadı şanına yakışır şekilde yıkmadım. O günkü unsurlara değinmeyeceğim. Hiçbir Galatasaraylı da kalkıp bir şey demedi. Stadın o şekilde hayvan boğazlar gibi yıkılması noktasında kendimi affetmiyorum. Dediğiniz gibi çekildik. Orası belki de o yüzden bana da uğurlu gelmedi. O stat şanına yakışır şekilde yıkılmadığı için beni cezalandırdı.


Otoparkta elektrikli oto şarjı olacak

- Selenium projenizi Ataköy’e taşıyorsunuz. Nasıl bir proje olacak orada?

Biz Bakırköy bölgesinde ilk kez iş yapacağız. Yaptığımız işlerin kalitesi belli. Biz merkezde iş yapmayı seviyoruz. Yakın gelecekte güzel, kaliteli bir iş olacak. 300 konut olacak. Bizden daire alan para kazanacak, anlayışımız bu. Enerji tasarruflu bina yapacağız. Otoparkında da elektrikli aracı olanlara şarj makinesi olacak. Bina akıllı bina, yüzde 45 enerji tasarruflu olacak. Tasarımını Uras Dilekçi gerçekleştirdi.

- Yabancılar sizin projelerinize ilgi gösteriyor mu?

Yabancı ilgisi bizim projelere yüzde 20. Amerika’dan, İngiltere’den, Azeriler’den alanlar oldu.

- Yurtdışında iş yapma planınız var mı?

Katar’da oğullarımın ortak firması var. Orada da bir iş yapmayı hayal ediyoruz.

KOÇ GİBİ DÜNYAYI GEZEBİLİRİM

- Siz nerede yaşıyorsunuz? Çiftlikte mi?

Evet. Zekeriyaköy’de ormanda yaşıyorum. Orada geyik yetiştiriyorum. Stresimi çiftlik alıyor. İki oğlum, bir kızım var. 10 yıl sonra bayrağı teslim edeceğim. Bir projem var. İspanya’da çizdirdim. Onu yaptığımda emekli olacağım.

- İş stresini nasıl atıyorsunuz?

Teknem var. İşi çocuklara devrettikten sonra teknemle gezeceğim. Rahmi Koç geziyor, neyim eksik ondan? Dostlarımla zaman geçirmeyi severim. Amerika’dan getirttiğim 20’nin üzerinde geyiğim var. Ormanda yürüyorum. Spor yapıyorum. Arkadaşlarla tavla partilerimiz oluyor. Tekneyle adalara gidiyoruz.

Yazarın Diğer Yazıları

  1. Haliç bölgesinin dönüşümüne talip
  2. Haliçport için ‘Helal olsun’ diyecekler
  3. Ar-Ge’ye yılda 300 milyon $ harcıyor
  4. Mobilyada 45 ülkeye ‘Derin’ imzasını attı
  5. İspanya’da vernik üretip Avrupa’yı cilalayacak
  6. Şahenk’in yatırımları bizim değerimizi artırdı
  7. Teknoloji seviyesindeki artış kadınlara yarıyor
  8. Çelebi ‘servis’ini Suudi Arabistan’a taşıyacak
  9. Çeşme turizmine ‘Arapsaçı’ dopingi
  10. Çağdaş sanat piyasamız Cezanne tablosu etmiyor!

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.