Şampiy10
Magazin
Gündem

Fransız içki devini ikna etti

.

ABONE OL
Elif Ergu

34 yıldır alkollü içki ithal eden Nadir Yelkenci, bir süre önce ortak olduğu Fransız içki devi Belvedere’yi Türkiye’de yatırıma ikna etti. 150 markası olan Fransızlar Türkiye’de rakı, şarap, votka ve konyak üretecek. Şarap için hazırlıklar sürerken rakıdaki yatırım şimdilik beklemede

Nadir Yelkenci, 34 yıldır alkollü içki ithalatı yapıyor. Bu işin duayeni. Türkiye’de Scotch Viski Birliği Liyakat ödülü sahibi 4 kişiden biri. Bir süre önce Fransız içki devi Belvedere ile ortak olan Yelkenci, bu grup ile birlikte Türkiye’de şarap, votka, rakı, konyak üretimine girecek. 150 ayrı içki markasına sahip olan Belvedere gelip Türkiye’de hem şarap hem de rakı üretecek. Şarap yatırımı için altyapı hazırlıkları başladı. Rakı için Fransız yatırımcılar global kriz nedeniyle ’Biraz bekleyelim’ kararı aldı. Sektörün en renkli kişiliklerinden Nadir Yelkenci’yle sohbet ettik.

* Eğitim hayatınız İngiltere’de geçmiş. Çok erken yaşta ailenizden ayrılmışsınız, bu sizi nasıl etkiledi?

Ben ilkokulu Nilüfer Hatun İlkokulu’nda okuduktan sonra İngiltere’ye gittim. Annem bu konuda hep şöyle derdi, ’Annelik fedakârlık demektir, senin eğitimin için daha iyi olacağını düşündüğüm için gönderdim.’ Gerçekten de iyi oldu, zorlukları vardı elbette ama şimdi düşününce ‘doğru bir kararmış’ diyorum.

* Üniversiteyi bitirdikten sonra hiç dönmemeyi düşündünüz mü?

Dönmeyebilirdim. Ancak 1969’da babam vefat etti. Kısa süre sonra döndüm. Babam dizgi makineleri ithalatı yapıyordu ama o mümessillik elimizden gitti. Yelken Matbaa adında bir matbaamız vardı. Bir süre o işi yaptım. Babamın elinde olan 3-4 içki mümessilliği vardı. İçki mümessilliklerini artırmaya başladım, 1982 yılında içki ithalatı işini büyütmeye karar verdim.

* Sizin farklı şirket temsilcilikleriniz, yönetici pozisyonlarınız var.

1988 yılında Johnnie Walker Grubu ’Bizim bir sürü markamız var, birleştirip birine vermek istiyoruz’ dedi. Ben bir arkadaşımla işe talip oldum. Gordon’s Gin, Black Label gibi markalar vardı. Türkiye’de rekorlar kırılan yıllar yaşadık. 1993 yılında 6.5 milyon şişe Johnnie Walker satıldı.

* O zamanki rekorlar neden kırılamıyor? Türkiye’de alkol tüketimi düşüyor mu?

O dönemlerde satışların çoğu Duty Free’lerde yapılıyordu. Tekel vardı. Tekel ithalatı yeterli olmuyordu. Çok etken var. Biz esamesi yokken Absolut Votka’yı satmaya 100 kasayla başladık. ’Serum şişesinde İsveç votkası satılır mı?’ dedi arkadaşlarım. 3 yılda 40 bin kasaya geldi satışlar. Rakamlar büyüyünce marka, ’Kendim geleyim’ dedi. Johnnie Walker’la ayrıldık. Chivas Regal Grubu’yla bir anlaşma yaptım. Onlar da sonra Pernod diye bir şirkete satıldı. O sırada Türkiye’de Allied Domecq kuruluyordu, onların kuruluşunu yaptım. Sonra onları da Pernod aldı. 2008’de Belvedere Grubu’yla ortak olduk.

* Türkiye’de yatırım kararı nasıl alındı?

Belvedere’yi yatırıma ikna ettim. Mey’e ait Uçmakdere’deki şarap tesislerini aldık. Gelecek sene üzüm alıp ilk ürünü 2010’da çıkaracağız. Kaliteli iş yapacağız.

* Rakı da üreteceğiniz doğru mu?

Doğru. Şişeleri bile tasarlandı.

* Lüks rakı üretimi yapılacağını açıklamışsınız, ne demek lüks rakı?

Ucuz rakı satmak niyetinde değiliz. Belvedere, bu konudaki tüm bilgi birikimini Türkiye’ye getirecek, ona göre üretim olacak.

*****


STRESTEN ‘İSMET PAŞA’ FORMÜLÜYLE KURTULUYOR

Nadir Yelkenci, stresten “Önemsiz konuları kafama takmam. Zaman zaman İsmet Paşalığı oynarım, istemediğim şeyleri duymam” diyerek kurtulduğunu anlatıyor. Emeklilik hayalini sorduğumda ise “Ben işimi çok seviyorum, bırakmak istemem. Ancak kendime daha çok zaman ayırırım” cevabını veriyor.

*****



EN ZOR GÜNÜM

Çeviri sırasında sırtımdan ter aktı

Tekel her sene ihale açardı, onlardan birinde bir İngiliz’in tercümanlığını yapıyorum. Johnnie Walker’la katılmıştık ihaleye. Fiyatta anlaşılamadı, İngiliz ’Bunu kabul etmezseniz Bulgaristan’dan kaçak içki girer’ dedi. Bunu bir Türk anladı ve ’Bizi tehdit mi ediyor?’ dedi. Ben orada tercümeye devam edip ’Yok öyle değil’ dedim ama sırtımdan terler döküldü.

Yunanistan kadar içmiyoruz

* Fransızlar Türkiye profiline baksalar yatırım zor gibi değil mi?

Türkiye 70 milyon nüfus ama ağır alkollü içki satışı Yunanistan kadar değil. Türkiye’nin doğusunda satışlar çok düşük. Tüketimin yüzde 10’u Anadolu’da. Türkiye’de 50 milyon litre civarında rakı satışı var. Bu aşağı yukarı 6 milyon kasa kadardır. 2 milyon kadar ağır içki satışı var.

* Bir de ÖTV var. Türkiye’de ÖTV nedeniyle alkollü içkiler çok pahalı.

ÖTV yüksek. Bu sektörün önündeki engel. Kaçaktan çok sahtesi çok tehlikeli. ÖTV Avrupa’daki seviyeye inerse durum düzelir, kaçak ve sahtenin önüne geçilir.

Tüketimin % 70’i Antalya’da

* 2008 nasıl geçti?
Antalya yöresi çok iyi. Ruslar çok etkiliyor tüketimi. Almanlar’ı geçtiler. Antalya satışların yüzde 60 hatta 70’ini tüketiyor. Antalya’da votka, brendi çok tüketiliyor.

* Başbakan’ın mahallesinde alkollü içki satan bir büfeye saldırı oldu, büfe sahibi dövüldü, bu tarz olaylar duyulunca yabancı yatırımcılar Türkiye hakkında ne düşünüyor?

Allahtan bizim yabancı ortakların bunlardan haberi yok. Bunu satışı etkiler şeklinde düşünmüyorum, imaj için çok kötü. Bana sorsalar, ‘Bir vaka olmuş mühim değil’ derim.

Yazarın Diğer Yazıları

  1. Haliç bölgesinin dönüşümüne talip
  2. Haliçport için ‘Helal olsun’ diyecekler
  3. Ar-Ge’ye yılda 300 milyon $ harcıyor
  4. Mobilyada 45 ülkeye ‘Derin’ imzasını attı
  5. İspanya’da vernik üretip Avrupa’yı cilalayacak
  6. Şahenk’in yatırımları bizim değerimizi artırdı
  7. Teknoloji seviyesindeki artış kadınlara yarıyor
  8. Çelebi ‘servis’ini Suudi Arabistan’a taşıyacak
  9. Çeşme turizmine ‘Arapsaçı’ dopingi
  10. Çağdaş sanat piyasamız Cezanne tablosu etmiyor!

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.