Dünyada ilk 500’ü, Türkiye’de ilk 5’i hedefliyorum, Çin’den öğrenci getirmek istiyorum
.
Öğretmenlik yaparak adım attığı eğitim sektöründe önce dershane sonra da üniversite sahibi olan İstanbul Aydın Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Mustafa Aydın, üniversitesinin dünyada ilk 500’e, Türkiye’de de ilk 5 arasına girmesini hedefliyor. 81 ilden öğrencisi olan üniversiteye, yurtdışından da öğrenci gelmesini arzu ediyor. Mustafa Aydın, “Yabancı öğrenci oranının en az yüzde 20 olması lazım. Çin’den de öğrenci gelmesini planlıyoruz. Çinli öğrencileri Türkiye’ye çekebilmek için çalışmalar yapıyoruz” diyor.
İstanbul Aydın Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Mustafa Aydın çok heyecanlı, işine tutkuyla bağlı bir eğitimci... Hızlı konuşuyor. Hep bir yere yetişecek gibi... İstanbul Aydın Üniversitesi’nin Florya’daki kampüsünde buluştuk. Mustafa Aydın öğretmen kökenli.
Dershanecilikle başladığı eğitim sektöründeki yatırımlarını hızla büyüttü, İstanbul Aydın Üniversitesi şu anda 13 bin öğrenci sayısına ulaştı. Aydın aynı zamanda BİL Dershaneleri’nin de sahibi. 3 ay önce kurulan DEİK Eğitim Ekonomisi İş Konseyi’nin de Başkanı.
Neye göre hızlı? Türkiye’nin eğitim sektöründe alacağı çok yol var. 1994 yılında eğitim sektörüne girdim. 1975 yılında eğitim sektörüyle ilgilenmeye başladım. Hayatımı adadım eğitime...
Sanırım üniversite kurmak da en büyük hayalinizdi... Dershane sayınız hızla arttı, 2003’te de üniversiteyi kurdunuz...
Bu ülkeye bir katma değer sağlamak istiyorsak dünyayı tanımalıyız. Uluslararası bir yapı kurmalıyız. Bu üniversiteden girdiğinizde kapıda karşılaştığınız ilk kişiden itibaren burası hakkında düşünceleriniz çok önemli. ‘Bu üniversite Türkiye’de mi, başka bir yerde mi?’ diye size düşündüremiyorsam burası yerel bir üniversitedir. Dünyada sınırlar kalktı, kendimizi sınırlar içine sokmayalım. En önemlisi bu. Ben yurtdışındaki gelişmeleri yakından takip ediyorum. Dünyada birinci ligde olan üniversiteler arasına girmeyi hedefledik. İlk 500 üniversite arasında İstanbul Aydın Üniversitesi’ni görmek en büyük amacım. Türkiye’de de ilk 5 üniversite arasına girmeliyiz.
55 üniversiteyle iletişimdeyiz
Bunu başarmak için ne yapıyorsunuz?
Bu çok kapsamlı bir süreç. Öğrencilerinizden, eğitim kalitenize uzanıyor...Yabancı üniversitelerle ortak projelerimiz var. Kendimizi başkalaştırmak için çabalıyoruz. Kendimize uluslararası bir renk katmak, fark yaratmak için her şeyi yapıyoruz. 55 üniversitenin içinde olduğu bir birlik var. İtalya’dan Kore’ye kadar birçok üniversiyeti biraraya getirdik, sürekli iletişimdeyiz.
İlim ve teknoloji neredeyse oraya gitmeliyiz. Atatürk zamanında Batı’yı bize hedef olarak gösterirken, orası ileride olduğu için bunu söyledi. Dünya hızla değişiyor...
Bazı yönlerimizle Batı üniversitelerinden öndeyiz. Ama dünyanın ekonomik gelişimi çok değişti. Brezilya’dan Kore ve Çin’e her yeri takip etmeliyiz.
Bir Çin Üniversitesi’yle işbirliğiniz var mı?
Bugünlerde ‘kızıl alarm’ diye bir kavram var. Çin aldı başını gidiyor. Çin’e girmeyi ana hedef olarak koyduk. Çin’de eğitim alma talebi çok fazla. Uluslararası Çin öğrenci pazarından niye Türkiye pay almasın? Çinli öğrencileri buraya çekmek için yoğun çaba gösteriyoruz.
Aynı zamanda uluslararası hoca seviyemizi de artırmak istiyoruz.
Yurtdışında da temsilcilikleriniz var mı?
Amerika, İngiltere, Almanya, Azerbaycan ve Suriye’de temsilcilikleirmiz var. Buralardan öğrenci gelmesi için özel çalışılıyor.
Şu anda üniversitenizde toplam kaç öğrenciniz var, kaçı yabancı?
13 bin öğrenci var.Yabancı öğrenci sayımız 200. Dünyanın her yerinden öğrenci var, ancak bu sayı çok düşük. Yabancı öğrenci sayımızı yüzde 20 oranına ulaştırmalıyız.
03.00-05.00 arası çalışır, günü planlarım
03.00’TE kalkıyorum. 05.00’e kadar günü planlar, maillerimi atarım. Sonra yine yatarım 06.00’da yeniden kalkarım. Haberleri izlerim. İş yerine gelirim... İşten hemen sonra STK çalışmalarım başlar. Her sabah salata yerim. Daha çok sebze tüketiyorum. 3 çocuğum var. Büyük kızım holdingin muhasebesiyle ilgileniyor. Oğlum da yanımda. Bir de hanımı 20 yıl sonra kandırıp yaptığımız bir kızımız var, Fatmanur, o da okuyor... Çocuklarım da eğitimi sahiplendi. Bu da beni mutlu ediyor.
Öğrencilerin seveceği mesleği seçmesi önemli
Siz mesleki eğitime yatırım yaptınız. Üniversiteden önce mesleki eğitim vurgusunu yaptınız, mesleki eğitim Türkiye’de ne yazık ki çok ihmal edilen bir alan. Siz hedeflerinize bu alanda ulaştınız mı?
Maddi durumu iyi ailelerin çocuklarının okumayı düşündüğü bir okul olamadığı sürece mesleki eğitim geride kalır. Oysa mesleki eğitim çok önemli. Sağlıkta, eğitimde, belediyecilikte her alanda mesleki eğitim görmüş çalışanlara ihtiyaç var.
Siz ne gibi bir faklılık sağlıyorsunuz öğrencilerinize?
Biz öğrencilerin okumuş oldukları branşlarda deneyim kazanmasını sağlıyoruz. Öğrenci işine ısınıyor. Üniversitelerdeki sistemde öğrenciye mesleğini sevdirebilirsiniz de, sevdirmeyebilirsiniz de... Üniversitemizdeki kariyer merkezimizde öğrencilerin eğitimleri ve bireysel özellikleri değerlendiriliyor.
GDO’lu ürünler, gıda teknolojilerini gözde yaptı
Her dönem moda olan, gözde meslekler var, şimdilerde geleceğin meslekleri neler?
Gıda üzerine her şey, eğitim, bilişim, sağlık sektörleri, işletme de her dala hitap ediyor. Gıda teknolojileri, teknolojik tarım alanları son zamanlarda ortaya çıktı. GDO’ların gündeme gelmesi, insanların yediklerinden emin olmaması v.s çok etkili oldu. Enerji hukuku mesela... Bu konu da çok önemli. Biz geleceğin konuları üzerine eğitim veriyoruz.
Çağdaş dünyada 4 kez meslek değiştiren var
Türkiye’de üniversite sistemi çok sorunlu. Öğrenciler seçimini yaparken ne kadar bilinçli ve sistem ne derecede öğrencileri başarılı olacakları mesleklere yönlendiriliyor, bu çok tartışılır...
Üniversite çağında öğrenci kendi ufkunu değiştirebilir. Memnun olmadığı bir bölümü değiştirebilir. Öğrenciler temel bilimleri aldıktan sonra mesleğine karar veriyor. Çağdaş dünyada insanlar 4 kez meslek değiştiriyor. Adam mesleğe atılıyor, 5-6 yıl sonra değiştiriyor. Çünkü değişim onları yönlendiriyor. Moda meslekler vardır her dönemde... İnsanlar genç yaşlarda farklı tercihlerde bulunabiliyor. Ayrıca arz -talep ve teknoloji mesleğini öldürebiliyor. Üniversiteye öğrenci gelirken hayal ettiğinden farklı yol seçmek zorunda kalabilir.
Anadolu’dan gelen öğrenci sayımız artıyor
Üniversitenizdeki öğrencilerin ne kadarı İstanbul dışından geliyor?
Öğrencimizin yüzde 67’si İstanbul’dan...Kız öğrenci sayımız yüksek. Anadolu’dan gelen öğrenci sayımız artıyor. Bizim her ilden öğrencimiz var. Yüksekova’dan da Edirne’den de öğrencimiz var...
İllerde ofislerimiz var. Neden bu ilden bize az öğrenci geliyor diye çalışıyoruz. 14 ilde temsilciliklerimiz var.
Burslu öğrenci sayınız nedir?
Yüzde 32’si burslu okuyor. Yüzde 12’si tam burslu.