Dünya Gebelik Bilimi Enstitüsü’ne giren tek kadın Türk
.
Prof. Dr. Neşe Kavak’la Marmara Üniversitesi başhekimi olduğu dönemde tanıştık. Hızlı düşünen, hızlı karar veren bir başhekimdi. Zarar eden Marmara Üniversitesi Hastanesi’ni kâr eden bir duruma taşımış, bir çok yenilik yapmıştı.
Sonra Neşe Hanım bu görevinden ayrıldı, şu anda Marmara Üniversitesi Hastanesi’nin Fetal-Maternal Tıp Ünitesi sorumluluğunu üstleniyor.
Geçenlerde Kasım ayında Amerika’da Cornell Üniversitesi’nde cüppe giyeceğini duydum.
Ne var bunda demeyin?
Dünya Perinatoloji Derneği Sekreteri olan Neşe Kavak, Kadın-doğum alanında dünyanın en prestijli organizasyonlarından olan “International Academy of Perinatal Medicine”e üye seçildi. Farklı ülkelerden seçilen 20 kişi arasına giren Neşe Kavak bu göreve getirilen ilk ve tek Türk doktor.
Tanıdığım Neşe Kavak çok çalışkan ve kendini sürekli yenileyen bir doktor. Türkiye’de kadın-doğum alanında bunca doktor varken, onların arasından sıyrılıp bu işi nasıl başardığını merak ettim. Yanıtı Neşe Kavak verdi:
‘Evet Türkiye’de kadın-doğum konusunda uzman çok doktor var. Tanınmış birçok isim sayabiliriz. Ama ’Bunların kaçı yurtdışında biliniyor? Kaçı yurtdışında bilimsel konuşma yapıyor?’ derseniz bu sayı yok denecek kadar az. Benim 100’ün üzerinde bilimsel makalem ve 8 kitabım var yurtdışında basılmış. Akademiye üye olabilmek için uluslararası yayın, uluslararası basılmış tıp kitabı, uluslararası tıp kongrelerinde yapılmış belli sayıda konuşma gibi çok kesin kriterler göz önüne alınıyor’
Bu akademiyi anlatır mısınız?
Dünya Gebelik Bilimi Enstitüsü. Her ülkeden bir doktor seçiliyor. Ben Türkiye’den seçilen ilk ve tek Türk doktorum. Gebelikle ilgili yenilikler yakından takip ediliyor. Gelişmeler izleniyor. Doktorların bilimsel katkıları paylaşılıyor.
Üyeler arasındaki tek kadın siz misiniz?
Evet. Tek kadın da benim.
Cerrahlık erkekler kulübü gibi
Neden kadın yok başka?
Bu çok zor. Çünkü Türkiye’de olduğu gibi başka ülkelerde de cerrah kadınlara karşı bir direnç var. Cerrahlık erkekler kulübü gibi. Bunu yıkmak için çok uğraştım.
Ne yaptınız?
Kariyerimde ilerlemek için çok çalıştım. Ayrıca Marmara Kadın Doğum’un başındayken iki kadın aldım.
Devrim yaptım bu konuda. İstanbul’da Çapa, Cerrahpaşa ve Marmara, üç üniversite hastanesinde üç kadın profesör var. Kadın istemiyorlar cerrahi dallarda.
Türkiye’de bilim aleminde körler sağırlar birbirini ağırlar durumu var. Uzmanlık diye bir şey yok.
Yurtdışında başarılı doktorlarımız var...
Onların hepsi yurtdışında yetişen başarılı olanlar.
Türkiye’de çalışıp bilimsel çalışmalarıyla yurtdışında kim kabul edildi?
AKP’nin sağlık politikasını destekliyorum
AKP’nin sağlık alanında yaptığı değişiklikleri nasıl buluyorsunuz?
AKP’nin sağlık politikasını destekliyorum. Yıllardır bu konuda adım atılmıyordu. İyi yapılan işleri desteklemek lazım. Anne-çocuk ölüm oranları bir ülkenin gelişmişlik düzeyini gösterir. Sağlık Ocakları’nı annelere ücretsiz açtılar. bebek-anne ölümlerinde son yıllarda çok büyük bir değişim oldu. Bunlar çok olumlu gelişmeler.