Şampiy10
Magazin
Gündem

Dubai’de sarayda Kanada’da denizaltında mutfak yapıyor

.

ABONE OL
Vatan Haber

Vehbi Varlık, 6 yaşında geldi Türkiye’ye, hem okudu hem çalıştı. Endüstriyel mutfakta İnoksan ile dünya markası oldu. Kanada’dan Afrika’ya dünyanın her yerinde mutfak kuruyor. Varlık, bir süredir cezaevindeki tutuklulara yönelik de E tipi mutfak projesiyle mahkumlara aşçılık eğitimi veriyor. Varlık “Dünya markalarıyla yarışıyoruz. 60’a yakın markanın da temsilciliğini yapıyoruz. Turquality desteği ile önümüzdeki 5 yılda yurtdışında daha güçleneceğiz. 2016 ciro hedefimiz 250 milyon lira” dedi.

İnoksan endüstriyel mutfak markası. Yalnızca Türkiye’de değil dünyada da biliniyor. Dünyanın en büyük, lüks otellerinde İnoksan’ın imzası var. Çin mutfağı, Türk mutfağı fark etmiyor. Araplar da Çinliler de Amerikalılar da İnoksan’ın müşterisi. Bu başarının arkasındaki isim her şeyi sıfırdan hayata geçiren Vehbi Varlık. Bursalı göçmen bir ailenin oğlu Vehbi Varlık. Kendini bildiğinden beri hep çalışmış ve okumuş. Bursa’nın önde gelen işadamlarından Vehbi Varlık, bir süredir cezaevindeki tutuklulara yönelik de ‘E Tipi Mutfak’ projesini yürütüyor. Vehbi Varlık’la Nişantaşı’nda buluştuk.



- Vehbi Bey İnoksan’ın kurucususunuz. İnoksan’ın hikayesinden önce sizinkini merak ediyorum. Bursa’da kurdunuz şirketinizi. Siz Yugoslavya’dan gelmişsiniz Bursa’ya...

Evet. Ben 1951’de Kosova’da doğmuşum. 1957 ‘de 6 yaşında iken Türkiye’ye geldik. O günler hafızamdan hiç silinmedi.

- Zor günler olmalı...

Orada alınan zor bir karar vardı. O dönemde Sırplar’ın baskısını hissediyor ailem ve her şeyini bırakıp geliyor Bursa’ya. Varlıklı sayılabilecek bir aileydik orada. Annem ve babam bizim geleceğimiz için Türkiye’ye gelmiş. Umutlarla gelindi Bursa’ya. Akrabalardan bizden önce gelenler vardı. İlk zamanlarda onlarla kaldık. Babamın yaşı büyüktü. 5 kardeşiz. 3 erkek, 2 kız. Çok çalıştık...

- Okudunuz mu?

Evet okudum. Hem çalıştım hem okudum. Annem babam ben ağabeyim hepimiz çalıştık. Dil anlamında da başlarda zorlandık. İlk, orta, lise, üniversite yıllarında hep çalıştım. Göçmenler başlarda yadırgandı. Mesafe konulmuştu bize. Kendimizi kabul ettirmek kolay değildi. Bu yüzden de hırslandık. Annem ‘Kimseyle kavga etmeyeceksiniz, çok çalışacaksınız’ derdi. Onu dinledik. Ben derslerde de sporda da hep iyi oldum. Beklenmeyen şekilde hızla kabul gördük. Genç yaşlarda eve para getirdim.

- Ne iş yapıyordunuz?

Meyve sandıkları üretiyorduk. Lise çağlarında çevremde insanlar örgütlenmişti. Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği bölümünde de gece okudum. Yine çalıştım. Üniversite yıllarında bir mutfak firmasının ilanı ilgimi çekti, müracaat ettim. Kabul edildim. İnter Gaz’a girdim. O dönemde babam yaşında insanların çalıştığı önemli bir firmaydı. Patron bir süre sonra bana şirketi emanet etti. Teknik ressamlıktan fabrika müdürlüğüne kadar çeşitli kadrolarda çalışmıştım.

Her şeyi erken yaptım

- Kendi şirketinizi nasıl kurdunuz?

İstanbul’dan Bursa’ya döneceğime aileme söz vermiştim. Patronum yaşlı bir Rum’du. Bana çok güveniyordu. Ama Bursa’da beklenen çocuktum. Döndüm sermaye yoktu. Ama bizzat üretime soyundum. Öğrenmiştim İstanbul’da üretimi. 1977’de kendi şirketimi EMDE GAZ MUTFAKSAN’ı kurdum.

- Çok genç yaşınızda kurmuşsunuz şirketinizi...

Öyle oldu. Ben her şeyi erken yaptım. Erken evlenmem derken 23 yaşında oğlumu kucağıma aldım. İnoksan markasını hızla büyüttük. Yurtdışına 1990 yılında açıldık. Boyumuzu posumuzu orada gördük. Endüstriyel mutfak sektörünün Türkiye’deki en büyük oyuncusu olduk.

- Ne kadarlık bir büyüklük bu?

Büyük şehirde bölge müdürlüklerimiz var. 300 çeşit ürün üretiyoruz. 20 bin metrekare kapalı üretim tesisimiz var.

- Kaç ülkeye ihracat yapıyorsunuz?

100’ün üzerinde ülkeye ihracat yapıyoruz. 66 ülkeye direkt sürekli işimiz var. Rusya, Afrika ülkeleri, Türki cumhuriyetleri, Avrupa ülkeleri en çok iş yaptığımız yerler. Vietnam’da da işimiz var. Kanada’da işimiz var.

- Farklı talepler geliyordur size. Var mı farklı projeleriniz?

Dubai’de saray mutfağı yaptık. Deve pişirecekleri özel ocak, kazanlar hazırlandı. Bakü Hilton Oteli’nin mutfağı çok büyüktü. Kanada’da petrol istasyonunda denizaltında mutfak yaptık. Google’ın Brezilya ofisinin mutfağını yaptık. Savanora’nın mutfağını biz yaptık.

- Üretiminizin ne kadarını ihraç ediyorsunuz?

Yüzde 35’ini ihraç ediyoruz. Dünya markalarıyla yarışıyoruz. Eskilerde büyük otelleri yapacağımıza inanmazlardı ama artık bunları geride bıraktık. Bizi dünyada sektördeki herkes bilir. 60’a yakın markanın da temsilciliğini yapıyoruz. Turquality projesi kapsamındaki marka desteği ile önümüzdeki 5 yılda yurtdışında daha güçleneceğiz. 2016 ciro hedefimiz 250 milyon lira.

E tipi mutfakla mahkumlara aşçılık öğretiyor


- İnoksan’ın sosyal sorumluluk projesi çok dikkatimi çekti. Cezaevlerinde yaptığınız projeyi anlatır mısınız?

Biz yıllardır aşçılık eğitimleri veriyorduk. Profesyonel anlamda da veriyorduk, ev hanımlarına ilgi duyanlara da eğitimler veriyoruz yıllardık. Bir akademimiz var. Cezaevi ve yetiştirme yurdu projelerimiz farklı oldu. Sanırım o sizin dikkatinizi çekti. Cezaevinden çıktıktan sonra kimse o kişileri işe almak istemiyor. O kişilerin çoğu da mesleksiz. Biz Bursa E Tipi Cezaevi’nde önce cezaevi mutfağını değiştirdik. Oradaki aşçıları eğittik. Daha sonra da gönüllü aşçı olmak isteyen mahkumları eğitmeye başladık. Bu kişiler cezaevinden çıktıktan sonra garsonluk yapabilirler, aşçılık yapabilirler. Aynı sorun yetiştirme yurtlarında da var. Orada da 18 yaşından sonra yurttan çıkıyorlar, ne yapacaklarını bilmiyorlar.

- Bursa dışında da yapacak mısınız cezaevi projenizi?

Biz başvurduk. Silivri’de vermek istedik bu hizmeti. Kartal ve Maltepe Cezaevleri için de başvuruda bulunduk. Yanıt bekliyoruz. Biz Silivri’de de Kartal ve Maltepe Cezaevleri’nde bu hizmeti vermek istiyoruz. Yemek yapmak insanlara iyi gelir. Rehabilitasyon aracıdır aynı zamanda.

EŞİM EV MUTFAKLARI YAPIYOR


- İş dışında ne yaparsınız?

Yüzerim, yürürüm, futbolu severim. 40’ın üzerinde dernekte de üyeyim. Sosyal hayatımız hareketli. Bursaspor’u destekliyoruz.

- Çocuklarınız işle ilgileniyor mu?

Oğlum Emre Varlık, 37 yaşında. İşte benle birlikte. Oğlum da benim gibi erken evlendi. 10 yaşında torunum. Kızım Amerika’da okuyor.

- Eşinizin işle ilgisi var mı?

Bizim işle değil ama o da mutfakçı. O ev mutfakları yapıyor. O da teknik ressam.

Yazarın Diğer Yazıları

  1. Haliç bölgesinin dönüşümüne talip
  2. Haliçport için ‘Helal olsun’ diyecekler
  3. Ar-Ge’ye yılda 300 milyon $ harcıyor
  4. Mobilyada 45 ülkeye ‘Derin’ imzasını attı
  5. İspanya’da vernik üretip Avrupa’yı cilalayacak
  6. Şahenk’in yatırımları bizim değerimizi artırdı
  7. Teknoloji seviyesindeki artış kadınlara yarıyor
  8. Çelebi ‘servis’ini Suudi Arabistan’a taşıyacak
  9. Çeşme turizmine ‘Arapsaçı’ dopingi
  10. Çağdaş sanat piyasamız Cezanne tablosu etmiyor!

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.